V Čile sa objavila obrovská diera v zemi.Twitter/sernageomin/
StoryEditor

V Čile sa objavil obrovský kráter. Vedci sa len domnievajú, ako vznikol

Alexandra Ševčíková04.08.2022., 15:00h

Obrovský kráter sa objavil v Čile na pozemku, ktorého ťažobné práva vlastní a prevádzkuje kanadská spoločnosť. Má priemer 24 metrov a momentálne ho skúmajú geológovia. „Zničili naše domy, ulice a dnes zničili aj zem," hovoria obyvatelia.

Lajkuj Brainee.sk na

Národná služba pre geológiu a baníctvo (Sernageomi) na Twitteri oznámila, že sa prvýkrát o tejto obrovskej diere dozvedela v sobotu. Kráter sa nachádza v poľnohospodárskej oblasti mimo mesta Tierra Amarilla v regióne Atacama, severne od hlavného mesta Santiaga, píše portál Vice.

„Na dno je to značná vzdialenosť, približne 200 metrov,“ uviedol vo vyhlásení David Montenegro, riaditeľ Sernageominu. V diere však nenašli žiadny materiál, len veľké množstvo vody.

Zákop hlboký približne ako dve futbalové ihriská, sa objavil neďaleko medenej bane Alcaparrosa. Tú vlastní kanadská ťažobná spoločnosť Lundin Mining. Kanadskéé banské spoločnosti pôsobia v celej Latinskej Amerike a v priebehu rokov boli obvinené zo širokého spektra porušovania životného prostredia a ľudských práv. Vedci sa tak domnievajú, že práve priemyselná činnosť človeka môže za vznik tak obrovskej priepasti.

Zničili naše domy, ulice a dnes zničili aj zem

Cristóbal Zúñiga, starosta Tierra Amarilla, pre miestnu rozhlasovú stanicu povedal, že komunita žijúca v blízkosti bane „vždy mala strach, že sa niečo také môže stať“. „Dnes sa to stalo v priestore, ktorý je poľnohospodárskym majetkom, ale teraz sa najviac bojíme, že by sa to mohlo stať aj na obývanom mieste, na ulici, v škole,“ povedal Zuñiga. Ako vysvetlil pre Vice, ochrana integrity obyvateľov je momentálne ich najväčším záujmom.

Lundin Mining zverejnil na svojej webovej stránke vyhlásenie, v ktorom uvádza, že „po zistení bola oblasť okamžite izolovaná a príslušné regulačné orgány boli informované. Nemalo to žiadny vplyv na personál, vybavenie alebo infraštruktúru.“

image

Má priemer 24 metrov a momentálne ju skúmajú geológovia.

Reuters/

Povrch okolia diery je podľa zistení spoločnosti stabilný. Avšak ako preventívne opatrenie sa rozhodli práce v oblasti dočasne pozastaviť. Uisteniam spoločnosti, ale miestna komunita neverí. 

Zuñiga, 25-ročný starosta, ktorý sa na Twitteri chváli, že je najmladším starostom v krajine, tvrdil, že komunita zažíva každodenné výbuchy a silné otrasy z bane, ktoré „zničili naše domy a ulice a dnes zničili zem“.

image

Záhada masturbujúceho muža v Pompejach vyriešená. Odborníci odhalili, prečo ho našli v podivnej polohe

Spoločnosť už vyšetrovali

„Vláda, Sernageomin a táto spoločnosť musia byť brané na zodpovednosť a musí byť rýchlo vyšetrené, čo sa stalo a prečo,“ povedal Zuñiga pre ADN Radio. „Sernageomin sa musí dať dokopy a odviesť dobrú prácu a objasniť, aký je dôvod a či to súvisí s ťažobnou činnosťou alebo je za tým príroda,“ dodal.

Zuñiga spomenul, že to nebolo prvýkrát, čo sa Lundin Mining a jej odstrely vyšetrovali. Čilský environmentálny regulátor vzniesol obvinenie voči Lundin Mining za porušenie prevádzkových povolení súvisiacich s odstrelmi v inej bani v krajine v roku 2021.

Lundin Mining prevádzkuje niekoľko baní po celom svete, ktoré sa primárne zameriavajú na meď, zinok, zlato a nikel. Spolu so svojou prevádzkou v Čile funguje aj v Argentíne, Brazílii, Portugalsku, Švédsku a USA, podľa jej webovej stránky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:30