Biológ Flegr: Respirátory sa vrátia, začala sa ďalšia vlna covidu.Facebook/jaroslav Flegr/Unsplash/Yoav Aziz
StoryEditor

Po odmlke opäť prehovoril. Flegr si želá éru respirátorov, vyjadril sa aj k novej vlne covidu

kov19.07.2022., 16:00h

Dúfam, že podobne ako v mnohých ľudnatých ázijských krajinách si ich budeme nasadzovať v chrípkovej sezóne aj pri podozrení na akékoľvek respiračné ochorenie už natrvalo, tvrdí o respirátoroch vedec.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa uznávaného biológa Jaroslava Flegra sa začala ďalšia vlna covidu. 

„Začala sa ďalšia vlna. Hlavnou príčinou je príchod nového variantu omikronu, ktorý je už natoľko infekčný, že sa dokáže šíriť aj v letných podmienkach. Navyše nákaze týmto variantom nezabráni imunita proti predchádzajúcim variantom vírusu,“ prezradil pre web FORUM 24.

Ďalšia vlna covidu

Variant označovaný kódom BA5 je ešte infekčnejší ako omikron. Flégr si myslí, že v zimných podmienkach kedy sa ľudia zdržujú viac v miestnostiach a kedy mávajú väčšinou nedostatok vitamínu D, by sme už v tejto fáze epidemickej vlny mali tisíce nakazených denne. 

image

Biológ Flegr: Respirátory sa vrátia, začala sa ďalšia vlna covidu.

Unsplash/Vladimir Fedotov

O tom, že sa pandemická situácia zhoršuje svedčia aj aktuálne čísla. Prostredníctvom 2263 vykonaných RT-PCR testov odhalili v pondelok na Slovensku 982 prípadov nákazy novým koronavírusom. Pribudli štyri obete. V nemocniciach je s ochorením covid-19 hospitalizovaných 389 pacientov. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na svojom webe. 

image

Má 18 rokov, preskočila ročník a hovorí 48 jazykmi. Vyberám si ich podľa farby, hovorí Eva Maria

Flegr tvrdí, že keby sme nemali z časti imunitu proti ťažkej forme ochorenia získanú očkovaním či prekonaním choroby, mali by sme už teraz preplnené nemocnice.

Za šťastie považuje, že tento variant omikronu neprišiel už v roku 2020, kedy neboli k dispozícii vakcíny, kvalitné respirátory ani kapacity na masové testovanie.

To, že sa čísla zhoršujú už od začiatku prázdnin ho neprekvapuje. Už v máji sa totiž v mnohých európskych krajinách rozbehla ďalšia vlna pandémie, a podľa Flegra bolo len otázkou času, kedy to príde aj ku nám.

Podľa vedca sa vrátime aj k respirátorom

„Počty nakazených opäť vystúpia na vyššie jednotky tisíc nakazených za deň a potom začnú klesať. Ako vysoko vlna vystúpi a koľko prinesie obetí, záleží na prijatých protiepidemických opatreniach a na tom, ako sú tieto opatrenia v tej či ktorej krajine dodržiavané,“ myslí si vedec.

Dôležitú úlohu pri poklese vlny vidí v takzvanej behaviorálnej imunite - vrodených zmenách správania ľudí v podmienkach, kedy im hrozí infekcia. „Kto nie je očkovaný a zatiaľ nákazu ani neprekonal, ten by sa mal nechať okamžite zaočkovať, nie čakať až do jesene,“ hovorí pre FORUM 24.

Podľa Flegra budeme čoskoro nútení vrátiť sa aj k používaniu respirátorov. „Dúfam, že podobne ako v mnohých ľudnatých ázijských krajinách si ich budeme nasadzovať v chrípkovej sezóne aj pri podozrení na akékoľvek respiračné ochorenie už natrvalo,“ uzavrel.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:26