Bratia KrayovciProfimedia/
StoryEditor

Ronnie a Reggie Krayovci: Príbeh dvojičiek, ktoré sa z chudoby krvavou cestou dostali na vrchol londýnskeho podsvetia

Miroslav Kamody17.08.2022., 11:00h

Nebránili sa ničomu, cudzie im dokonca nebolo ani vraždenie. Jeden trpel paranoidnou schizofréniou, žena druhého spáchala samovraždu. Príbeh bratov Krayovcov vyzerá ako vystrihnutý z filmu.

Lajkuj Brainee.sk na

Zločinci nás fascinujú od nepamäti. Jánošík, Al Capone, Bonnie a Clyde či Butch Cassidy a Sundance Kid. Legendárne mená, o ktorých mnohí vedia ešte viac ako o tých ľuďoch, ktorí svoj život zasvätili rozdávaniu dobra.

A zatiaľ čo posledné dve dvojice zločincov mali skôr status spoločenských psancov a utečencov, identické dvojčatá Ronald Ronnie Kray a Reginald Reggie Kray sa vypracovali do inej spoločenskej vrstvy. Od mladosti boli obaja vynikajúci boxeri zocelení životom v divokých uliciach londýnskeho East Endu, ktorý dokonale sadol ich násilným povahám.

image

Jeden muž dostal na kolená mafiu v New Yorku. Príbeh tajného agenta s krycím menom Donnie Brasco

Kým sa ale dostaneme do čias, kedy tieto dve mená a jedno priezvisko vládlo londýnskemu mafiánskemu prostrediu, vráťme sa na začiatok celého príbehu. Identické dvojičky sa narodili 24. októbra 1933 a prežili (až na obdobie počas druhej svetovej vojny, kedy museli opustiť mesto) pokojné detstvo.

Normálne detstvo plné boxu

Veľký vplyv mal na nich starý otec z matkinej strany. Jimmy „Cannonball“ Lee sa postaral o to, že sa začali venovať amatérskemu boxu, ktorý bol v tom čase obľúbenou zábavou chlapcov z robotníckej triedy v East Ende. Vďaka súrodeneckej rivalite sa obom podarilo dosiahnuť viaceré úspechy.

Potom však boli v roku 1952 povolaní do národnej služby v britskej armáde, čo spustilo lavínový efekt. Dezertovať sa pokúsili už počas prvých minút. Keď sa ich snažil jeden desiatnik zastaviť, Ronnie mu zlomil čeľusť a obaja ušli. Na ďalší deň ráno si po nich prišli policajti s poslali ich do armády.

image

Bratia Krayovci

Wikipedia/david Bailey/

Robili samé problémy

O pár mesiacov dezertovali opäť. Keď sa ich jeden policajt snažil zatknúť, obaja ho napadli. Stali sa jednými z posledných väzňov, ktorí boli zadržiavaní v ikonickom londýnskom Toweri. Ako striedali vojenské väznice, ich správanie sa zhoršovalo.

Mali záchvaty hnevu, vedro na výkaly vyliali na strážnika, veľkú nádobu horúceho čaju vyliali zase na iného a tretieho pripútali ukradnutými putami k väzenským mrežiam. Nakoniec sa im podarilo utiecť, no opäť ich zajali. Tresty za zločiny si nakoniec odpykali v klasickej väznici. 

Trestné záznamy stopli ich boxerskú kariéru a obaja sa tak začali venovať zločinu. Kúpili zapadnutý snookerový klub v Mile Ende a začali v okolí vyberať výpalné výmenou za ochranu podnikov. Ich gang s názvom The Firm vraždil, lúpil a bral výpalné.

image

Nesmrteľný gangster, ktorý sa nezastavil pred ničím. Legsa nedokázala zastaviť polícia ani Al Capone

Cesta na vrchol podsvetia

Mali však podnikavého ducha, za peniaze z trestnej činnosti si počas 50. rokov zaobstarali hneď niekoľko nočných podnikov. Okrem toho sa z robotníckeho East Endu samozrejme presunuli do nalešteného, ​​meštiackeho West Endu. V roku 1960 bol Ronnie na 18 mesiacov uväznený za vyberanie výpalného.

Kým bol vo väzení, Reggie získal známy nočný klub Esmeralda‘s Barn, ktorý mu dal majiteľ po tom, čo sa obával ďalšieho vydierania. Vlastníctvo podniku zvýšilo vplyv Krayovcov tak, že z nich urobil celebrity, no zároveň aj zločincov. Prísne trestali každého, kto im neprejavil náležitú úctu a prali peniaze pomocou psích či konských dostihov.

Postupne ich začali vyšetrovať úrady, no chrbát im kryl bankár Alan Cooper, ktorý chcel ochranu pred rivalmi Krayovcov z južného Londýna. V tejto dekáde sa z nich už stali celebrity: stýkali sa s poslancami, s lordmi, obchodníkmi a továrnikmi, prijímali návštevy herečiek, stretli sa s Frankom Sinatrom, fotili ich poprední fotografi.

Dopriali bulváru palcové titulky, napríklad keď mal mať Ron sexuálny pomer s konzervatívnym politikom lordom Boothbym a labouristickým zákonodarcom Tomom Dribergom. Obe údajné aféry pomohli udržať obe hlavné politické strany na uzde, pokiaľ ide o policajné vyšetrovanie kriminálnych aktivít Krayovcov. 

Oprátka sa sťahuje

Problémy sa začali kopiť po tom, čo Ronnie zastrelil Georga Cornella, člena znepriateleného gangu, ktorý deň predtým zastrelil blízkeho muža dvojičiek. Reggie sa oženil s Frances Shea v roku 1965, no tá po dvoch rokoch spáchala samovraždu. Podľa niektorých tvrdení ju však zabil žiarlivý Ronnie, ktorý okrem iného trpel paranoidnou schizofréniou, ktorá sa zhoršovala.

Ich kraľovanie nemohlo trvať večne. Za ich pádom stál zapálený inšpektor Scotland Yardu Leonard Read. Ten trpezlivo skladal dôkazy, keďže bratia Krayovci boli po povýšení jeho prvým prípadom. Všetko sa skončilo v roku 1968, kedy sa ich podarilo zadržať a obviniť. Obaja bratia boli odsúdení na doživotie.

Ich životný príbeh opisuje aj snímka Legend z roku 2015. Dvojrolu bratov Krayovcov si v nej strihol Tom Hardy.

Podľa niektorých správ tým ale ich biznis neskončil, ešte v roku 1985 mali dodávať bodyguardov hollywoodskym celebritám. Minimálne osemnásť ich zaistili svojmu starému známemu Sinatrovi, ktorý do Londýna prišiel na Wimbledon v roku 1985.

Ronnie zomrel 17. marca 1995 vo veku 61 rokov. Dva dni predtým utrpel srdcový infarkt. Reggieho pustili z väzenia v putách, aby sa zúčastnil pohrebu a z bratom sa rozlúčil. On sám zomrel na slobode - po diagnostikovaní smrteľnej rakoviny močového mechúra ho prepustili, aby mohol zomrieť dôstojne. Užil si ju však iba päť týždňov a zomrel 1. októbra 2000. Mal 66 rokov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 13:45