Dôvodom pre usmrtenie muža bolo, že je hluchý. Právo na eutanáziu vyvoláva v Kanade etické otázky.Unsplash/mufid Majnun/
StoryEditor

Nechali ste ho len tak zomrieť, obviňuje zdravotníkov rodina. Eutanázia sa vymyká spod kontroly

mor02.01.2023., 09:30h

Alan Nichols mal v minulosti depresie a aj iné zdravotné problémy, no žiadne z nich neboli život ohrozujúce. V žiadosti o eutanáziu bol ako dôvod uvedený iba jeden zdravotný indikátor: strata sluchu.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď bol 61-ročný Kanaďan hospitalizovaný v júni 2019 kvôli obavám, že by mohol spáchať samovraždu, požiadal svojho brata, aby ho čo najskôr dostal preč. Do mesiaca Nichols podal žiadosť o eutanáziu a bol zabitý pod dohľadom lekárov. A to aj napriek obavám, ktoré vyjadrila jeho rodina a zdravotná sestra. 

image

Ako vyzeral rok 2022 vo svete zdravotníctva? Kryogenika, spermagedon a banány ničiace rakovinu

Nicholsova rodina nahlásila prípad polícii a zdravotníckym orgánom s argumentom, že dotyčný muž nemal schopnosť porozumieť procesu eutanázie a neznesiteľne netrpel. Hovoria, že neužíval potrebné lieky, nepoužíval kochleárny implantát, ktorý mu pomáhal počuť a že zamestnanci nemocnice mu nemali pomáhať so žiadosťou o eutanáziu. „​Alan bol v podstate utratený,“ povedal jeho brat Gary Nichols, píše sa v magazíne Los Angeles Times

Odborníci na zdravotné postihnutia tvrdia, že tento príbeh nie je v Kanade ojedinelý. Krajina má pravdepodobne najprípustnejšie pravidlá eutanázie na svete – umožňujúce ľuďom s vážnym postihnutím rozhodnúť sa, že budú zabití bez akéhokoľvek iného zdravotného problému.

Zomierajú zbytočne

Mnoho Kanaďanov podporuje eutanáziu a skupina Dying With Dignity hovorí, že tento postup je „riadený súcitom, ukončením utrpenia a diskriminácie a túžbou po osobnej autonómii“. Zástancovia ľudských práv však tvrdia, že nariadeniam krajiny chýbajú potrebné záruky, znehodnocujú životy postihnutých ľudí a nútia lekárov a zdravotníckych pracovníkov, aby navrhli postup tým, ktorí by o eutanázii inak ani neuvažovali.

image

Experiment s potkaním rajom. Zvieratám vytvorili priestor s hračkami, na sex a s morfiom, budeš prekvapený, čo si vybrali

Obhajcovia hovoria, že rovnako znepokojujúce sú prípady, keď sa ľudia snažili byť zabití, pretože nedostávali primeranú vládnu podporu na život. Kanada sa chystá na budúci rok rozšíriť prístup k eutanázii, no títo zástancovia tvrdia, že tento systém si teraz vyžaduje ďalšiu kontrolu.

Eutanázia „nemôže byť prekážkou pre to, že si Kanada neplní svoje záväzky v oblasti ľudských práv,“ povedala Marie-Claude Landry, šéfka Komisie pre ľudské práva, píše sa na webe CTV News.

Landry taktiež vyjadrila názor, že zdieľa „vážne znepokojenie“, ktoré minulý rok vyjadrili traja experti OSN na ľudské práva, ktorí napísali, že kanadský zákon o eutanázii zrejme porušuje Všeobecnú deklaráciu ľudských práv. Uviedli, že zákon má „diskriminačný dopad“ na ľudí so zdravotným postihnutím a nie je v súlade so záväzkami Kanady dodržiavať medzinárodné štandardy ľudských práv.

Prirovnávajú ich k nacistom

Tim Stainton, riaditeľ Kanadského inštitútu pre inklúziu a občianstvo na Univerzite v Britskej Kolumbii, opísal kanadský zákon ako „pravdepodobne najväčšiu existenčnú hrozbu pre ľudí so zdravotným postihnutím od nacistického programu v Nemecku v 30. rokoch“.

Počas svojej nedávnej cesty do Kanady pápež František odpálil to, čo označil za kultúru odpadu, ktorá považuje starších a postihnutých ľudí za jednorazových. „Potrebujeme sa naučiť, ako počúvať bolesť, chudobných a najviac marginalizovaných,“ povedal František a vyjadril sústrasť nad „pacientmi, ktorým štát namiesto náklonnosti dáva smrť“.

image

Terapeut povedal 22-ročnému mužovi, aby prestal byť gej. Online poradne sú terčom čoraz silnejúcej kritiky

Kanada je hrdá na to, že je liberálna a akceptuje právo na ukončenie života, povedal David Jones, riaditeľ Anscombe Bioethics Center v Británii, „ale to, čo sa deje s eutanáziou, naznačuje, že tu môže byť aj temnejšia stránka“.

Eutanázia, kde lekári používajú lieky na zabíjanie pacientov, je legálna v siedmich krajinách – Belgicku, Kanade, Kolumbii, Luxembursku, Holandsku, Novom Zélande a Španielsku – a v niekoľkých štátoch v Austrálii. Iné jurisdikcie, vrátane niekoľkých amerických štátov, zase povoľujú asistovanú samovraždu – pri ktorej pacienti sami berú smrtiacu drogu, zvyčajne v nápoji predpísanom lekárom, uvádza sa na portáli Legal Information Institute.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:59