Ruskí vojaci.Reuters
StoryEditor

Rusi verbujú dobrovoľníkov do vojny. Za zničenie protivníka ponúkajú tisíce eur

iDnes.czČTK19.07.2022., 10:00h

Dobrovoľníkom, ktorí sa zapoja do ruskej „zvláštnej vojenskej operácie“, ako Moskva nazýva svoju inváziu na Ukrajine, petrohradské vojenské náborové úrady ponúkajú prémie za zničenie protivníka.

Lajkuj Brainee.sk na

Napríklad za zostrelené lietadlo sľubujú 300 000 rubľov (cez 5000 eur) a za likvidáciu čaty vojakov 100 000 rubľov (takmer 1700 eur). Likvidácia živej sily protivníka sa cení o niečo menej, píše portál iDNES.cz

Odmeny za zničenie nepriateľa

Informoval o tom petrohradský portál Rotonda s odvolaním sa na nemenovaného mestského zastupiteľa. Denník má k dispozícii kópiu brožúry, ktorú podľa neho vojenské úrady rozosielajú do okolitých obcí. Volá sa „Sociálna príručka pre účastníkov zvláštnych vojenských operácií“ a popisuje plat zmluvných vojakov a prémie za úspešné splnenie bojových úloh.

image

Ruskí vojaci.

Twitter/the Dead District

Odmena je podľa Rotondy ponúkaná za každý zničený kus techniky aj bojovníkov. Najvyššie ocenené je zostrelenie lietadla, a to na 300 000 rubľov, nasleduje helikoptéra (200 000 rubľov  – viac ako 3400 eur) a tank (100 000 rubľov).

image

Toto uvidíš len v Rusku. Umelec zachytil grotesknú i desivú tvár Petrohradu

Likvidácia živej sily protivníka je cenená o niečo menej, poznamenáva médium. Za vyradenie čaty ponúkajú úrady 100 000 rubľov (takmer 1700 eur), za likvidáciu oddielu 50 000 rubľov (približne 850 eur). Rovnakou sumou hodnotí zničenie bezpilotného lietadla, bojového vozidla pechoty, obrneného transportéra, protilietadlového raketového systému alebo salvového raketometu.

Analytici už nejaký čas upozorňujú na vyčerpanie ruských inváznych síl. Namiesto toho, aby Rusko vyhlásilo úplnú alebo len čiastočnú mobilizáciu, Kremeľ pravdepodobne nariadil jednotlivým ruským regiónom, aby vytvorili takzvané dobrovoľnícke prápory, uviedol pred časom americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Putin mieri na zahraničnú cestu

Ruský prezident Vladimír Putin ide na svoju prvú známu zahraničnú cestu od invázie mimo postsovietskej krajiny. Navštívi Teherán, kde sa stretne s iránskymi vodcami a tiež so svojím tureckým náprotivkom.

„Diskusia s Putinom bude zameraná na obilie, Sýriu a Ukrajinu," uviedol podľa agentúry Reuters vysoký turecký predstaviteľ, ktorý si prial zostať v anonymite. Očakáva sa, že Rusko, Ukrajina, Turecko a OSN podpíšu v nasledujúcich dňoch dohodu, ktorej cieľom je obnoviť cez Čierne more prepravu obilia z Ukrajiny, ktoré je zablokované v prístavoch kvôli Ruskom rozpútanej vojne.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 23:30