Brad Pitt otvorene prehovoril: Trpím vzácnou poruchou.TASR/AP/Jordan Strauss
StoryEditor

Nie som namyslený, len trpím vzácnou poruchou, priznal sa Brad Pitt. O akú chorobu ide a môžeš ju mať aj ty?

kov07.07.2022., 11:00h

Známy herec už roky bojuje s chorobou, ktorá mu poriadne znepríjemňuje život.

Lajkuj Brainee.sk na

Choroba si nevyberá, a je jedno či si obyčajný smrteľník alebo hollywoodska celebrita. Svoje o tom vie aj hviezda filmov Vtedy v Hollywoode, Trója či Nehanební bastardi.

Prosopagnózia

Brad Pitt sa často stretával s narážkami, že je namyslený, iba preto, že nespoznal človeka, s ktorým sa v minulosti bavil. Nedávno však v rozhovore pre GQ otvorene priznal, že pravdepodobne trpí prosopagnóziou, vzácnou poruchou, ktorá spôsobuje, že ľudia nedokážu rozoznávať tváre. Porucha väčšinou býva vrodená, a ľudí, ktorí ňou trpia zvyčajne sužuje po celý život.

Prosopagnózia je definovaná ako neschopnosť človeka zapamätať si tváre ľudí v súvislosti ich menami. Schopnosť rozoznávať ostatné objekty býva relatívne nedotknutá. Hovorí sa o nej najmä v súvislosti s poškodením mozgu.

image

Zlomené rebrá, otrava krvi či psychická trauma. Týmto hercom boli ich postavy skoro osudné

Porucha môže spôsobiť veľmi ťažké budovanie vzťahov v osobnom aj profesionálnom živote. Pre ľudí s prosopagnóziou môže byť tiež náročné identifikovať osobu, ktorá sa objaví v inom prostredí alebo kontexte, ako je ten, na ktorý sú zvyknutí.

Závisí od štádia poruchy, či pacient vidí aspoň rozdiely v tvárach ostatných, spozná blízkych ľudí, alebo si nepamätá žiadnu tvár. Odhaduje sa, že prosopagnózia postihuje približne 2 percentá populácie.

Neveria mu, myslia si, že je namyslený

Herecká legenda sa obáva, že jeho porucha viedla k tomu, že ho ľudia považujú za „rezervovaného, neprístupného, zahľadeného do seba.“ Poruchu mu zatiaľ oficiálne nediagnostikovali, píše Fox News. Tvrdí však, že príznaky pociťuje už niekoľko rokov.

„Ľudia mi neveria, keď tom hovorím, nikto mi neverí,“ opisuje. „Toľko ľudí ma nenávidí, pretože si myslia, že ich nerešpektujem,“ povedal pre Esquire ešte v roku 2013. „Z času na čas mi niekto pripomenie kontext a ja poviem: Ďakujem, že mi pomáhate. Ale aj tak sa stále niekto nahnevá."

Povedia ti: „Si egoistický. Si namyslený." „Ale pre mňa je to záhada, človeče,“ pokračuje. „Nedokážem rozoznať tvár, a predsa pochádzam z takého dizajnového/estetického prostredia. Dám si to otestovať."

Pitt uviedol, že vždy keď je v spoločností, snaží sa zapamätať si nových ľudí, rozpoznať ich tváre, no nedokáže to. Za čo sa potom hanbí. Herec dodáva, že by chcel stretnúť niekoho ďalšieho, kto trpí touto poruchou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 07:09