Na východnom fronte Ukrajiny v Donbase prežije vojak v priemere len štyri hodiny.Twitter/gnaktiv/
StoryEditor

Bitka o Bachmut je zatiaľ najkrvavejšia. V mlynčeku na mäso prežije vojak v priemere len štyri hodiny

ČTKiDnes.cz24.02.2023., 15:00h

Na východnom fronte Ukrajiny v Donbase prežije vojak v priemere len štyri hodiny. Odhaduje bývalý príslušník americkej námornej pechoty, ktorý teraz bojuje na strane Ukrajincov v „mlynčeku na mäso“, ako sa hovorí krvavé bitke o Bachmut.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa serveru Insider ukrajinské sily pokračujú v bránení trosiek mesta pred postupujúcimi Rusmi aj v deň výročia invázie. „Situácia je dosť zlá, je veľa obetí. Priemerná dĺžka života na fronte je okolo štyroch hodín,“ povedal Američan Troy Offenbecker z Michiganu televízii ABC News.

Najkrvavejšia bitka

Bitka o Bachmut predstavuje jeden z najkrvavejších bojov od začiatku ruskej invázie. Boje o mesto, ktoré malo pred vojnou asi 73-tisíc obyvateľov, predstavujú doposiaľ najdlhšiu bitku v rámci vojny, ktorú pred rokom Rusko rozpútalo.

Začiatkom januára opísal vysoký americký vojenský predstaviteľ boj v tomto meste a jeho okolí, ktoré má podľa všetkého obmedzený strategický význam ako pre Rusko, tak pre Ukrajinu, ako „naozaj tvrdý a divoký“.

image

Bachmut, ktorý je v Ukrajinci ovládanej časti Doneckej oblasti, označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v závere minulého roka za „spálené ruiny“. 

Twitter/lromao_ptbr/

Bachmut sa stal hlavným cieľom ruských útočných síl. „Hovoríme o tisícoch a tisícoch delostreleckých nábojov, vypálených oboma stranami. V mnohých prípadoch sú to tisíce nábojov vystrelených za jediný deň,“ uviedol spomínaný predstaviteľ.

image

Nenahraditeľné ukrajinské ženy. Sú potrebné nielen vo vojne, ale aj na udržanie budúceho mieru

Britská vojenská rozviedka na začiatku týždňa upozornila, že Rusko je pod „zvyšujúcim sa politickým tlakom“, aby sa na výročie invázie pochválilo nejakým víťazstvom, a tak je celkom pravdepodobné, že Rusko bude tvrdiť, že dobylo Bachmut „bez ohľadu na realitu“.

Spálené ruiny

Bachmut, ktorý je v Ukrajinci ovládanej časti Doneckej oblasti, označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v závere minulého roka za „spálené ruiny“. O ich dobytie sa ruské jednotky snažia už mnoho mesiacov, ale ukrajinská obrana odolala.

image

Rok ruskej invázie. 10 hlavných malých víťazstiev, ktoré vybojovala ukrajinská armáda

Západné rozviedky medzitým odhadujú, že Rusko mohlo počas bojov na Ukrajine prísť až o 200-tisíc vojakov. „V niektorých kategóriách stratili v tejto vojne viac ako polovicu svojho vojenského vybavenia a viac ako milión najmúdrejších a najlepších Rusov opustilo krajinu. Čo teda táto vojna prináša obyčajnému Rusovi? Nič,“ myslí si Victoria Nulandová, námestníčka ministra zahraničných vecí USA.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:01