Dúhový pochod v PraheMafra/Anna Boháčová
StoryEditor

V Prahe sa koná dúhový pochod. Zúčastnilo sa ho 60-tisíc ľudí, našli sa len dvaja odporcovia

iDnes.cz13.08.2022., 16:30h

Účastníci dúhového sprievodu hrdosti sexuálnych menšín postupne prichádzajú na pražskú Letnú. Zaplnená je celá Parížska trieda a Čechův most. Sprievod sprevádza hudba, tanec a jasot a potlesk, prizerajú sa mu okoloidúci.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa polície sa akcie zúčastňuje až 60-tisíc ľudí. Na Letné doprovod končí, na účastníkov Prague Pride tu čaká hudobný program. Cestou z Václavského námestia prešiel sprievod cez námestie Staroměstské, kde si jeho účastníkov fotili turisti, píše portál iDnes.cz

Sprievod zdobia predovšetkým dúhové vlajky vo všetkých veľkostiach, od tých namaľovaných na tvár až po veľké vlajky, do ktorých sa ľudia celí halia. Niektorí nesú transparenty, napríklad so sloganmi vyzývajúcimi na podporu LGBT+ komunity.

image

Zábavný románik vo dvojici alebo sa opiť sa s partiou pri queer kartovej hre? Prinášame zoznam LGBTQ spoločenských hier

Dvaja odporcovia

Akcia sa zatiaľ obišla bez akýchkoľvek komplikácií a incidentov, hoci po ceste ulicou Na Priekope sa účastníci sprievodu stretli s niekoľkými mužmi, ktorí prednášali biblické citáty a v súvislosti so sprievodom hovorili o hriechu.

Ešte pred začiatkom sprievodu stáli na Václavskom námestí pri soche sv. Václava dvaja odporcovia akcie s transparentom s nápisom Česko nie je Sodoma a znaky pre mužské a ženské pohlavie. Sobotný sprievod sa do Prahy vrátil po dvojročnej pandemickej pauze.

Niekoľkodňová akcia

Pride prebieha od 8. do 14. augusta a okrem karnevalového sprievodu ponúka koncerty, workshopy, debaty či divadelné predstavenia. Väčšina z akcií je prístupná zadarmo. Tohtoročný ročník festivalu nesie tému Heart matters, teda na srdci záleží alebo srdcová záležitosť.

„Odráža to ľudskoprávny aspekt celého festivalu. Srdce nie je iba v našom logu, ale je tu aj osem miliárd sŕdc, ktoré bijú po celom svete. Snažíme sa povedať, že na všetkých srdciach záleží. Je to symbol života, spolupatričnosti, vzájomnej lásky a ľudskosti. Téma sa premieta do takmer všetkých 150 festivalových podujatí,“ povedal riaditeľ festivalu Tom Bílý.

image

Dúhový Pride: Ministerka kultúry za seba poslala tajomníka, Bratislavou pochodovali tisíce ľudí

Festival v posledných rokoch finančne aj symbolicky podporuje hlavné mesto. Tento rok ako v minulých rokoch visí na magistrátnej budove dúhová vlajka. Pred radnicou je druhýkrát aj dúhový prechod. Dúhové vlajky sa už v piatok objavili v uliciach metropoly.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:53