KK12 - Zranený ukrajinský vojak je prevezený do zdravotníckeho zariadenia po tom, ako mu poskytli urgentné ošetrenie v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v utorok 7. júna 2022. FOTO TASR/AP An injured Ukrainian servicemen is transferred to a medical facility after getting an emergency medical treatment in the Donetsk region, eastern Ukraine, Tuesday, June 7, 2022. (AP Photo/Bernat Armangue) *** Local Caption *** Donecká oblasťBernat Armangue/Tasr
StoryEditor

Proti vojne vystúpili už aj ruskí vojenskí blogeri. Sledujú ich státisíce Rusov, kritizujú Kremeľ

som08.06.2022., 16:00h

Kritizujú prílišné zameranie sa ruskej armády na Donbas.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruskí vojenskí blogeri so stovkami tisíc sledovateľov prezentujú čoraz kritickejšie názory na stratégiu a vyhliadky Kremľa na Ukrajine.

Podľa portálu Inews sa v posledných dňoch na sociálnych sieťach objavili príspevky zvyčajne prokremeľských komentátorov, ktorí však varovali pred hrozbou, ktorú predstavuje ukrajinská protiofenzíva na juhu krajiny, keďže Moskva sústreďuje všetko svoje vojenské úsilie na dobytie mesta Severodoneck na severovýchode Ukrajiny a ovládnutie okolitého regiónu Donbas. 

Ojedinelá kritika

Príspevky, ktoré sa objavujú na populárnych ruskojazyčných platformách ako sú Telegram a VKontakte, sú významné, pretože predstavujú jeden z mála zdrojov nedôvery Kremľa v rámci Ruska a pochádzajú zo silne straníckych zdrojov, ktoré inak prejavovali pevnú podporu Putinovi a „ špeciálnej vojenskej operácii“ na Ukrajine. 

Igor Girkin má veľkú popularitu na Telegrame a neváha kritizovať Kremeľ. Bývalý ruský vojak a špión, ktorý si osvojil falošné meno Igor Strelkov (odvodené od ruského slova „strelok“, čo znamená strelec), sa v roku 2014 zmocnil mesta Sloviansk na východe Ukrajiny spolu so skupinou neregulárnych vojakov a stal sa ministrom obrany odštiepenej Doneckej ľudovej republiky.

Nedávno hovoril o rozsiahlej ruskej ofenzíve, ktorú spustili ruské sily  s cieľom dobyť celý región Donbas – s oveľa väčšími počtami a palebnou silou, hrozí vážne riziko zlyhania, píše Politico.

image

Telegram

Telegram/Стрелков Игорь Иванович/

Najnovšie chválil zlepšenie výkonnosti ukrajinských ozbrojených síl. V príspevku, ktorý získal na Telegrame viac ako 300 000 zobrazení, Igor Girkin povedal, že verí, že Kyjev je schopný zvíťaziť v strategickom meste Cherson na juhu krajiny: „Ukrajinské ozbrojené sily sa rýchlo učia bojovať a sú dobre vedené zahraničnými poradcami. “ 

Strelkov tiež tvrdil, že ruské neúspechy ho doteraz neprekvapili, pretože zámer ruského velenia bol počas operácie taký evidentný, že ukrajinskí vojaci presne vedia, ako najlepšie reagovať, a varuje, že ruské jednotky bojujú až do vyčerpania podľa „ pravidiel navrhnutých nepriateľom“.

Veria, že v lete bude pomer síl odlišný

Bloger, ktorý píše pod menom Dmitrijev, povedal: „V júli až auguste sa pomer síl posunie v prospech ozbrojených síl Ukrajiny a potom budú schopné zasadiť bolestivé a rezné rany ruskej [línii] komunikácie.“

image

Jedna mapa povie viac ako čísla. Aké veľké sú územia, ktoré Rusi ničia na Ukrajine?

Zákony zavedené ruským prezidentom po invázii, urobili zverejnenie akýchkoľvek „nepravdivých informácií“ o vojne na Ukrajine trestným činom, za ktorý je možné odpikať si až 15 rokov väzenia.

Inštitút pre štúdium vojny (ISW), think-tank so sídlom vo Washingtone, uviedol, že sa zdá, že blogeri zachytili nespokojnosť v Rusku s prílišnym zameraním Kremľa na región Donbas, kde bolo niekoľko miest vrátane Severodonecka skutočne zničených. 

Aktuálna situácia

Prokyjevský  gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v stredu pripustil, že ukrajinské jednotky sa možno budú musieť stiahnuť zo Severodonecka na lepšie opevnené pozície.

Ako informovala agentúra AFP, Hajdaj v rozhovore pre televíziu 1+1 uviedol: „Možno bude potrebné stiahnuť sa z mesta Severodoneck bomb“rdovaného 24 hodín denne na lepšie opevnené pozície" Podľa dostupných informácií, citovaných agentúrou AFP, Severodoneck už niekoľko dní čiastočne ovládajú Rusi.

image

Jazyk ako nepriateľ. Ukrajinci odmietajú používať ruštinu, aj keď ňou hovoria od narodenia

Potvrdzuje to aj najnovšia zvodka amerického Inštitút pre štúdium vojny (ISW), podľa ktorej ruské jednotky počas uplynulého dňa pravdepodobne ovládli väčšinu obytných štvrtí Severodonecka a zaútočili aj na ukrajinské pozície v priemyselnej zóne. Ukrajinská obrana však zatiaľ týmto útokom odoláva. 

 ISW tiež konštatoval, že Ruskom dosadené orgány na okupovaných územiach Ukrajiny sa naďalej pokúšajú rozdrviť ukrajinský odpor a nájsť prívržencov partizánskeho odboja. Hnutie odporu je živou silou napriek čoraz drakonickejším opatreniam okupačných úradov a ich pokusom „podplatiť si“ ukrajinských civilistov. 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:19