Potraty.TASR/AP/Gemunu Amarasinghe
StoryEditor

Americká spoločnosť sa štiepi. Čo znamená zákaz potratov v USA a ako ovplyvní ženy?

iDnes.cz27.06.2022., 14:30h

Americký najvyšší súd len pred pár dňami zrušil federálne právo na potrat dané verdiktom Roe v. Wade z roku 1973. Ten zaručoval interrupcie do šiesteho mesiaca tehotenstva.

Lajkuj Brainee.sk na

Kľúčový okamih amerických dejín, ku ktorému sa dlho schyľovalo alebo dôkaz o štiepenení americkej spoločnosti. Tak hodnotia rozhodnutie amerického najvyššieho súdu o zrušení práva na potrat v Spojených štátoch zahraničné médiá.

Niektoré sa dokonca pýtajú, či súdy nezačnú regulovať aj antikoncepciu a sobáše ľudí rovnakého pohlavia, píše portál iDNES.cz.

Čo to znamená

Súčasné zneplatnenie rozsudku však neznamená, že budú potraty na federálnej úrovni nelegálne. Rozhodovanie o nich bude na jednotlivých štátoch. Mnohé z nich sa však už chystajú umelé prerušenie tehotenstva zakázať.

image

V USA sa začala nebezpečná éra. Zákaz potratov rozdelil spoločnosť.

TASR/AP/Steve Helber

Už pred konečným potvrdením verdiktu sa niektoré konzervatívne štáty pripravovali na to, že potraty zakážu. A teraz to môžu urobiť. Dvadsaťšesť amerických štátov to určite alebo pravdepodobne urobí, píše agentúra Reuters.

A v prvých trinástich štátoch už takzvané „trigger laws“ začínajú platiť. Tými štátmi sú Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Severná Dakota, Oklahoma, Južná Dakota, Tennessee, Texas, Utah a Wyoming, cituje Reuters organizáciu Guttmacher Institute.

image

Na verejnosť sa dostal zapísník vraha Gabby Petito. Čo napísal po tom, ako zabil populárnu YouTuberku?

Súd pritom rozhodol v rozpore s vôľou väčšiny Američanov. Zachovanie súčasného výkladu ústavy okolo práva žien na potrat si totiž praje zhruba dvakrát toľko Američanov, než koľko by si prialo zvrátenie verdiktu z roku 1973. Vyplynulo to z májového prieskumu.

image

Potraty.

TASR/AP/Gemunu Amarasinghe

„Samozrejme štáty, ktoré majú liberálnejších voličov, budú zaručovať prístup k interrupciám aj naďalej. Iné štáty zrejme svoje zákony len sprísnia. Bude v tom veľký zmätok. Nepochybne to povedie k ilegálnym výkonom potratov alebo k potratovej turistike. Avšak len v prípade tých, ktorí na to budú mať peniaze,“ uviedol pred časom v rozhovore pre iDNES.cz amerikanista Jakub Lepš.

Nebezpečná éra

Komentáre americkej tlače si všímajú hlavne nový trend v rozhodnutiach súdu, ktorý sa neobáva ísť proti časti verejnej mienky a ktorý by mohol presadiť aj ďalšie zmeny.

Súd by teraz mohol chcieť zasahovať aj do ďalších oblastí súkromného života, ako je antikoncepcia alebo sobáše ľudí rovnakého pohlavia, píše vo svojej analýze v denníku The New York Times (NYT) Charlie Savage. Za zrušenie práva na potrat hlasovalo päť sudcov, proti sa postavili štyria.

„Najmä u ľavicovo zmýšľajúcich ľudí vyvolal verdikt obavy, že „rozhodnutie o potratoch by mohlo byť len začiatkom prudkého posunu doprava v otázkach, ktoré sa priamo dotýkajú intímnych osobných rozhodnutí,“ uviedol Savage.

„Radikálne rozhodnutie Najvyššieho súdu o potratoch začína novú, nebezpečnú éru,“ píše vo svojom komentári editorský tím denníka The Washington Post. „Je to bezohľadný záchvat súdneho aktivizmu a ďalšia vlna zákazov bude určite nasledovať“, dodávajú.

„Nová väčšina amerického najvyššieho súdu dala tento týždeň dvoma rozhodnutiami odvážne najavo, že verejná mienka nebude brániť konzervatívnym plánom na zmenu právneho prostredia v krajine,“ píše politický komentátor denníka The Washington Post Michael Scherer.

Masové protesty

Kontroverzný verdikt okamžite spustil nevôľu u mnohých Američanov. Do ulíc amerických miest vychádzajú tisíce demonštrantov. Potratové kliniky vo svetle nových zákazov rušia naplánované termíny a tehotné ženy rýchlo hľadajú alternatívnu starostlivosť. Na súdoch začína nové kolo sporov.To všetko sa stihlo udiať len behom pár posledných dní.

Manifestácie sa nezaobišli bez výtržností ľudí z oboch táborov, v Arizone už v noci na sobotu polícia rozháňala dav pri štátnom kapitole slzným plynom.

image

V USA sa začala nebezpečná éra. Zákaz potratov rozdelil spoločnosť

TASR/AP/Steve Helber

Naprieč USA sa tak prakticky bezprostredne po publikácii verdiktu začali ukazovať ďalekosiahle dôsledky dramatickej intervencie najvyššieho súdu, ktorá podľa kritikov ohrozuje aj ďalšie práva Američanov vybojované na súdnom poli v posledných dekádach.

Denník NYT opisuje prípad kliniky Women's Health Center of West Virginia v meste Charleston, ktorá hneď v piatok zrušila všetky dohodnuté termíny. Dôvodom údajne bola obava, že v Západnej Virgínii po zásahu najvyššieho súdu znovu platí norma z predminulého storočia, ktorá vykonávanie potratov stavala mimo zákona.

„Keď som išla spať, mala som svoj termín a všetko bolo dohodnuté, a dnes (v piatok) je to ako pred rokom 1973," povedala dvadsaťjedenročná žena, ktorá si v danej klinike vo štvrtok dohodla schôdzku na júl.

Ženy, ktoré chcú ukončiť tehotenstvo, ale žijú v štátoch, kde teraz možnosť navštíviť potratovú kliniku miznú, teraz rýchlo vyhľadávajú starostlivosť v iných štátoch alebo sa obzerá po iných možnostiach, píše NYT. Upozorňuje pri tom na nárast dopytu po tabletkách vyvolávajúcich potraty.

image

V USA sa začala nebezpečná éra. Zákaz potratov rozdelil spoločnosť.

TASR/AP/Jacquelyn Martin

Aj tento spôsob ukončovania tehotenstva by sa však mohol stať terčom reštrikcií v štátoch s republikánskym vedením. Snahu obmedziť prístup k potratovým pilulkám avizovala v televíznom rozhovore guvernérka Južnej Dakoty Kristi Noemová, ktorá však podľa agentúry AP dodala, že tehotné ženy by za ich kupovanie nemali čeliť trestnému stíhaniu.

Záujem o potraty je štyrikrát väčší

Nezisková organizácia Just the Pill, ktorá túto starostlivosť v niekoľkých štátoch sprostredkováva, uviedla, že v prvých hodinách po rozhodnutí najvyššieho súdu dostala asi štyrikrát toľko žiadostí o schôdzky ako bežne dostáva za jeden deň.

„Žiadna žena by nemala byť nútená stať sa matkou,“ povedala istá devätnásťročná účastníčka protestu. Polícia chrániaca washingtonský Kapitol uviedla, že zatkla dvoch ľudí, zrejme za vyliatie červenej farby na schody najvyššieho súdu, píše NYT.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 12:43