Celé mesto zaplavili fekálieTwitter/gregory Waligora/
StoryEditor

„Špinavá bomba“ vo Volgograde. Ruské mesto zaplavili fekálie z kanalizácie

V ruskom Volgograde praskla kanalizácia, podľa médií splašky zaplavili parky aj cesty a stále vytekajú do Volgy. Už šiesty deň tak zostáva viac ako 200-tisíc ľudí bez vody a študenti v postihnutých oblastiach dostávajú prázdniny.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa spravodajského webu Meduza došlo minulý štvrtok k havárii dvoch kanalizačných rúrok blízko riečky Carica. V dôsledku havárie potom začal obsah kanalizácie tryskať na povrch zeme. Nepríjemný zápach podľa webu cítili obyvatelia Volgogradu už predchádzajúci večer, a to najmä na námestí Alexandry Pachmutovovej, píše Veronika Pitthardová z iDnes.

Zamestnanci spoločnosti, ktorá spravuje mestskú vodovodnú a kanalizačnú sieť, sa cez noc snažili poškodenie opraviť, ale vzhľadom na „veľký objem odpadových vôd, ktoré do zberača prichádzajú, to nebolo možné,“ napísal web. Bez vody tak zostáva takmer 200-tisíc obyvateľov, a v meste je vyhlásený stav núdze.

Nemajú dokumentáciu kanalizácie

Väčšina škôl aj škôlok prerušila výučbu. Podľa denníka Kommersant opravy komplikovala skutočnosť, že úrady ani spoločnosti nemali k dispozícii spoľahlivú projektovú a výkazovú dokumentáciu kanalizácie.

Gubernátor Volgogradskej oblasti Andrej Bočarov potom pripustil, že kanalizácia bola zastaraná a nespĺňala súčasné požiadavky. „Koľko ďalších takých miest tu je, to vám dnes nepoviem. Bohužiaľ si nie som istý,“ dodal potom Bočarov.

image

Ak Rusi zaútočia na ukrajinské priehrady, hrozia milióny mŕtvych za pár hodín. Podľa Zelenského už jednu zamínovali

Ľudia v zasiahnutej oblasti teraz čakajú dlhé rady pred cisternami s vodou. Niektorí, unavení dlhým čakaním v radoch, dávali kýble pod odkvapové rúrky. V komentároch na sociálnej sieti Telegram však ďalší ľudia upozornili na skutočnosť, že pitie tejto vody bez prevarenia alebo filtrácie môže byť nebezpečné. Jedna zo žien dodala, že vo vode sa nachádzajú aj červy.

Fekálie zaplavili cesty aj park

Miestni sú zúfalí. „Voda z dvoch kanalizačných rúrok tečie do Volgy, z ktorej všetci pijeme. Voda s fekáliami zaplavila celý park, detské ihrisko aj cesty,“ napísal jeden z obyvateľov Volgogradu Sergej Ostrovski. Užívatelia Twitteru však na situáciu začali ihneď glosovať.

„Rusko ostreľuje kritickú infraštruktúru Ukrajiny. Ukrajina stojí. Medzitým v meste Volgograd sedia Rusi bez vody v sra*kách, a nikto ich ani nebombarduje,“ napísal jeden z nich. „Rusko začalo testovať špinavú bombu,“ píše ďalší používateľ, ktorý tak naráža na ruského ministra obrany, ktorý už v októbri hovoril o svojich obavách, že by Ukrajina mohla v konflikte použiť takzvanú špinavú bombu.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 16:17