Pápež FrantišekTasr/ap/andrew Medichini/
StoryEditor

Pápež prepísal históriu. Do výboru pre výber biskupov prvýkrát vymenoval tri ženy

TASR14.07.2022., 09:15h

Pápež vymenoval tri ženy do poradného výboru, ktorý mu radí pri výbere biskupov. Toto tzv. Dikastérium pre biskupov bolo doposiaľ zložené len z mužov z radov cirkevných hodnostárov, informuje v stredu agentúra Reuters.

Lajkuj Brainee.sk na

Medzi novovymenovanými členmi je osem súčasných alebo dezignovaných kardinálov, dvaja biskupi, jeden opát a tri ženy: dve rehoľné sestry a jedna laička. Pápež už v nedávnom rozhovore pre Reuters avizoval, že do tohto výboru, podieľajúceho sa na vymenovávaní diecéznych biskupov po celom svete, dosadí dve ženy; napokon ich je teda o jednu viac.

Viac žien v inštitúciách Svätej stolice

František chce podľa vlastných slov poskytnúť ženám významnejšie a vplyvnejšie pozície v inštitúciách Svätej stolice. Medzi novovymenovanými členkami sú talianska františkánka a vysokopostavená pracovníčka aparátu mestského štátu Vatikán Raffaella Petriniová, francúzska saleziánka Yvonne Reungoatová a Argentínčanka Maria Lia Zervinová, ktorá je predsedníčkou Svetovej únie ženských katolíckych organizácií, píše spravodajský server Vatican News.

image

Jeden dostal podmienku, druhý sa zaľúbil. Orava má problém s pedofilnými kňazmi

Členovia dikastéria sú menovaný na päť rokov. Po stredajšom rozšírení o 14 osobností bude mať výbor celkovo 34 členov pochádzajúcich z celého sveta. Dikastérium sa stretáva v Ríme dvakrát mesačne. Jeho úlohou je vyhodnotiť kandidátov na biskupov, ktorých Vatikánu navrhujú arcibiskupi, respektíve pápežskí nunciovia z celého sveta.

Riaditeľka múzea či zástupkyňa riaditeľa

Členovia tieto návrhy posudzujú a odporučia, ktorí z kandidátov by mali byť vymenovaní na čelo jednotlivých diecéz. Konečné slovo vo veci má však pápež, uvádza Reuters.

František vymenoval do rôznych popredných pozícií vo vatikánskych inštitúciách už viacero žien z radov rehoľných sestier i laických veriacich. Medzi ne patrí Barbara Jattaová, prvá žena vo funkcií riaditeľa Vatikánskych múzeí, či Cristiane Murrayová, zástupkyňa riaditeľa Tlačového oddelenia Vatikánu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 00:12