ČeskoslovenskoFacebook/alex Bokoch/
StoryEditor

Jedna mapa povie viac ako čísla. Aké veľké sú územia, ktoré Rusi ničia na Ukrajine?

som06.06.2022., 15:00h

Ruská federácia na Ukrajine okupuje necelých stotridsaťtisíc kilometrov štvorcových.

Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajina je s celkovou rozlohu (vrátane Krymu) 603-tisíc kilometrov štvorcových metrov, aj keď si to často neuvedomuje, väčšia ako Francúzsko, Španielsko či Nemecko. Ruská federácia okupuje približne 130-tisíc kilometrov štvorcových jej územia. Pre človeka, ktorý si po nociach nelistuje atlasy, to je iba číslo. Ale keď takúto veľkú oblasť uvidí na povedomejšej mape, zistí, že je to poriadny kus zeme. 

image

Ukrajinské územia okupované Rusmi.

Facebook/alex Bokoch/

Má sa Ukrajina vzdať územia?

Ukrajinský študent Alex Bokoch ilustruje veľkosť okupovaného ukrajinského územia pre svojich priateľov z Európy a pre tých, ktorí tvrdia, že by sa Ukrajina mala jednoducho vzdať a Rusku prenechať okupované územie na mape iných štátov. „Keď počúvate vyjadrenia politikov, pamätajte na túto oblasť Ukrajiny, ktorú teraz okupuje Rusko,“ napísal na Facebooku.

Ako na obrázkoch vidno, môže to byť veľká časť Nemecka, ale aj oblasť veľká ako niekdajšie Československo.

Bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger (98) nedávno povedal, že s Moskvou nevyhnutné rokovať. Podľa denníka Daily Telegraph tiež naznačil, že Ukrajina by sa mohla vzdať časti svojho územia. Deliaca čiara medzi krajinami by vraj mohla kopírovať situáciu „Ak by sa vojna rozšírila za tento bod, nebola by už o slobode Ukrajiny, bola by to nová vojna proti Rusku,“ tvrdí Kissinger.

 Z prieskumu uskutočneného koncom mája Kyjevským medzinárodným sociologický inštitútom však vyplýva, že až 82 percent Ukrajincov je presvedčených, že Ukrajina by sa vo vojne s Ruskom nemala vzdať žiadneho územia za účelom dosiahnutia mieru. 

Podľa spomenutého prieskumu si iba 10 percent opýtaných Ukrajincov myslí, že Ukrajina by sa mohla vzdať niektorých oblastí, aby dosiahla mier a zachovala si nezávislosť.

Pokračujúce boje

Veľkosť okupovaného územia sa samozrejme každým dňom mení, boje pokračujú naďalej v oblasti Severodonecka a Rusi sa postupne približujú aj k mestu Sloviansk, informoval v pondelok Londýn.

Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine pondelok ráno na Twitteri uviedlo, že nedeľné útoky ruských síl zasiahli železničnú infraštruktúru v Kyjeve.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 05:24