WA 18 Mariupol - Vraky áut sú zhromaždené na parkovisku v meste Mariupol v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny počas 165. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedežu 7. augusta 2022. Destroyed vehicles that were caught in heavy fighting are gathered in a lot in Mariupol, Mariupol, on the territory which is under the Government of the Donetsk People‘s Republic control, eastern Ukraine, Sunday, Aug. 7, 2022. (AP Photo) *** Local Caption *** vrak vraky parkoviskoTasr/ap/Tasr/ap
StoryEditor

Ruskí vojaci zomierajú, rodinám vyplácajú odškodné. Kupujú si za ne autá

iDnes.cz08.08.2022., 10:00h

Ruská štátna televízia Prvý kanál zverejnila reportáž o rodine vojaka zabitého na Ukrajine, ktorá si za odškodné zaobstarala „nové pekné auto“ značky Lada. Rodina kúpu ospravedlňuje tým, že zosnulý syn si práve toto auto v bielej farbe prial.

Lajkuj Brainee.sk na

„Ako jeho starý otec a pradedo, aj on bojoval proti fašizmu,“ predstavuje reportér Sergej Zenin seržanta Alexeja Malova, ktorý zahynul už tretí deň po začatí ruskej „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajinu. „Na pamiatku nášho syna sme kúpili nové pekné auto,“ hovorí v reportáži Malovov otec, píše portál iDNES.cz.

„Nové auto značky Lada si zaobstarali za to, čomu sa populárno hovorí ‚peniaze z rakvy‘. Oficiálne je to jednorazový príspevok rodine zosnulého,“ vysvetľuje Zenin v tendenčnej reportáži, kde rodina vzala na auto peniaze.

Rodina tvrdí, že zosnulý vojak sníval o bielom aute. „A to je to, ktoré si kúpili,“ zdôrazňuje reportér, zatiaľ čo na záberoch z reportáže rodina vo vysnívanom automobile odchádza smerom k cintorínu, kde je Malov pochovaný. „Ich prvý výlet,“ dodáva Zenin. Darmo, Rusi svoju propagandistickú povahu nezaprú.

Podľa Malovej matky bol vojak vážne zranený pri útoku vrtuľníkov. S ťažkými popáleninami skončil v nemocnici, kde neskôr aj zomrel. Údajne požadoval, aby sa informáciu o jeho zraneniach dozvedela len jeho žena a otec. „Bál sa, že jeho brat stratí nervy a pokúsi sa ho pomstiť,“ povedala.

image

Rodina zosnulého vojaka si kúpila za odškodné nové auto.

Www.t.me/republicmag/

Malov starší brat tiež slúži vo vojsku. Stále bojuje na Ukrajine v rovnakej jednotke, 56. gardovom leteckom útočnom pluku.

image

Kyjev má laboratóriá na zmutovaných vojakov. Rusi vysvetľujú, prečo sa im vo vojne nedarí

Cena automobilu Lada predstaveného v reportáži začína na 698-tisíc rubľoch (v prepočte okolo 11 755 eur), podotýka server Meduza. Prvý kanál neuviedol, akú čiastku rodina dostala ako kompenzáciu. Podľa ruského zákona majú rodiny zosnulých vojakov právo na odškodné vo výške 7,4 miliónov rubľov (v prepočte približne 124 627 eur).

Ruský prezident Vladimir Putin potom čiastku zdvihol o ďalších päť miliónov rubľov (v prepočte približne 84-tisíc eur). Regionálne vlády zaviedli ďalšie dodatočné platby vo výške jedného až troch miliónoch rubľov. V Saratovskej oblasti, kde Malova rodina žije, vláda obvykle vypláca milión rubľov (v prepočte približne 16 853 eur).

Kompenzácia patrí len rodičom, manželkám a deťom zosnulého. Niektorí pestúni sa sťažujú, že takáto prax je nespravodlivá. V snímke o kompenzáciách, kde vystupujú pestúni zabitého vojaka Ilju Vašulenka, si novinári všimli, že rodina má chladničku s nápismi v ukrajinčine, čo naznačuje, že vojak ju ukradol na Ukrajine a poslal domov.

Ruské ministerstvo obrany naposledy oficiálne priznalo vojenské straty 25. marca, kedy zverejnilo údaje o smrti 1 351 ruských vojakov. Šéf obranného výboru Štátnej dumy Andrej Kartapolov v júni tvrdil, že Rusko nemusí aktualizovať štatistiku, pretože Rusko „v podstate prestalo strácať ľudí". Ukrajinci odhadujú, že od začiatku vojny Rusko stratilo asi 38-tisíc vojakov.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 18:53