Na nedatovanej snímke talianskej polície Edgardo GrecoTASR/Interpol via AP
StoryEditor

Mafián ako pizzér či odhalenie cez Google Maps. Bizarné odhalenia najhľadanejších zločincov, po ktorých polícia roky pátrala

Miroslav Kamody04.02.2023., 15:00h

Spáchali tie najťažšie zločiny, no dlhé roky sa im podarilo skrývať. Policajti si nevedeli dať rady, no potom prišlo niečo, na čo sa ani jedna strana nedokázala pripraviť - na bizarné zlyhania.

Lajkuj Brainee.sk na

Byť mafiánom znamenalo mať moc, peniaze, ženy a spoločenský rešpekt. Takýto život však zároveň prinášal porušovanie zákona a zážitky na prahu smrti, o ktoré sa na dôchodku veľmi nemali s kým podeliť, pretože už dávno nežili.

Pokiaľ už raz niektorého z mafiánov polícia odhalila, mal len dve možnosti - opustiť rodinu a celý život sa skrývať vo viere, že sa na neho zabudne, alebo sa jednoducho nechať chytiť. Svoje by o tom vedel povedať aj Edgardo Greco, ktorého polícia vypátrala po dlhých 16 rokoch.

image

Narkobaróni otvorene o svojom biznise. Na predaji kontajnera kokaínu zarobil toľko peňazí, že trvalo mesiac, kým ich spočítali

Pizzér zabijak

Ako informuje BBC, odsúdeného talianskeho mafiánskeho vraha na úteku od roku 2006 chytili vo Francúzsku, ktorý sa najmenej tri roky skrýval pred očami ako pizzér. Greco bol súčasťou klanu organizovaného zločinu s názvom ‘Ndrangheta.

Ten pochádza z oblasti Kalábrie na hlbokom juhu Talianska. ‘Ndrangheta je aktuálne najmocnejšou mafiou v Taliansku a ich chápadlá sa tiahnu po Európe a Južnej Amerike. A ako veľmi dobre vieme, aj na Slovensko.

63-ročného Greca hľadali za vraždu bratov počas mafiánskej vojny medzi dvomi gangmi na začiatku 90. rokov. Stefana a Giuseppeho Bartolomea ubili na smrť v januári 1991. Ich telá sa nikdy nenašli a predpokladá sa, že boli rozpustené v kyseline.

image

Talianski karabinieri a policajti, ktorí sú súčasťou projektu Interpolu "Spolupráca proti ‘Ndranghete (I-CAN)" sa rozprávajú v sídle Interpolu v Lyone

TASR/Interpol via AP

Greco prijal novú identitu menom Paolo Dimitrio. V Taliansku už bol odsúdený na doživotie a bol na neho vydaný európsky zatykač. V júli 2021 si však bol tak istý svojou novou identitou, že sa objavil v miestnych novinách, kde sa chválil „regionálnymi a domácimi receptami“ svojej reštaurácie, ako sú ravioli, rizoto a tagliatelle.

Boj so smrteľnou chorobou

Talianska polícia tento rok už chytila aj väčšiu rybu. V polovici januára zadržali najhľadanejšieho príslušníka mafie Mattea Messinu Denara, ktorý bol 30 rokov na úteku.

Šesťdesiatročný Matteo Messina Denaro je považovaný za nástupcu historických vodcov sicílskej mafie Cosa Nostra - Tota Riinu a Bernarda Provenzana, ktorí zomreli vo väzení v rokoch 2016 a 2017.

image

Matteo Messina Denaro

Carabinieri/Via Reuters

Denaro bol v neprítomnosti odsúdený na doživotie za vraždu. Jeho jediná známa fotografia pochádzala ešte zo začiatku 90. rokov. A ako sa im ho podarilo po 30 rokoch nájsť? Denaro mal rakovinu, ktorú si liečil na verejnej klinike.

„Už niekoľko týždňov sa šírili klebety, že Denaro je chorý a má chemoterapiu – ale verejnosť prekvapilo, že najhľadanejší muž Talianska sa lieči na klinike v Palerme spolu s bežnými občanmi,” povedala Felia Allum, profesorka komparatívneho organizovaného zločinu a korupcie na University of Bath

Denaro stál v rade na testy, keď k nemu pristúpil policajt, aby​​ sa ho spýtal, kto je. Mafiánov spolupracovník, ktorý stál pri ňom, sa rozbehol, ale on sa mu postavil do cesty a jednoducho odpovedal: „Ja som Matteo Messina Denaro“.

image

Zatknutím bossa Cosa Nostry to nekončí. Ako to vyzerá s talianskou mafiou a prečo je takmer nemožné ju poraziť?

Zradné Google Maps

Azda najbizarnejším odhalením mafiána je prípad Gioacchina Gammina. Ten bol odsúdený na doživotie za vraždu v roku 1989 v Taliansku. Zhodou okolností sa mu však v roku 2002 podarilo utieť z väzenia do Španielska, kde si zmenil meno.

Tu žil dlhé roky plnohodnotným životom. Dokonca si otvoril reštauráciu, kde sa podávala „sicílska večera“ s menu na tému Krstného otca. Aké originálne. S jedným však hľadaný mafián nerátal - s modernými technológiami.

Talianska polícia sa k nemu dostala po tom, čo ho náhodou zbadala na Google Street View stáť pred obchodom s potravinami El Huerto de Manu, Manu‘s Garden. Neďaleko našli ponuku reštaurácie s názvom Cocina de Manu, ktorá bola nejaký čas zatvorená.

image

Gioacchino Gammino na záberoch z Google Maps

Google Maps

Jej stránka na Facebooku však bola stále dostupná. A na nej sa usmieval v rondone sám pózujúci Gammino. Zatkli ho 17. decembra 2021, pričom mafián bol poriadne zmätený z toho, ako ho polícia vypátrala.

Po zadržaní mal dokonca povedať: „Ako ste ma našli? Posledných desať rokov som ani netelefonoval svojej rodine.“ Moderné technológie sa tak postarali o najbizarnejšie dolapenie mafiána.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 01:00