Dvojičky od školy vysúdili 1,5 milióna. Tá ich neprávom obvinila za podvádzanie.Twitter/tr Harber/
StoryEditor

Dvojičky vyhodili z vysokej kvôli podvádzaniu, mali byť telepaticky prepojené. Od školy vysúdili 1,5 milióna

Michal Čiernik08.12.2022., 08:00h

Vysoká škola v Južnej Karolíne musela zaplatiť nemalé odškodné po tom, čo neprávom obvinila sestry z podvádzania.

Lajkuj Brainee.sk na

Kayla a Kellie Bingham navštevovali Lekársku univerzitu v Južnej Karolíne. V roku 2016 ich škola obvinila, že si údajne pri skúške radili. Sestry, presvedčené o svojej nevine, školu v roku 2017 zažalovali. Až po šiestich rokoch trápenia a súdnych sporov porota rozhodla, že lekárska fakulta neprávom obvinila dvojčatá a priznala im odškodné. Ako uvádza Unilad, sestry Binghamové dostali od univerzity 1,5 milióna dolárov. Súd rozhodol, že dvojčatá prišli s rovnakými odpoveďami na otázky, pretože majú genetické predispozície už od narodenia, ktoré nemôžu ovplyvniť.

V čase incidentu mali Kayla a Kellie 24 rokov a počas skúšky im boli pridelené miesta pri jednom stole. V rozhovore pre Insider Kellie trvala na tom, že pre ňu a jej sestru je „prakticky nemožné“ vidieť navzájom obrazovky svojich počítačov a poukázala na to, že to nebolo prvýkrát, čo ona a Kayla dosiahli podobné výsledky v testoch. „Len sme prikývli na otázku na obrazovkách našich vlastných počítačov,“ povedala Kayla. „Nebola tam žiadna signalizácia. Vôbec sme sa na seba nepozreli,“ dodala.

Na obranu Kayly a Kellie prišli rôzni profesionáli, pričom jeden z ich vysokoškolských profesorov povedal, že si všimol ich „nápadnú podobnosť“ už pri skúškach predtým. Napriek tomu, že sedeli pri testoch na opačných koncoch stola.

image

Lekári prepísali dejiny. Dvojčatá zrastené lebkou úspešne oddelili pomocou virtuálnej reality

Profesorka Nancy Segalová, psychologička a genetička správania špecializujúca sa na štúdium dvojčiat z Kalifornskej štátnej univerzity, sa dvojičiek tiež zastala a dokonca za ne svedčila aj na súde. Segal povedala, že by bola „ohromená“, keby dvojčatá nedospeli k rovnakému záveru vo svojich papieroch, pričom poznamenala, že sťažnosti na podvádzanie podané proti dvojčatám sú vo vysokoškolskom vzdelávaní bežné.

image

Lekári prepísali históriu. V Spojených štátoch sa narodili dvojčatá z embryí zmrazených pred vyše 30 rokmi

„Sú geneticky predisponovaní správať sa rovnako. Boli vychovaní rovnako a sú prirodzenými partnermi v rovnakom prostredí,“ vysvetlila profesorka pre Insider. „Identické dvojčatá majú druh porozumenia, ktorý presahuje to, čo zvyčajne považujeme za blízky vzťah,“ ďalej dodala.

image

Ronnie a Reggie Krayovci: Príbeh dvojičiek, ktoré sa z chudoby krvavou cestou dostali na vrchol londýnskeho podsvetia

Kayla považovala tvrdenia fakulty o podvádzaní za smiešne a trvala na tom, že ona a Kallie nemajú „telepatické schopnosti alebo nejaký tajný jazyk“. Kellie povedala, že bola otrasená, keď boli nútení opustiť svoju lekársku kariéru. „Úprimne ma to zlomilo. Od malička som snívala o tom, že budem lekárkou. Kayla a ja sme chceli pomáhať ľuďom.“ Rozhodnutie súdu však považujú za najväčší moment v ich živote a za zadosťučinenie.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:52