Maďarské univerzity prišli o program ErazmusUnsplash/Cole Keister
StoryEditor

Maďarskí študenti majú hlavu v smútku. Vysoké školy prišli o program Erazmus+, za všetko môže Orbán

TASR10.01.2023., 13:00h

Maďarské vzdelávacie inštitúcie, ktoré ovplyvňuje vládna strana Fidesz, nemôžu získať nové granty z programu spolupráce a výmeny vzdelávania Erasmus+ financovaného Európskou úniou (EÚ), ani z rámcového programu výskumu a inovácií Horizont Europe. Napísal to v pondelok denník Népszava, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Lajkuj Brainee.sk na

Vláda premiéra Viktora Orbána stále ovláda viacero univerzít prostredníctvom nadácií pod kontrolou politikov Fideszu a preto sú nateraz dočasne vynechané z niektorých vzdelávacích a výskumných projektov EÚ, konštatoval denník.

Príslušné generálne riaditeľstvá Európskej komisie o tom informovali národné orgány poverené správou eurofondov koncom decembra. Zákaz sa vzťahuje na žiadosti posudzované po 15. decembri 2022.

image

Mladí zabudli telefonovať. Žena sa to generáciu Z snaží naučiť, za hodinu si účtuje 500 eur

Problémové zákony

Maďarským vzdelávacím a kultúrnym inštitúciám riadeným verejnoprávnymi nadáciami sa EÚ začala venovať po zistení, že model ich fungovania nezaručoval transparentné hospodárenie s verejnými prostriedkami a nevzťahovali sa na ne pravidlá verejného obstarávania a konfliktu záujmov.

Väčšina poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP v parlamente schválila 27. apríla 2021 návrhy zákonov, ktoré umožnili založiť nadácie hospodáriace s verejným majetkom. Nadácie tak získali verejný majetok, akcie, nehnuteľnosti, kliniky, rôzne inštitúcie a 70 percent maďarského vysokého školstva.

image

Maďarské univerzity prišli o program Erazmus

Unsplash/Mikael Kristenson

Orbánova vláda v prípade vysokého školstva argumentovala snahou o posilnenie organizačnej, finančnej, zamestnaneckej vzdelávacej a výskumnej autonómie, čo však kritici vlády spochybnili. Vo vedení nadácií univerzít sa totiž objavili politici vládneho bloku a vláde blízki aktéri podnikateľskej sféry.

Devastačné rozhodnutie

Spomedzi týchto prípadov v Maďarsku i v zahraničí najviac rezonovala kauza Univerzity divadelných a filmových umení (SZFE) v Budapešti z roku 2020. Opoziční politici návrh nepodporili a označili ho za pokus vládnej strany Fidesz o ovládnutie vysokého školstva.

Hovorca Celoštátnej konferencie študentských samospráv (HÖOK) Marcell Budai označil zrušenie dotácií za devastačné. „Ide o bezprecedentný prípad, keď z programu podpory vylúčia členský štát Únie,” zdôraznil. Ak vláda nechce, aby bolo 21 vysokých škôl trvalo vyradených z programu, musí nájsť rýchle riešenie.

image

Vedel si, že mladšiu verziu Wednesday stvárnila Karina z Maďarska? Plní si sny, hovorí jej mama

Program pre rok 2023 podľa jeho slov nie je ohrozený, avšak pre rok 2024 treba uzatvoriť zmluvy do konca marca. Univerzity a vysoké školy sa zatiaľ k rozhodnutiu EK nechceli vyjadriť, pretože nemajú oficiálne vyjadrenie, píše denník.

Bývalý predseda Maďarskej akadémie vied (MTA) József Pálinkás podľa Népszava varoval, že pozastavenie grantov môže zničiť existujúce vedecké kontakty, ktoré je možné obnoviť iba dlhodobým úsilím. Obnovenie autonómie vzdelávacích inštitúcií si však vyžaduje iba pol dňa práce vlády a deň práce parlamentu, podčiarkol Pálinkás.

Ministerstvo kultúry a inovácií v pondelok vydalo vyhlásenie, podľa ktorého decembrové rozhodnutie EK nemá vplyv na aktuálne výmenné programy Erasmus, finančné zdroje na rok 2023 sú zabezpečené a študentov sa toto rozhodnutie nedotkne.

image

Maďarské univerzity prišli o program Erazmus

Unsplash/Dom Fou

„Existuje marcový termín, do ktorého vláda priebežne konzultuje o ďalšom nerušenom zabezpečení finančných zdrojov súvisiacich s vysokoškolským vzdelávaním,” píše sa vo vyhlásení. Ministerstvo zdôraznilo, že Maďarsko rozhodnutie EK neprijíma a považuje ho za diskriminačné.

Minister zodpovedný za územný rozvoj a využitie únijných zdrojov Tibor Navracsics v rozhovore pre komerčnú televíziu RTL povedal, že vláda zváži, či by politici Fideszu nemali vystúpiť z nadácií univerzít.

image

Andrej Danko si kvôli Viktorovi Orbánovi vyholil hlavu. Chváli sa tým na sociálnych sieťach

Podľa údajov Európskej komisie sa v roku 2020 až 22 622 Maďarov zúčastnilo výmenných programov Erasmus+ v oblasti vysokoškolského vzdelávania, odbornej prípravy, školského vzdelávania a vzdelávania dospelých, ktoré Európska únia podporila sumou 40,45 milióna eur. Ostatných univerzít a študentov by sa zrušenie programu Erazmus+ nemalo dotknúť.

Zrušenie dotácií projektu Erazmus+ sa týka týchto univerzít:

- Ekonomická univerzita v Budapešti

- Univerzita v Dunaújváros

- Univerzita v Debrecíne

- Corvinus University of Budapest

- Maďarská univerzita poľnohospodárstva a prírodných vied

- Maďarská univerzita tanca

- Univerzita veterinárskeho lekárstva

- Univerzita umení Moholy-Nagy

- Univerzita Semmelweis

- Univerzita Jánosa Neumanna

- Univerzita v Nyíregyháze

- Panónska univerzita

- Univerzita Óbuda

- Univerzita v Šoprone

- Univerzita Istvána Széchenyiho

- Univerzita v Szegede

- Univerzita divadelného a filmového umenia

- Maďarská univerzita telesnej výchovy a športu

- Univerzita Tokaj-Hegyalja

- Univerzita v Miškolci

- Univerzita v Pécsi

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 01:32