Ruskú posádku zachránila loď s ukrajinským kapitánom.Twitter/reviksvardanja3/
StoryEditor

Rusov na ceste okolo sveta zachránila loď s ukrajinskými námorníkmi a kapitánom z Mariupolu. O vojne sa radšej nebavili

iDnes.cz22.03.2023., 10:30h

Ruský trimaran Russian Ocean Way, ktorý podnikal plavbu okolo sveta, stroskotal v silnej búrke v Tichom oceáne. Posádku zachránila nákladná loď, ktorej velí ukrajinský kapitán pochádzajúci z Mariupolu. O vojne sa nerozprávali.

Lajkuj Brainee.sk na

Traja Rusi vyplávali na svoju plavbu z Kronštadtu v júli 2021, ešte pred vojnou, a prekonali vzdialenosť viac ako asi 24 630 kilometrov, než ich búrka medzi Veľkonočným ostrovom a pobrežím Čile skoro pripravila o život. Podľa kapitána Stanislava Berezkina ich zachránila posádka ukrajinskej lode, ktorá dokázala stroskotancov dostať na palubu a poskytla im prvú pomoc. Posádka Russian Ocean Way sa teraz presúva späť do Čile na nákladnej lodi.

Dvanásť hodín bojovali s búrkou

„Na poludnie 15. marca nás zastihlo zlé počasie. Dvanásť hodín sme sa plavili proti vetru a trojmetrovým vlnám. V noci sa trimaran riadil čoraz horšie: stožiar sa ohol a riadiaci mechanizmus kormidla sa rozbil na niekoľkých miestach,“ povedal kapitán ruskej plachetnice s tromi trupmi Berezkin serveru Sibir.Realii. Pri oprave zistili jachtári trhlinu, ktorá sa postupne rozširovala.

image

Traja Rusi vyplávali na svoju plavbu z Kronštadtu v júli 2021 na cestu okolé sveta.

Twitter/ Annavellikok/

Posádka nad loďou stratila kontrolu a rozhodla sa volať o pomoc. To našťastie zachytila ​​loď Sounion, plávajúca pod panamskou vlajkou z USA do Brazílie. Päť hodín jej trvalo pátranie po stroskotancoch a ďalšie dve hodiny kvôli veľkým vlnám trvalo, kým sa podarilo Rusov nalodiť na palubu a ich poškodené plavidlo vziať do vleku.

O vojne sa radšej nebavili

„Ocitol som sa tam, kde neexistujú rasy a národnosti, kde ti pomôžu bez ohľadu na to, akým jazykom hovoríš a akú máš farbu kože. Na mori máme všetci boha na dosah ruky,“ povedal Berezkin. S ukrajinskými námorníkmi sa radšej o vojne nebavil. 

image

Rusko posiela na front už aj väzenkyne. Údajne ich majú využívať ako zdravotníčky

A keď kapitán lode povedal, že je z Mariupolu a pred bombardovaním musel odísť do Kyjeva, „radšej sme sa nikoho na nič nepýtali – je to zlá téma“. Ukrajinský kapitán lode Sounion si neželal byť menovaný.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:46