Češku obvinili zo sprenevery takmer 600 tisíc eur. Poslala ich „americkému lekárovi“. Šlo o podvod.Pexels/tima Miroshnichenko/unsplash/Ibrahim Boran
StoryEditor

Účtovníčku obvinili zo sprenevery takmer 600-tisíc eur. Poslala ich „americkému lekárovi“, ktorý ju oklamal

iDnes.cz10.08.2022., 11:00h

Zo sprenevery peňazí na jednej zo základných škôl v Olomouci obvinili policajti päťdesiatšesťročnú účtovníčku, o ktorej sa od začiatku hovorilo ako o hlavnej podozrivej.

Lajkuj Brainee.sk na

Polícia potvrdila aj to, že žena naletela podvodníkovi, ktorý sa v e-maili vydával za amerického lekára na misii v Jemene. Žene hrozí päť až desať rokov za mrežami.

Naletela podvodníkovi

„Žena je obvinená, že v čase od 25. apríla do 14. júna postupne previedla z účtu svojho zamestnávateľa, základnej školy v Olomouci, peniaze presahujúce 14,5 miliónov korún (takmer 600 000 eur) na svoj bankový účet. Tie obratom vymenila za eurá, ktoré previedli na niekoľko zahraničných účtov,“ povedal policajný hovorca Libor Hejtman.

image

Češku obvinili zo sprenevery takmer 600 tisíc eur. Poslala ich „americkému lekárovi“. Šlo o podvod.

Unsplash/ibrahim Boran

Účtovníčka sa totiž domnievala, že peniaze posiela na úhradu poplatkov spojených s doručením cenného balíka od virtuálneho priateľa, ktorý sa vydával za amerického lekára na misii v Jemene.

image

Rusi sa vyhrážajú, že vyhodia do vzduchu najväčšiu jadrovú elektráreň. Týchto 11 vecí ti pomôže prežiť jadrový útok

Ihneď po zverejnení prípadu na škole skončil aj jej riaditeľ. „Trestné stíhanie obvinenej je vedené na slobode. Za obzvlášť závažný zločin sprenevery jej hrozí trest odňatia slobody na päť až desať rokov,“ vysvetlil hovorca.

Škola už má nového riaditeľa. Prevádzka Základnej školy Holečkova, ktorej zriaďovateľom je mesto a ktorá je nadriadenou organizáciou pre ZŠ Rooseveltova a štyri škôlky, zachránili peniaze z napätého rozpočtu hanáckej metropoly. Milióny korún bude však chcieť mesto späť.

Na účtoch neboli peniaze na výplaty

„Vedeniu našich škôl napíšeme list, aby dodržiavali zákon o finančnej kontrole. Potom nie je možné, aby peniaze odišli na základe súhlasu jediného človeka,“ vyjadril sa už skôr k prípadu Aleš Jakubec, člen Olomouckého kraja pre školstvo.

Podľa námestníka olomouckého primátora Karola Konečného sa na prípad prišlo na konci júna, kedy bol riaditeľ základnej školy upozornený bankou, že na účtoch nie sú prostriedky na výplaty.

„Okamžite začal zisťovať príčinu a prakticky v rovnaký deň išla na územný odbor polície samú seba nahlásiť ako pôvodcu tohto problému hlavná účtovníčka. Prípad potom prevzala krajská hospodárska kriminálka,“ povedal Konečný.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 20:30