Darwinove ceny za rok 2022 sú rozdanéBrainee x Canva, Wikipedia/Alex E. Proimos
StoryEditor

Darwinove ceny pre rok 2022: Vojak namiesto nepriestrelnej vesty použil Macbook či kňaz, ktorý sa utopil až na druhýkrát

iDnes.czTomáš Bratříček05.01.2023., 12:00h

Darwinove ceny pre rok 2022 oceňujú tých, ktorí sa vlastnou hlúposťou vymazali z genofondu a tým prispeli k jeho vylepšeniu.

Lajkuj Brainee.sk na

Pastor, ktorý nevedel chodiť po vode ako Boh. Rabujúci ruský vojak, ktorý si balistický plát v nepriestrelnej veste vymenil za ulúpený notebook. Starček rozdrvený v umývačke áut. A neuveriteľne hazardérsky futbalista. Aj to priniesli najnovšie Darwinove ceny, píše Tomáš Bratříček z webu iDnes.

Macbook z vesty „nepriestrelnú“ neurobil

Si vojak, pohybuješ sa vo vojnovej zóne, v prvej línii, všade okolo sa strieľa a ty si rád, že na sebe máš nepriestrelnú vestu, ktorá poskytne istú ochranu. Úloha je jasná, postupovať, vytláčať nepriateľa. Byť ostražití. Lenže okolité civilné domy lákajú: Čo sa v nich ukrýva?

A čo z toho by sa dalo odniesť, poslať domov do Ruska ako vojnovú trofej? Ako prilepšenie? Pozdrav rodine z Ukrajiny? Ukrajinské domovy nabádali k rabovaniu a bezmenný ruský vojak lákaniu podľahol. Odmenou mu bol Macbook. Lenže kam ho ukryť, ako si lup víťazoslávne odniesť, aby na bojisku neprekážal?

image

Desivá sila prírody v praxi. Inváziu vraždiacich sršňov v Európe spôsobila jediná kráľovná

Riešenie sa „hrdinovi“ zrejme ponúklo samo: nepriestrelná vesta sa javila ako ideálna schránka, stačilo z nej vypreparovať balistický plát a uložiť do nej lup. Do otvoru sadol úplne presne. Nieslo to isté riziká, pretože práve ten plát dával veste nepriestrelnú vlastnosť. Macbook na rozdiel od nepriestrelnej dosky strely nezastaví. Ale čo už.

Cynizmus Darwinových cien nezastaví ani vojna, preto zahŕňajú aj tento prípad mŕtveho ruského vojaka, ktorý padol pri bojoch o mesto Irpiň a ktorého vesta ukrývala miesto balistickej dosky Macbook. Ako však starostlivo dodáva portál Popular Military, nie je doložené, že Macbook pochádzal z rabovania.

Darwinovu cenu mu však neuprie ani nepravdepodobný variant, že by s ním ruský vojak odišiel vo veste už z Ruska. „Karma,“ komentovali Macbookom vypolstrovanú „nepriestrelnú“ vestu ukrajinskí vojaci, keď obeť Putinovej vojny našli.

Pozri sa, aký „nepriestrelný“ je vlastne Macbook:

Lasvegaské polnočné blues z umývačky áut

Prečo to šesťdesiatšesťročný muž urobil, čo ho k nápadu prinútilo a aké mal motívy, polícia nezistila. Jeho počin však nešlo spochybniť, bohužiaľ ani následky.

Krátko pred polnocou 15. apríla vošiel Rene Tactay Jaime so svojím hatchbackom Scion do automatickej umyvárne v Las Vegas. Potiaľ bolo všetko štandardné. Lenže keď bolo vozidlo vo vnútri, pán Jaime z neho vystúpil.

Detailného vysvetlenia následného procesu je lepšie sa zdržať, výsledok bol bohužiaľ fatálny. Muža, ktorý zo svojho vozidla vystúpil, našli pod ním. V nemocnici následkom zranenia podľahol, informoval denník Los Angeles Times.

image

Autoumyváreň

Unsplash/Kenny Eliason

„Možno ho vo vnútri vozidla obťažovala včela?“ domýšľa si portál Darwinových cien. Los Angeles Magazine však pripomína, že akokoľvek bizarne incident vyzerá, umývačka áut rozhodne nie je výnimočným miestom pre fatálne nehody.

V roku 2019 v nej bol podľa The Guardian rozdrvený sedemdesiattriročný muž v austrálskom Melbourne, v roku 2005 zabila explózia kompresora štyridsaťšesťročného muža v americkom Orange, hlásil denník Los Angeles Times. V rovnakom roku našiel podľa amerického Strediska pre kontrolu a prevencia chorôb v umývacom tuneli smrť 23-ročný zákazník v Kalifornii.

image

Trailer na film o dofetovanom šialenom medveďovi baví internet. Je inšpirovaný bizarným skutočným príbehom

Smrť frajerského futbalistu: Darwinova cena na hrane

Nomináciou holandského futbalistu Mourada Lamrabatteho tím Darwinových cien presvedčil, že ho jeho starostlivosť o kvalitný genofond núti k nekonečnému cynizmu. Prípad sám o sebe je totiž veľmi brutálny. Nešťastník na rodinnej dovolenke skonal veľmi bolestivo, ale predovšetkým pred očami svojej ženy a detí.

Aj jeho smrť však bola príspevkom ľudstvu, dokonca jeho potomkom, vysvetľuje portál Darwinových cien nemilosrdne. Futbalistove deti totiž môžu podstúpiť epigenetické zmeny, vďaka ktorým budú obozretnejší k rizikovému, hazardérskemu správaniu, teda bude menšie riziko, že budú nasledovať otcovho hrozivo hlúpeho príkladu.

Hlúpy pokus o prázdninovú frajerinu naozaj bol tiež nekonečne hazardérsky, nafúkaný, nepremyslený. Nemohol skončiť inak ako tragédiou. Futbalista sa v máji 2022 rozhodol na španielskej Malorke skočiť do vĺn z tridsaťmetrovej výšky skalného útesu.

Sama výška vzbudzuje rešpekt a mala by byť dôvodom pre starostlivejšie zváženie kúsku. Aby vôbec pristál v hlbokej vode, musel by tridsaťjedenročný muž skočiť do vzdialenosti desiatich metrov od skaly, píše New York Post. A to bolo príliš aj na športovcov.

Ešte než sa Lambratteho telo zosulo do vody, narazilo do ostrých, špicatých skalných kameňov. Podľa pitvy nezomrel nárazom, ale utopil v bezvedomí. Všetko v hrôze sledovala jeho žena, ktorá dostala za úlohu manželovo hazardérstvo zdokumentovať na video, a ich dve deti.

image

Ronaldo sa stane najlepšie plateným futbalistom v dejinách. V novom klube ročne zarobí 200 miliónov eur

Utopil sa. Síce až druhýkrát, ale nakoniec to pastorovi vyšlo

Už prvý pokus bol celkom nádejný, tridsaťdeväťročný pastor Thomas Shawn sa totiž vydal popoludní v marci roku 2022 na loďke na jazero Seminole bez toho, aby vedel plávať a bez toho, aby sa vybavil záchrannou vestou. A plavidlo sa začalo potápať.

Vtedy sa však o šťastný koniec postarali ľudia z ostatných lodiek a záchranný tím miestneho šerifa. Druhý pokus o niekoľko hodín už ambíciou na Darwinovu cenu skončil. Pastor požiadal sedemdesiatštyriročného kamaráta, píše miestny portál ABC Action News, aby ho na svojej loďke doviezol na jazeru k svojej vlastnej, ktorá sa ešte stále potápala. Chcel ju zachrániť!

Pastorovi sa na ňu podarilo preskočiť, lenže vrak sa otočil a nebohého pastora zvrhol do vody. Pastor ešte stále nevedel plávať a ani tentoraz na sebe nemal záchrannú vestu. A vyjavilo sa, že pastor, napriek svojej viere a oddanosti Bohu, nedokázal chodiť po vode, zlomyseľne dodáva web Darwinových cien.

image

Muž po vode nechodil

Unsplash/Pedro Kümmel

Starčekova výprava dovnútra krátera

S týmto incidentom si portál Darwinových cien nebol istý. Muži, ktorý prišiel 22. januára 2022 o život, bolo totiž sedemdesiatpäť a najskôr svoje gény reprodukcií tomuto svetu už stihol odovzdať. Jeho počin je však tak hlúpo samovražedný, že sa na súpisku dostal.

Národný park Havajskej vulkány a jeho nástrahy totiž starček musel dobre poznať, bol miestny. Napriek tomu sa však vydal sopečnú krajinu o polnoci preskúmavať. Jej kúzla chcel vidieť čo najviac zblízka. Ignoroval výstražné varovania, nechal za sebou všetky najneskoršie miesta, kam sa dá vstúpiť.

Zašiel oveľa ďalej... a záchranný tím ho našiel okolo ôsmej hodiny ráno asi tridsať metrov pod krajom krátera, uviedol portál Hawai News Now. „Doma mal možno na stene plagát Pompejí,“ komentuje server Darwinových cien.

image

Sopka na Havaji

Unsplash/Pieter De Malsche

Tragická gravitácia

Do areálu supermarketu v meste Cattolica sa štyridsaťšesťročný muž vydal v apríli 2022 po otváracej dobe a uspokojil sa s návštevou skladovacích priestorov za objektom. Z obrovskej hromady paliet s balíkmi vody chcel silou mocou jeden jediný.

V navrhnutej hradbe si bohužiaľ vybral balenie, ktoré bolo pre celú stavbu kľúčové. Len čo sa svojho lupu zmocnil, celá stavba sa naňho zrútila.

Popadané balíky videli zamestnanci supermarketu hneď ráno, až následne si všimli, že je pod nimi pochované telo nešťastného muža. Ako k incidentu, ktorý sa dostal na súpisku Darwinových cien, došlo, polícii prezradili zábery z bezpečnostných kamier.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 22:53