Projekt na obnovu 1 000 rokov starej dediny Fraguas v Španielsku skončil.Twitter/fraguasrevive/
StoryEditor

Aktivisti chceli nelegálnym spôsobom obnoviť historickú dedinu. Teraz im hrozí mastná pokuta

iDnes.cz19.03.2023., 15:00h

Projekt na obnovu 1 000 rokov starej dediny Fraguas v Španielsku skončil, aktivistom hrozí za nelegálne obsadenie opustených domov a čiernu výstavbu pokuta 110 tisíc eur.

Lajkuj Brainee.sk na

Dedinka Fraguas v Španielsku zažíva svoj tretí a zrejme definitívny zánik. Prvé zmienky o sídle tu pritom existujú už z 11. storočia. Prvýkrát obec v regióne Kastília-La Mancha ľudia opustili v 60. rokoch minulého storočia, kedy sa stala obeťou veľkého zalesňovania za režimu diktátora Franka. Po jeho konci mala, dedinka zmiznúť z máp druhýkrát, keď ju armáda využívala ako cvičisko.

Poslednú snahu o oživenie začala pred 10 rokmi skupina aktivistov, ktorá miesto obsadila s cieľom nájsť v opustenej dedine udržateľný život, píše denník The Guardian. Čiastočne zreštaurovali spustnuté budovy, nainštalovali solárne panely na výrobu elektriny a začali pestovať zeleninu a ovocie.

Vláda je proti

Počínanie komunity ale odsúdila regionálna vláda, podľa ktorej ide o nelegálne obsadenie miesta, ktoré leží v prírodnej rezervácii a má teda patriť všetkým, nie pár samozvaným používateľom. „Vykonávanie zmien urbanizácie chráneného prírodného priestoru by povzbudilo ľudí k porušovaniu zákona a tiež by predstavovalo sociálnu nespravodlivosť, pretože by sme tento priestor nepropagovali pre využitie a pôžitok všetkým, ale iba pre využitie menšinou,“ uviedla vláda vo vyhlásení.

Dedinka aj aktivisti v nej si našli v Španielsku množstvo priaznivcov a v Madride sa na jej podporu konalo za uplynulé roky množstvo demonštrácií. V úradoch a zákonoch ale podporu nenašla. Po 10 rokoch sporov a troch súdnych pojednávaniach teraz aktivistom hrozí pokuta 110-tisíc eur na uhradenie nákladov demolácie toho, čo v kopcoch Sierra Gorda asi 100 kilometrov severne od Madridu postavili.

Chceli bojovať proti vyľudňovaniu vidieka

„Je veľmi smutné a frustrujúce, že po toľkých rokoch nášho úsilia úrady nedokázali prísť s riešením,“ povedala denníku The Guardian členka komunity Isa Turina Rodríguez. „V čase, keď je pre ľudí také ťažké nájsť bývanie, mohli úrady využiť túto skupinu mladých ľudí, ktorí chceli dedinu prestavať, ale namiesto toho sa rozhodli nás kriminalizovať.“

image

Aktivisti „útočia“ na diela v múzeách, aby upozornili na klímu. Potvrdzujú tým dôležitosť umenia, myslí si Slovenská národná galéria

Aktivisti sa tak rozhodli projekt ukončiť. „Aj keď nebudeme pokračovať, veríme, že naša činnosť bola úspešná, pretože zvýšila povedomie verejnosti o vyľudňovaní vidieka,“ uviedla skupina vo vyhlásení. Zároveň spustila crowdfundingovú kampaň, ktorá im má pomôcť zaplatiť pokutu. Zatiaľ sa im podarilo zhromaždiť od darcov necelé tritisíc eur.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 06:13