ExorcizmusBrainee X Canva/
StoryEditor

Katolícky kňaz o modernom exorcizme: Najbližší realite je film Rituál, bez požehnania cirkvi môže dôjsť k smrti

kam08.11.2022., 12:00h

Pred rokmi absolvoval vo Vatikáne kurz exorcizmu s požehnaním pápeža. Rímskokatolícky kňaz odhaľuje tajomstvá skutočného vyháňania diabla v modernej spoločnosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Exorcizmus je mimoriadne obľúbeným námetom pre hororové filmy. Vidieť sme ho mohli v Annabelle, vo V zajatí démonov či známom Exorcistovi. Posadnutosť, démonické hlasy, levitácia či krvou zafarbené oči sú v týchto snímkach poznávacími znakmi posadnutého. Portál Vice sa však rozhodol zistiť, či sa tieto filmy naozaj približujú k skutočnému exorcizmu.

Oslovili kňaza Johna Corrigana z rímskokatolíckej cirkvi. Ten momentálne pôsobí vo vidieckom meste Ballarat v Austrálii. Predtým strávil sedem rokov v seminári, kde študoval teológiu, históriu, latinčinu, gréčtinu a hebrejčinu. Pred niekoľkými rokmi odletel do Vatikánu, kde sa pravidelne koná kurz exorcizmu.

image

Vydala sa za ducha menom Edwardo. Mali sme problém nájsť kostol, v ktorom by nás zosobášili, hovorí speváčka

S požehnaním pápeža

„Bol tam tento veľmi slávny exorcista, otec Amorth. Zorganizoval to, pretože zistil, že existujú diecézy, kde sa [exorcizmus] neberie vážne a ľudia sú zanedbávaní alebo sa im pácha zle,” povedal Corrigan pre Vice. Kurz bol zorganizovaný s požehnaím pápeža, no miesto praxe išlo podľa kňaza viac o konferenciu či školenie.

Podľa kňaza sú hollywoodske filmy o exorcizme často veľmi nepresné. „Exorcista je najznámejší, no veľmi nepresný. Rituál, v hlavnej úlohe s Anthonym Hopkinsom, sa veľmi približuje skutočnému zobrazeniu toho, čo je exorcizmus, ako vyzerá a ako s ním cirkev zaobchádza,” opisuje Corrigan.

Kňaz ďalej prezradil, že rituál exorcizmu nie je nejaký druh mágie, ktorá dokáže zmeniť veci cez noc. „Je to dôležité, ale dôležitejšia je celá zmena životného štýlu.” Samotný exorcizmus je podľa neho veľmi priamočiary. „Len čítam z knihy, pokropím svätenou vodou. Môžete použiť latinčinu alebo angličtinu. Je veľa modlitieb k nášmu Otcovi, nášmu Pánovi a svätým. Zvládol by to každý... je to len podľa knihy. Na tejto knihe je zaujímavé, že je veľmi ťažké ju zohnať. Môj biskup o to musel požiadať v mojom mene. Takže biskupi môžu dostať túto knihu, ale kňazi nie.”

Podľa Corrigana je pri exorcizme dostať povolenie od svojho biskupa a požehnanie od cikrvi, „inak som na to sám a môže to byť nebezpečné pre mňa aj pre človeka, ktorý má tento démonický problém. A preto pri tých odpadlíkovými exorcistami došlo k úmrtiam.”

image

Nicholsonová Oroschovi: Bozkávala som sa s dievčatami. Ak by ma po vašej kázni zabili, zaslúžim si to? Reagovala aj mama zabitého Juraja

Nie je to len o posadnutí

Prácu exorcistu vykonáva už roky a je presvedčený, že ľudia, ktorí k nemu prichádzajú, potrebujú hlavne dobrú psychologickú liečbu. „Nechcem zmenšovať ľudí, ktorí ku mne prišli – majú problémy – ale nie sú posadnutí. Posadnutosť je najväčšia úroveň zla v živote človeka.” Omnoho viac ako posadnutie ľudí vraj rieši prípady zamorenia priestorov.

Podľa neho mnohých odrádza, že exorcizmus môže trvať celé mesiace až roky, kým prítomnosť zlého definitívne zmizne. S duchom sa nikdy nerozprával, pretože sa to, na rozdiel od filmu Exorcista, nerobí. „Budú na teba hovoriť, ale ty ich ignoruješ a len sa rozprávaš s Bohom, stále sa k nemu modlíš. Takže by som sa s tým nehral. Myslím, že verím v seansy, napríklad v doske Ouija, ale nikdy som to nerobil.”

image

Exorcizmus

Wikipedia/francisco De Goya/

So samotným posadnutím človeka, pri ktorom by sa menil hlas či oči zalievali krvou, sa ešte nestretol. „Dúfam, že to nikdy neuvidím. Myslím, že to nakoniec uvidím, pretože sa to stane. Potom môžem pokračovať len svedectvom iných. Sú to divné veci, ktoré nevieš vysvetliť,” dodal pre Vice.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 18:50