Chlapec v krabiciReddit/americas Unknown Child/
StoryEditor

Prípad chlapca z krabice je už 60 rokov nevyriešený. Kto to bol a čo sa mu stalo je doteraz záhadou

Alexandra Ševčíková05.08.2022., 12:00h

Vyšetrovateľov táto záhada o chlapcovi, ktorého našli mŕtveho a zloženého v kartónovej krabici, máta už desiatky rokov. Aj napriek rozsiahlemu vyšetrovaniu nikto doposiaľ nezistil jeho identitu.

Lajkuj Brainee.sk na

Je známy ako „americké neznáme dieťa“ a nikto netuší, kto ho mohol zavraždiť. V jeden chladný februárový deň v roku 1957 narazil lovec na kartónovú škatuľu s pozostatkami malého chlapca. Dieťa vo veku od troch do siedmich rokov bolo podvyživené, špinavé a pokryté jazvami, píše The Sun.

Napriek distribúcii 40 tisíc letákov s jeho podobizňou a obrovskej pozornosti médií sa k nemu nik neprihlásil. Posmrtné skúmanie zistilo, že chlapec mal podváhu a jeho koža bola pokrytá čerstvými modrinami a jazvami. Vlasy mal ostrihané, o čom si polícia myslí, že bol pokus utajiť jeho identitu. Čo je prekvapivé, jeho nechty boli úhľadne upravené. Chlapca vraj ubili na smrť.

Najprv si mysleli, že je to bábika

Lovec, ktorý telo našiel, to však nenahlásil hneď polícii. Obával sa, že by mu zabavili pasce. Polícia sa o malom zúboženom chlapcovi dozvedela až neskôr. Študent na LaSalle Collage našiel telo a nahlásil to.

Ako uvádza The Sun, 27-ročný študent si najprv myslel, že by mohlo ísť o bábiku. Keď sa však dopočul o zmiznutí dieťaťa v New Jersey, tak radšej zavolal na políciu. Ukázalo sa, že prípad s New Jersey nesúvisel s chlapcom v krabici.

Mladú obeť zabalili do škatule od nábytku JC Penney a potom vyhodili na Susquehanna Road vo Fox Chase. Po odobratí odtlačkov prstov polícia odhalila ďalšie dôkazy súvisiace s prípadom vrátane detskej čiapky, šatky a vreckovky.

image

Plagát polície.

Reddit/americas Unknown Child/

Keďže sa polícia snažila nájsť nejaké stopy, rozhodla sa zverejniť posmrtnú fotografiu chlapca, ktorého obliekli a naaranžovali, aby pózoval v sede. Tento rok použili vyšetrovatelia softvér na rozpoznávanie tváre, aby získali reálnu podobu mŕtveho chlapca.

Avšak aj po 60 rokoch ostáva prípad chlapca v škatuli veľkou záhadou.

image

Svoje obete najprv uškrtil, až potom im rezal orgány. Kto bol Jack Rozparovač a prečo ho nikdy nechytili?

Teórie, z ktorých mrazí

Po celé desaťročia kriminalisti prichádzali z teóriami, aký bol jeho príbeh. Niektorí teoretici sa domnievajú, že mal zločin niečo spoločné s pestúnskym domovom. Ten sa nachádzal len niekoľko kilometrov od miesta kde našli telo.

Dokonca v roku 1960 kontaktovali jasnovidca v New Jersey, ktorý povedal vyšetrovateľovi, aby hľadali dom, ktorý sa podobá detskému. Keď policajti prehľadávali okolie, zbadali kočík, na ktorý by sa krabica zmestila. Remington Bristow, jeden zo zamestnancov súdneho lekára tvrdil, že prikrývky v domove sa veľmi podobali na tie, do ktorých bolo telo chlapca zabalené. Avšak žiadne solídne prepojenie sa medzi dieťaťom a domovom nepodarilo nájsť.

V roku 2002 sa začalo hovoriť o žene identifikovanej ako M. Tvrdila, že jej násilná matka mala v minulosti kúpiť chlapca z inej rodiny. Dieťa malo byť podľa jej slov dva a pol roka pred zabitím sexuálne a fyzicky zneužívané. Trvala na tom, že chlapca hodili o zem a zabili ho. Určitú dôveryhodnosť jej príbehu dávala aj výpoveď svedka, ktorý podobnú krabicu videl vykladať z kufra ich auta. Avšak rodina ženy poprela, že by niekedy videli malého chlapca v domácnosti. Údajne záhadná „M“ mala duševné problémy.

image

Pravdepodobná podobizeň chlapca.

Reddit/americas Unknown Child/

V roku 1961 dokonca vyšetrovatelia z Philadephie vypočuli cirkusanta Kennetha Dudleyho, aby preverili či záhadné dieťa nie je jedným z jeho 10 potomkov. Ďalšia teória tvrdila, že chlapec bol v skutočnosti vychovávaný ako dievča a preto ho nikto nedokázal identifikovať.

Hovorilo sa aj o možnom únose. V roku 1955 bol pred supermarketom unesený trojročný Steven Craig Damman. Keďže opisy oboch chlapcov čiastočne sedeli, tak sa policajti rozhodli túto teóriu preskúmať. Avšak lekárske záznamy ukázali, že sa nejedná o tú istú osobu. Najmä preto, že sa Steven v tom čase liečil na ochorenie obličiek a chlapec v krabici mal vnútorné orgány v poriadku. Vyšetrovatelia tiež nedokázali nájsť Stevenovu výraznú pehu na zadnej strane lýtka.

Pochovaný na poli

Telo neznámeho dieťaťa pochovali na poli, policajti dokonca zaplatili za jeho pohreb. V roku 1998 jeho telo exhumovali, aby experti mohli zhromaždiť dôkazy DNA. Chlapca potom znova pochovali na cintoríne Ivy Hill v darovanej rakve. Na náhrobnom kameni mal napísané: „Americké neznáme dieťa“.

image

Krabica v ktorej chlapca našli.

Reddit/americas Unknown Child/

Napriek tomu, že vyriešenie tejto záhady je v nedohľadne, členovia klubu na riešenie zločinov Vudocq Society organizujú každoročne spomienkovú bohoslužbu na jeho počesť.

Bola tiež vytvorená webová stránka venovaná záhade chlapca v škatuli. Pomocou nej môžu ľudia poskytovať informácie, ktoré by mohli túto hrôzostrašnú hádanku vyriešiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:29