Zamestnania, ktoré sa počas pandémie museli vyvinúť do podoby, ktorá pred piatimi rokmi vôbec neexistovalaAndre Francois, Tima Miroshnichenko/Unsplash, Pexels
StoryEditor

Pred piatimi rokmi neexistovali. Pozri si zoznam povolaní, ktoré vznikli nedávno

Nikola Michalkova04.01.2023., 14:00h

Pandémia priniesla do našich životov rôzne zmeny. Niektorí vďaka nej našli uplatnenie na trhu práce.

Lajkuj Brainee.sk na

Zamestnania, ktorých vznik sa spája aj s obdobím pandémie, počas ktorej sme sa museli presunúť do online sveta, sa postupne vyvíjali posledné dva roky. Keďže sa stále pohybujeme v online svete a mnohé z prác, ktoré sa objavili, sú výsledkom tohto trendu, nevyzerá, že by teraz mali zaniknúť. Prinášame ti zoznam pracovných miest, ktoré by sa pred piatimi rokmi zdali ťažko predstaviteľné, ale v súčasnosti sú súčasťou nášho života, priniesol ich portál Time.

Úradník pre dodržiavanie opatrení

Dan Schlund sa preslávil dablér, ktorý vykonával kaskadérske kúsky, ale zlomil si krk. Po nešťastnom incidente sa stal medikom pre filmové a televízne produkcie. Keď v roku 2020 vypukla vo svete pandémia, jeho podnikanie nabralo iný rozmer. Objavilo sa mnoho pravidiel, ktoré mali ochrániť pracovníkov. 

Staviská tiež potrebovali úradníkov na dodržiavanie opatrení a život Schlunda so sídlom v Texase začal byť rušný. „Pandémia bola pre moje podnikanie veľmi dobrá,“ hovorí Schlund. 

image

Pracujem ako digitálna nomádka, robila som v 78 krajinách. Pripisujem to aj pandémii, hovorí mladá žena

Jeho práca spočívala v tom, že musel testovať každú osobu na natáčaní každé tri dni, merať teplotu a dozerať na vzdialenosť medzi ľuďmi. Schlund hovorí, že musel tiež hliadkovať medzi tzv. bublinami na pľaci, čím držal hercov oddelene od štábu či iných členov produkčného tímu. 

Samozrejme, toto zamestnanie nemuselo existovať dlho, keďže pravidlá sa už uvoľnili. Úradníci na dodržiavanie pravidiel ochorenia už nie sú nevyhnutne potrební a väčšina produkcií za nich neplatia, ak nemusia. 

Poradca pre aktíva v kryptomenách

Globálna veľkosť trhu kryptomenových aktív mala v roku 2020 hodnotu 0,67 miliardy dolárov a predpokladá sa, že do roku 2030 dosiahne 9,36 miliardy. Prichádza ale s obrovskými rizikami.

Mia Samson, finančná plánovačka u Gerbera Kawasakiho v Santa Monice hovorí, že sa stala certifikovanou poradkyňou pre digitálne aktíva, pretože túžila lepšie slúžiť klientom. „Počas pandémie si kryptomeny získali veľkú popularitu,“ hovorí. „Bol to priestor, o ktorý sa mnohí z nás ako investori sami zaujímali, no naši klienti k nám chodili s otázkami.“

Jej firma preto vytvorila program, aby sa dozvedeli viac o plánovaní s digitálnymi aktívami. Nijak výrazne sa to nelíši od cenných papierov, ale existuje krivka učenia o tom, ako ponúkať plánovanie digitálnych aktív čo najbezpečnejšie. Momentálne ponúkajú iba bitcoiny a éter. 

image

Poradca pre aktíva v kryptomenách

Andre Francois Mckenzie/Unsplash

„Ako každá vyvíjajúca sa technológia, bude chvíľu trvať, kým si ju osvoja masy. Určite vidím, že s tým súvisí veľa pozitív, ale určite treba urobiť nejaké zmeny – kryptomeny sa vyvíjajú rýchlo a legislatíva sa snaží držať krok,“ hovorí Samson. „Regulačný rámec a normy by pomohli vybudovať dôveru v tento priestor s cieľom upokojiť nestálosť a pomôcť v boji proti nezákonnej činnosti.“

Influencer profesor

Marketing zo strany influencerov na sociálnych sieťach je veľký biznis, ktorého hodnota sa odhaduje na 16,4 miliardy dolárov. Aj keď „influencerstvo“ explodovalo ako podnik, obchodné programy tento typ marketingu neučia. Aj to je dôvod, prečo Mohan Sawhney, profesor na Kellogg School of Managmet, spustil program vzdelávania, ktorý sa zameriava na influencerov. Keďže prihlášok na MBA ubúda, ponuka tohto programu by mohla byť pre vysoké školy a univerzity výhodným krokom. 

Hlavná myšlienka marketingu influencerov je strategický vzťah medzi značkou a spoločnosťou. Kurz sa začal v decembri 2021 a ponúka manažérom reálne príklady stratégií a ako merať úspech. Sahney sa venuje monitorovaniu meniaceho sa prostredia ovplyvňujúceho tento priemysel – od ľudí, ktorí sledujú mega influencerov, ako sú napríklad Kardashians alebo Justin Bieber, až po mikro, ako napríklad niekto, kto veľa vie o bežeckej obuvi. „Môžete sledovať niekoho, s kým budete mať trochu osobný vzťah,“ hovorí a zároveň dodáva, že mikro influenceri majú tendenciu interagovať so svojou sieťou jeden na jedného. 

image

Mohan Sawhney, profesor na Kellogg School of Managmet, spustil program vzdelávania, ktorý sa zameriava na influencerov.

Erik Lucatero/Unsplash

Telemedicínsky veterinár

Až 80 percent veterinárnych lekárov mladších ako 40 rokov sú ženy, ktoré čoraz viac chcú mať flexibilnejší rozvrh práce a pracovať podľa seba. V mestách je taktiež veľký nedostatok veterinárnych lekárov, čo vedie k dlhým čakacím dobám a to je niečo, s čím by mohla pomôcť telemedicína. Doktor Brian Evans je veterinár a klinický riaditeľ spoločnosti Dutch, ktorá spája majiteľov domácich zvierat s licencovanými veterinármi prostredníctvom videohovoru s plánmi, ktoré sa pohybujú od 15 dolárov mesačne. Spoločnosť hovorí, že od momentu, kedy tento spôsob zaviedla na trh v januári 2021, pomohla už 25 tisíc domácim miláčikom. Evans dodáva, že pandémia viedla k zmene. „Bez toho by mohlo trvať ďalších desať rokov, kým by to ľudia zvážili ako možnosť.“

image

Telemedicína umožňuje veterinárovi vidieť zviera v uvoľnenom, domácom prostredí.

Karsten Winegeart/Unsplash

Hovorí, že veľa veterinárnej práce obsahuje podrobnú históriu, ktorá sa dá ľahko urobiť aj prostredníctvom online stretnutia. Okrem toho, veterinárovi umožňuje vidieť zviera uvoľnené a v domácom prostredí, a nie nervózne a vystrašené na nerezovom stole. Samozrejme, telemedicína nikdy skutočne nenahradí starostlivosť v reálnom svete. „Vždy to bude doplnok k osobnej starostlivosti, pretože telemedicína nemôže robiť operáciu, nemôže prehmatať zviera či odoberať krv. Všetky tieto veci vyžadujú ruky.“ Môže byť ale výhodná najmä v zmiernení záťaže pre veterinárov či pre pacientov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 04:04