Ďalším ruským podnikateľským velikánom je Ališer Usmanov. Veľký spojenec ruského prezidenta Putina a jeho dlhoročný kamarát.Profimedia.cz/
StoryEditor

Zoznam aktuálne najbohatších Rusov. Väčšina z nich kvôli vojne stratila, no niektorí zarobili miliardy

jla11.03.2023., 10:00h

Západné sankcie citeľne dopadli aj na ruských miliardárov. Mnohým z nich sa za rok vojny dramaticky znížila hodnota ich majetku, niektorí však na konflikte dokázali naopak zarobiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Pozri si prehľad najzámožnejších Rusov, ktorý vychádza z posledného rebríčka agentúry Bloomberg.

Vladimír Potanin

Na čele rebríčka najbohatších Rusov dlhodobo stojí Vladimir Potanin, ktorý sa postupom času stal jedným z najvýznamnejších podnikateľov v krajine. V roku 1995 bol Potanin menovaný generálnym riaditeľom spoločnosti Norilsk Nickel, najväčšieho ťažiara a výrobcu niklu na svete, uvádza iDnes.cz. Pod jeho vedením sa Norilsk Nickel stal jednou z najvýnosnejších spoločností v Rusku a aj naďalej je pre neho príjem z fungovania tejto firmy kľúčovým.

image

Vladimir Potanin.

Wikipedia/council.gov.ru/

Potanin má ale majetkové podiely aj v ďalších spoločnostiach, ako napríklad v Polyus Gold, ktorý je najväčším ťažiarom zlata v Rusku. Jeho majetok je teraz odhadovaný na asi 28,3 miliardy dolárov. V medziročnom porovnaní sa ale jeho majetok podľa odhadov agentúry Bloomberg asi o 0,8 miliardy dolárov znížil.

Leonid Mikhelson

Druhým najbohatším Rusom je podľa agentúry Bloomberg Leonid Mikhelson - ďalší podnikateľ, ktorý zbohatol vďaka svojmu pôsobeniu v priemysle. Dnes už 67-ročný miliardár stavil na zemný plyn. V deväťdesiatych rokoch spoluzaložil spoločnosť Novatek, ktorá sa postupom času stala jedným z najväčších producentov zemného plynu v Rusku. 

image

Leonid Mikhelson.

Wikipedia/council.gov.ru/

Mikhelson sa stal generálnym riaditeľom tohto podniku a začal sa zameriavať hlavne na rozvoj ruského LNG priemyslu. V súčasnej chvíli sa jeho bohatstvo pohybuje okolo 25,2 miliardy dolárov. Medziročne je ale jeho majetok asi o 0,8 miliardy dolárov nižší.

Vladimir Lisin

Pomyselné stupne víťazov vo februári roku 2023 uzatváral medzi najväčšími ruskými biznismenmi Vladimir Lisin. Ten je majiteľom oceliarskej skupiny Novolipetsk Steel. V roku 2000 v nej kúpil 84% podiel a aj vďaka jeho vedeniu sa táto firma stala jedným z najvýznamnejších hráčov na svetovom trhu s oceľou.

image

Vladimir Lisin

Wikipedia/kremlin.ru/

Začiatky pre Lisina ale boli pomerne pestré. V roku 1978 pracoval v továrni na výrobu streliva, odkiaľ sa presunul do podniku, ktorý sa venoval spracovávaniu železnej rudy. V nej ale zaujal a počas deväťdesiatych rokov sa dostal do pozície vedúceho výroby a neskôr sa stal aj generálnym riaditeľom tejto spoločnosti.

image

Zuckerberg všade lieta súkromným lietadlom. Za dva mesiace vyprodukoval toľko emisií, ako Slovák za 44 rokov

Agentúra Bloomberg Lisinovo imanie vo februári roku 2023 odhadla na 20,5 miliardy dolárov. V medziročnom porovnaní ale Lisin o pomerne veľkú časť majetku prišiel. Podľa odborníkov sa hodnota jeho majetku zredukovala o 5,8 miliardy dolárov.

Alexej Mordašov

Prvú štvorku najbohatších Rusov uzatváral vo februári Alexej Mordašov. Jeho profesné pôsobenie je spojené hlavne s oceliarskou spoločnosťou Severstal, kde sa v roku 1996 stal jej generálnym riaditeľom. O šesť rokov neskôr sa rozhodol získať väčšinovú kontrolu nad touto firmou a stal sa jej majoritným vlastníkom.

image

Alexej Mordašov.

Wikipedia/kremlin.ru/

Mordašove ambície však nekončili iba v oceliarskom priemysle. V roku 2006 sa stal vlastníkom spoločnosti TUI Group, jednej z najväčších cestovných kancelárií na svete. Rodák z Čerepovca je tiež známy svojím podnikaním v oblasti telekomunikácií. V roku 2010 založil spoločnosť Tele2 Russia, ktorá sa stala jedným z najväčších mobilných operátorov v Rusku.

image

Najbohatšie zvieratá na planéte. Mačka Taylor Swift má hodnotu takmer 100 miliónov dolárov, pes Gunther VI. až pol miliardy

Majetok Alexeja Mordašova sa podľa agentúry Bloomberg teraz pohybuje okolo 19,8 miliardy dolárov. Vo februári sa ale jeho majetok medziročne znížil asi o 6,7 miliardy dolárov a v absolútnom vyjadrení išlo medzi ruskými príslušníkmi o najväčší medziročný prepad majetku.

Ališer Usmanov

Ďalším ruským podnikateľským velikánom je Ališer Usmanov. Veľký spojenec ruského prezidenta Putina a jeho dlhoročný kamarát. V roku 2000 sa Usmanov stal majoritným akcionárom ruského metalurgického gigantu Metalloinvest. Ten sa špecializuje na ťažbu mangánu alebo zinku. Venuje sa ale napríklad aj spracovaniu železa alebo ocele.

image

Ališer Usmanov

Wikipedia/ Marie-lan Nguyen/

Usmanovov úspech v podnikaní bol ale sprevádzaný aj častými kontroverziami. V roku 2007 bol zatknutý v súvislosti s obvinením z podplácania. Čelil častej kritike kvôli svojim vzťahom s ruskou vládou a porušovaniu ľudských práv.

image

Sumy, ktoré si ani len nedokážeš predstaviť. Najbohatší ľudia zbohatli od roku 2020 viac ako zvyšok sveta dohromady

Podľa februárovej štatistiky agentúry Bloomberg predstavoval majetok tohto oceliarskeho magnáta zhruba 19,4 miliardy dolárov. Patril medzi menší počet Rusov, ktorého hodnota majetku sa medziročne zvýšila, a to konkrétne o 1,2 miliardy dolárov.

Vagit Alekperov

Ďalším ruským miliardárom je Vagit Alekperov, ktorý je jedným z najväčších podnikateľov v ropnom priemysle na svete. V minulosti vyštudoval odbor chémie na Azerbajdžanskej priemyselnej univerzite. V roku 1991 sa Alekperov stal generálnym riaditeľom novovytvorenej ropnej spoločnosti Lukoil, ktorá vznikla zlúčením niekoľkých menších ropných spoločností. Odvtedy sa Lukoil pod jeho vedením stala jednou z najväčších ruských firiem, zameriavajúcej sa na ťažbu, spracovanie a predaj ropy a zemného plynu.

image

Vagit Alekperov.

Wikipedia/

Alekperovov majetok sa teraz pohybuje okolo 17,6 miliardy dolárov. Vo februári tohto roku ale mal podľa odborníkov z agentúry Bloomberg o 1,6 miliardy dolárov menší majetok ako rok predtým.

Michail Prochorov

Siedmym najbohatším Rusom bol vo februári tohto roku Michail Prochorov. Aj jeho bohatstvo je spojené najmä so sférou ťažby a metalurgie. V roku 1995 založil spoločnosť Onexim, ktorá sa stala jedným z najväčších konglomerátov v Rusku. Dodnes sa venuje oblasti ťažby, hutníctva, finančných služieb a pôsobí aj v mediálnej oblasti.

image

Mikhail Prokhorov

Wikipedia/ A. Savin/

Zaujímavosťou je, že v roku 2007 Prochorov kúpil majoritný podiel v basketbalovom klube New Jersey Nets a stal sa prvým ruským vlastníkom profesionálneho športového tímu v Severnej Amerike. V roku 2010 kandidoval na post ruského prezidenta, ale nedokázal poraziť Dmitrija Medvedeva. Podľa agentúry Bloomberg teraz Prochorovovi patrí majetok vo výške 13,9 miliardy dolárov.

Andrej Melničenko

Medzi desiatku najbohatších Rusov sa radí aj bieloruský rodák Andrej Melničenko , ktorý sa do Ruska dostal po rozpade Sovietskeho zväzu. Jeho najväčšie imanie pochádza zo sféry ťažby uhlia, pretože dlhú dobu vlastnil spoločnosť SE Group. V roku 2021 ju ale odkúpil ruský štátny plynárenský gigant Gazprom, sám Melničenko za ňu ale dostal štedro zaplatené.

image

Melničenko sa preslávil aj vďaka tomu, že je majiteľom najväčšej plachetnice na svete.

Wikipedia/

Melničenko sa preslávil aj vďaka tomu, že je majiteľom najväčšej plachetnice na svete. Jeho loď meria 143 metrov a stála ho okolo 300 miliónov dolárov. Melničenko je už niekoľko rokov ženatý a má dve deti. Podľa odhadov agentúry Bloomberg mu vo februári tohto roku patrilo imanie vo výške 12,6 miliardy dolárov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:04