Moskva vozí na východnú Ukrajinu trestankyne z väzníc.Profimedia.cz/
StoryEditor

Rusko posiela na front už aj väzenkyne. Údajne ich majú využívať ako zdravotníčky

dtt16.03.2023., 11:00h

Moskva vozí na východnú Ukrajinu trestankyne z väzníc. Zrejme ich využívajú ako zdravotníčky.

Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajinská armáda a ruskí ľudskoprávni aktivisti uvádzajú, že Putin posiela na front už aj väzenkyne. „V minulom týždni sme zaznamenali príchod vlaku s väzňami, ktorý smeroval do Doneckej oblasti. V jednom z nich sa nachádzali trestankyne,“ uviedol v pondelok ukrajinský generálny štáb. V Doneckej oblasti leží aj mesto Bachmut, o ktoré Ukrajina zvádza s ruskými silami už mesiace tuhý boj, uvádza iDnes.cz.

Väzni v prvých líniách 

Skutočnosť, že Moskva využíva na bojisku ruských väzňov, je dobre zdokumentovaná. Ruská žoldnierska Wagnerova skupina naverbovala do bojov až štyridsaťtisíc trestancov, z ktorých väčšinu vyslala práve k Bachmutu. Mnohí z nich zahynuli v priebehu niekoľkých hodín po príchode na front.

„Rusko začalo vo väzniciach s náborom žien na konci minulého roka,“ povedala pre Radio Free Europe Olga Romanovová, šéfka ruskej ľudskoprávnej organizácie Rusko za mrežami. Podľa nej ruskí úradníci odviezli na Ukrajinu najmenej stovku trestankýň z väzníc v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska. Kde ženy presne skončili, nie je jasné.

Väzenkyne ako zdravotná pomoc

Radio Free Europe ďalej uvádza, Že Rusko väzenkyniam za odchod na Ukrajinu ponúka to isté čo mužom, teda odpustenie zvyšku trestu a peniaze. Záujem má zrejme najmä o zdravotníčky.

image

Ruská televízia sa vracia k zábave. Vysiela show o čakankách, partnerkách väzňov

„Moja tridsaťjedenročná dcéra si v Rusku odpykáva šesť rokov väzenia za obvinenie z obchodovania s drogami,“ povedal stanici muž z kirgizského mesta Oš, ktorý si prial zostať v anonymite. Otec sa obáva, že Rusko jeho dcéru, povolaním zdravotnú sestru, chce dostať na Ukrajinu. „Chcela, aby som jej poslal diplom zo školy. Ale nič jej nepošlem, nechcem, aby odišla,“ dodal muž.

image

Život v ženskej väznici v Nitre: Budíček o 5:15, milostné vzťahy a 11 druhov jedál (reportáž)

Šéf Wagnerovcov Jevgenij Prigožin v decembri uviedol, že ho kontaktovala skupina väzenkýň z Nižného Tagilu na Urale a žiadala ho o nasadenie na Ukrajine v rolách zdravotníc alebo pracovníčok vojenskej komunikácie. „Pracujeme na tom. Zatiaľ voči tomu existuje odpor, ale myslím, že sa k tomu časom dostaneme,“ vyhlásil vtedy Prigožin.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:05