Patriarcha KirillWikipedia/RIA Novosti
StoryEditor

Putinova podržtaška, agent KGB či pašerák cigariet. Ruský patriarcha Kirill má výsady aj miliardové majetky

Miroslav Kamody19.02.2023., 09:00h

Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi je presným opakom toho, čo by mal reprezentovať. Putinov podporovateľ bol agentom KGB, topí sa v miliardách a má milenku. Ruským vojakom na oplátku odkázal, že pokiaľ na Ukrajine zomrú v boji, vykúpia sa tak z hriechov.

Lajkuj Brainee.sk na

Moskovský patriarcha Kirill má množstvo pomenovaní, no len máloktoré z nich ho ospevuje. Môže za to jeho nehynúca podpora ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorá po invázii na Ukrajinu vyvrcholila vyjadreniami podpory, ktoré na pravoslávnu cirkev uvrhli zlé svetlo.

Jedným z vrcholov bolo vyjadrenie pre ruských vojakov, že pokiaľ zomrú za vlasť, ich hriechy im budú odpustené. Toto je však len vrchol ľadovca jedného muža, z ktorého sa za podivných okolností stal miliardár.

image

Užitoční idioti slovenskej politiky. Pripomeňte si, aké vyjadrenia mali tesne pred ruskou inváziou Fico, Blaha či Danko

Cesta na vrchol cirkvi

Kirill sa narodil ako Vladimir Michajlovič Gundjajev v Leningrade (dnešný Petrohrad) 20. novembra 1946. Po strednej škole tri roky pracoval ako technický kartograf pre Leningradskú komplexnú geologickú expedíciu Severozápadnej geologickej správy.

Neskôr navštevoval Leningradský teologický seminár, po ktorom nasledovala Leningradská teologická akadémia, ktorú v roku 1970 ukončil s vyznamenaním a získal titul kandidáta teológie. Potom, čo dostal meno Kirill, bol vysvätený za hierodiakona, následne prišlo vysvätenie za hieromona.

Predtým, ako Kirill dosiahol úroveň arcibiskupa a patriarchu, pracoval ako lektor dogmatickej teológie. Arcibiskupom sa stal v roku 1984, v roku 2009 dosiahol trón ako jeho Svätosť.

image

Mladý Kirill

Wikipedia/Rob Bogaerts

Nie je jasné, či má patriarcha Kirill manželku vzhľadom na pravidlá týkajúce sa celibátu a manželstva pre kňazov v pravoslávnej cirkvi. Je však všeobecne známe, že Kirill vlastní byt, kde žije jeho priateľka a slúžka Lidia Leonova. Tiež nemá deti.

Agent KGB a tabakový metropolita

Omnoho zaujímavejšia je však jeho ďalšia kariéra, ktorú budoval na pozadí tej teologickej. Novinári z Kommersant a Moskovskij Komsomolets ho v minulosti obvinili zo ziskuchtivosti a zneužívania privilégia na bezcolný dovoz cigariet udelených cirkvi v polovici 90. rokov a nazvali ho „tabakovým metropolitom“.

Oddelenie pre vonkajšie cirkevné vzťahy svojho času údajne pôsobilo ako najväčší dodávateľ zahraničných cigariet v Rusku. Zisky z tejto operácie údajne pod Kirillovým vedením odhadol sociológ Nikolaj Mitrochin v roku 2004 na 1,5 miliardy dolárov a The Moscow News v roku 2006 až na 4 miliardy dolárov.

image

Ruská propaganda v praxi: Dotácie na filmy o degenerácii západu, či bilboardy s pornoherečkou, ktorá verbuje nových regrútov

V roku 2009 Forbes informoval, že Kirill bol podľa dostupných materiálov zo sovietskych archívov agentom KGB. To znamená, že bol viac ako len informátorom, ktorých boli v Sovietskom zväze milióny. V skutočnosti bol dôstojníkom, no nikdy sa za svoje vzťahy s bezpečnostnými službami neospravedlnil.

Len pred pár dňami sa pritom objavili nové informácie, ktoré potvrdili, že Kirill pracoval pre sovietsku rozviedku v 70. rokoch minulého storočia, keď žil vo Švajčiarsku. S odvolaním sa na odtajnené dokumenty o tom informovali švajčiarske médiá.

Kauza prachu v byte

V roku 2012, tesne po tom, čo sa vyjadril, že Putinova vláda je zázrak a konfliktu s členkami Pussy Riot, sa okolo najvyššieho predstaviteľa ruskej pravoslávnej cirkvi roztočila ďalšia kauza. Tentokrát jedna z najbizarnejších.

image

Temná minulosť predstaviteľa cirkvi. Ruský patriarcha Kirill mal pôsobiť vo Švajčiarsku ako agent KGB

Bývalý ruský minister zdravotníctva Jurij Ševčenko musel Kirillovi podľa súdneho rozhodnutia zaplatiť približne 20 miliónov rubľov (takmer 680-tisíc dolárov) ako kompenzáciu za prach z renovačných prác, ktorý sa usadil v jeho byte. Ten sa mal k nemu dostať po tom, čo Ševčenko prerábal byt v rovnakom luxusnom komplexe.

Renovačné práce v Ševčenkovom byte podľa žaloby rozvírili množstvo prachu, ktorý sa usadil na zbierke cenných kníh, ktoré Kirill vlastnil. Patriarcha potvrdil svoje vlastníctvo zaprášeného bytu v súkromnom rozhovore.

Miliónové nehnuteľnosti

To nás dostáva k nehnuteľným majetkom, ktoré Kirill vlastní. Pod svetským menom Vladimir Gundjajev má spomínaný zaprášený byt v Moskve. Jeho rozloha je 145 metrov štvorcových, nachádza sa na luxusnej adrese a okrem cennej zbierky kníh v ňom nájdeš žiť aj jeho priateľku, ktorú by nemal mať. Jeho hodnota je necelých 850-tisíc eur.

image

Legendárny luxusný komplex v centre Moskvy, kde žije aj Kirillova milenka

Wikipedia/Ludvig14

Druhým je apartmán o rozlohe 38 metrov štvorcových, taktiež v historickom centre Moskvy, s hodnotou 143-tisíc eur. Oficiálne poslednou nehnuteľnosťou je 83-metrový apartmán v centre Petrohradu za takmer 110-tisíc eur.

Podľa vyšetrovania Proekta z roku 2020 Kirill a jeho dvaja bratranci z druhého kolena vlastnili deväť samostatných nehnuteľností v hodnote 2,87 milióna dolárov v Moskovskej oblasti a Petrohrade. Správa Novaya Gazeta z roku 2019 odhadla jeho majetok na 4 až 8 miliárd dolárov, hoci tieto údaje neboli overené.

Kauza hodiniek

Jeho luxusný život potvrdzuje okrem iného aj kauza zlatých hodiniek značky Breguet v hodnote takmer 30-tisíc eur. Aj keď niekto fotografiu upravil, aby neboli videné, zabudol však odstrániť odraz na stole, pri ktorom Kirill sedel.

Ten dlhodobo tvrdil, že hodinky boli do fotografie vložené ako účel jeho diskreditácie, neskôr ale priznal, že ich skutočne vlastnil. Mimochodom, Kirill by mal údajne vlastniť aj dve jachty

Prerábka za desiatky miliónov

Najnovšie sa s týmto (oficiálne sankcionovaným pre podporu vojny na Ukrajine) patriarchom spájajú dve kauzy. Prvou je luxusná renovácia jeho rezidencie neďaleko Petrohradu, ktorú však podľa portálu The Bell financuje Oddelenie správy majetku Kremľa.

Bývalá rezidencia ruskej cisárskej rodiny bola ešte v roku 1994 bola označená ako cirkevný majetok a renovuje sa za 43,4 milióna dolárov. Rezidencia samotného Kirilla by mala zaberať ekvivalent 14 typických trojizbových bytov a bude vybavená inteligentnou domácnosťou, súkromným kostolom, knižnicou, bazénovou halou a zrejme aj výťahom.

Druhou kauzou je skupovanie nehnuteľností v Nórsku. Na tom na prvý pohľad nie je nič zlé, no nachádzajú sa v tesnej dostupnosti vojenských základní. Odborníci špekulujú o ich motívoch a upozorňujú, že je z nich priamy výhľad na základne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 01:31