Mafiánsky boss Matteo Messina DenaroCarabinieri/Via Reuters
StoryEditor

Zatknutím bossa Cosa Nostry to nekončí. Ako to vyzerá s talianskou mafiou a prečo je takmer nemožné ju poraziť?

kam18.01.2023., 13:00h

Do pátrania po tomto najznámejšom talianskom odsúdencovi na úteku boli dlhé roky zapojené stovky policajtov a karabinierov.

Lajkuj Brainee.sk na

Ešte v pondelok sme ťa informovali, že talianskej polícii sa podarilo po 30 rokoch pátrania zatknúť Mattea Messinu Denara, jedného z vodcov sicílskej mafie Cosa Nostra. Dnes už vieme viac nielen o jeho samotnom zatknutí, ale aj budúcnosti samotnej mafiánskej organizácie.

Ako pre The Conversation hovorí Felia Allum, profesorka komparatívneho organizovaného zločinu a korupcie na University of Bath, jeho zatknutiu predchádzalo obkľúčenie súkromnej kliniky Maddalena v Palerme stovkou policajtov.

image

Talianska polícia zatkla najhľadanejšieho mafiána. Na úteku bol neuveriteľných 30 rokov

„Už niekoľko týždňov sa šírili klebety, že Denaro je chorý a má chemoterapiu – ale verejnosť prekvapilo, že najhľadanejší muž Talianska sa lieči na klinike v Palerme spolu s bežnými občanmi,” hovorí Allum.

Denaro stál v rade na testy, keď k nemu pristúpil policajt, aby​​aby sa ho spýtal, kto je. Mafiánov spolupracovník, ktorý stál pri ňom, sa rozbehol, ale on sa mu postavil do cesty a jednoducho odpovedal: „Ja som Matteo Messina Denaro“.

Významné výročie

Vyšetrovatelia na svojej tlačovej konferencii vysvetlili, že to bola práve jeho potreba zdravotnej starostlivosti, ktorá im nakoniec umožnila identifikovať ho a nasťahovať sa. Jeho zatknutie prišlo v príznačný dátum. 16. januára to bolo presne 30 rokov a jeden deň od zatknutia jeho mentora, šéfa Tota “the Beast” Riinu.

image

Matteo Messina Denaro

Carabinieri/Via Reuters

„Môže to naznačovať, že vnútorná dynamika Cosa Nostry sa mení a že sa ho niekto rozhodol vzdať, pretože už nebol považovaný za ‚užitočného’,“ myslí si profesorka komparatívneho organizovaného zločinu a korupcie.

Denaro je však v niečom výnimočný. Je totiž posledným šéfom, ktorý pozná všetky tajomstvá okolo teroristických útokov Cosa Nostry na štát zo začiatku 90. rokov. „Ak by hovoril, mohol by poskytnúť základné kúsky do povojnovej mafiánskej skladačky. To je však veľmi nepravdepodobné, takže každý, kto dúfa v uzavretie alebo pravdu, môže byť sklamaný.“

Aj keď je jeho zatknutie veľkým úspechom, ide tiež o znepokojivú pripomienku pre úrady o súčasnom stave vyšetrovania mafie. Denaro je totiž poslednou známou tvárou vedenia Cosa Nostry.

image

Prehovorila dcéra mafiánskeho bossa: Camorra si prišla pýtať povolenie zabíjať, v nohavičkách som skrývala státisíce

Vyšetrovatelia vedia len veľmi málo o tom, ako vyzerajú súčasní lídri organizácie. „Teraz budú bojovať s jednou rukou zviazanou za chrbtom, keď budú hľadať ďalších podozrivých z mafie,“ hovorí Allum.

Most medzi starou a novou školou

Denaro bol posledným zo starej generácie mafiánskych bossov. Predstavuje posledné spojenie medzi bojovnou a otvorenou Cosa Nostrou zo začiatku 90. rokov a tichou, obchodnou mafiou 21. storočia. „Narodil sa v mafiánskej rodine a bol známy svojím násilím, no zároveň sa pohyboval v „správnych“ kruhoch, aby mohol napredovať vo svojej kariére.“

Stal sa tak posledným mafiánskym bossom, ktorý bol spájaný so slávnou generáciou Corleone, skupinou mafiánov na čele s Riinom a Bernardom Provenzanom, ktorá začiatkom 90. rokov viedla vojnu proti talianskemu štátu. 

image

Mafiánsky boss Matteo Messina Denaro

Tasr/italian Police, Lapresse Via Ap/

„Konflikt spôsobil početné násilné úmrtia, ako napríklad sudcov Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina a Giuseppe Di Mattea, 12-ročného syna prebehlíka, ktorý bol unesený, uškrtený a rozpustený v kyseline, aby prinútil svojho otca ustúpiť od spolupráce. so štátom,“ opisuje udalosti odborníčka.

Denaro však predsa len vyčnieval z radu. Bol všeobene považovaný za menej konzervatívneho ako tradiční a starší vodcovia, no zároveň bol okázalejší a modernejší. Dokázal tak riadiť Cosa Nostru od roku 2007 až do svojho zatknutia infiltráciou do legitímnej ekonomiky prostredníctvom krycích spoločností.

Radikálne zmeny

„Zatiaľ čo Riina prijal teroristickú stratégiu voči štátu, mafiánska značka Denaro zahŕňa 21. storočie: je založená na zmesi násilia, nelegálnych aktivít, sociálnej solidarity (poskytovanie pracovných miest a spravodlivosti miestnym komunitám), ticha a anonymity. Rozhodujúce sú aj pevné obchodné a politické kontakty, najmä schopnosť reinvestovať „špinavé peniaze“ do legitímnej ekonomiky,“ opisuje jeho vládnutie Allum.

image

Ronnie a Reggie Krayovci: Príbeh dvojičiek, ktoré sa z chudoby krvavou cestou dostali na vrchol londýnskeho podsvetia

V posledných rokoch sa dokonca hovorilo, že Denaro investuje do inovatívnych a perspektívnych podnikov, ako sú spoločnosti zaoberajúce sa veternou a solárnou energiou. To všetko je podporované rozsiahlou sieťou oddaných ľudí, ktorí chránili Denara za posledných 30 rokov.

Často ide pravdepodobne o ľudí bez vlastného záznamu v registri trestov, takže ich úrady horšie vystopujú. „Existencia takýchto dôveryhodných podporných sietí v rámci mafie pod vedením Denara je pre orgány kľúčovou otázkou. Stále ukazuje existenciu vrstvy omerty – ticha – ktorá ho chránila.“

Toto zatknutie je jasným víťazstvom talianskeho štátu, ale treba sa opýtať, prečo trvalo tak dlho nájsť Denara na Sicílii. Jeho ochranný kruh sa očividne ťažko prelamoval, myslí si odborníčka. Polícii sa pomaly podarilo odstrániť tieto vrstvy komplicov, vďaka ktorým bol zraniteľný, ale trvalo to.

image

Úkryt Mattea Messinu Denara

Antonio Parrinello/Reuters

Talianska polícia sa pri vyšetrovaní mafiánskych sietí začala spoliehať na tradičné monitorovanie aj modernejšie digitálne a telefonické odpočúvania. Tie sa nakoniec ukázali ako úspešné.

Koniec alebo nová éra Cosa Nostry?

Zatknutie Denara by mohlo spôsobiť mocenské vákuum, ktoré uvrhne Cosa Nostru do krízy, rozhodne to však neznamená koniec mafie. Pád Denara by mu mohol dokonca vytvoriť príležitosť znova zmutovať, zmeniť sa a prispôsobiť sa novým obchodným príležitostiam, ako keď had zmení svoju kožu.

„Verím, že toto zatknutie znamená výmenu stráží vedenia Cosa Nostry. Je možné, že Denaro už nebol relevantný alebo potrebný. Možno dokonca prežil svoju užitočnosť,“ hovorí Allum.

image

Nesmrteľný gangster, ktorý sa nezastavil pred ničím. Legsa nedokázala zastaviť polícia ani Al Capone

Mnoho ľudí teraz môže vyhlásiť Cosa Nostru za mŕtvu. Je zrejmé, že nie je taká zdravá ako ostatné hlavné talianske gangy organizovaného zločinu – kalábrijská ‘Ndrangheta a neapolská Camorra, ktorým sa obom darí, ale nie je to ani zďaleka stratený prípad.

„Dokonca aj po páde Denara Cosa Nostra naďalej funguje a preniká do talianskej ekonomiky a ekonomík mnohých ďalších európskych národov. Taliansky štát a európske krajiny preto musia neúnavne pokračovať v boji proti mafiám a organizovaným zločineckým skupinám a nikdy nesklamať ostražitosť,“ dodala na záver profesorka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:57