Ľudia opäť cestujú metrom v meste Charkov.Bernat Armangue/Tasr
StoryEditor

Jazyk ako nepriateľ. Ukrajinci odmietajú používať ruštinu, aj keď ňou hovoria od narodenia

som06.06.2022., 14:00h

Gamlet Zinkivskyi vyrastal v rusky hovoriacom prostredí v druhom najväčšom meste Ukrajiny - Charkove, rovnako ako jeho rodičia. Keď však Vladimir Putin 24. februára zaútočil na Ukrajinu, bol to pre neho posledný impulz, aby hovoril už iba po ukrajinsky.

Lajkuj Brainee.sk na

„Bohužiaľ, moji rodičia hovorili po rusky, teraz nie je príjemné hovoriť rovnakým jazykom ako armáda, ktorá ničí celé oblasti našej krajiny,“ hovorí pre The Guardian Zinkivskyi, 35-ročný pouličný umelec.

Zmena jazyka je preňho súčasťou širšej cesty k silenejšej ukrajinskej identite. Podobným procesom prechádza mnoho obyvateľov Ukrajiny žijúcich v prevažne rusky hovoriacich oblastiach východnej a južnej Ukrajiny. „Je to proces, ktorý sa za posledné tri mesiace stal výraznejším, no trvá už niekoľko rokov.“ Píše The Guardian.

Po anexii Krymu v roku 2014 sa Zinkivskyi začal s niekoľkými priateľmi pokúšať hovoriť po ukrajinsky. Tera znaplno prepol a po prvý raz do svojho umenia vnáša aj politické a vlastenecké témy.

Jazyková otázka

Jazyková otázka je niečo, čo sa v Charkove objavuje znova a znova. Oleksandra Panchenko, 22-ročná interiérová dizajnérka, povedala, že od roku 2014 sa usilovne snažila zlepšiť svoju ukrajinčinu, ale pripustila, že s priateľmi stále hovorí po rusky.

Je však pevne presvedčená, že kým bude mať deti, bude plynule rozprávať doma iba po ukrajinsky. „Vyrastala som v rusko-jazyčnej rodine, moje deti budú vyrastať v ukrajinsky hovoriacej rodine,“ povedala.

Po anexii Krymu sa v Charkove ozývali hlasy separatistov, či by celej východnej Ukrajine nebolo lepšie v Rusku. Ale osem rokov pozorovania mizerných podmienok v ruských proxy štátoch Doneck a Luhansk tieto pocity utlmilo a ruská invázia ich takmer úplne uhasila.

Od neutrálneho postoja k patriotizmu

Panchenko tvrdí, že pred vojnou bolo asi 10 percent mesta „agresívne proruských". Asi 30 percent zastávalo názor ako ona, „Ukrajina, Ukrajina, Ukrajina“ a 50 percent bolo „neutrálnych – cítili sa Ukrajincami, ale nie tak silno“.

Ruská vojna proti Ukrajine zatlačila mnohých ľudí z neutrálnej kategórie do patriotického tábora, čím vytvorila oveľa širšiu a vášnivejšiu proukrajinskú základňu, ako kedykoľvek predtým.

„Bolo tu veľa neutrálnych ľudí, ale hneď ako prišla vojna, mnohí z nich sa rozhodli bojovať,“ povedal Vsevolod Kozhemyako, obchodník, ktorý vedie poľnohospodársku spoločnosť.  Po vypuknutí vojny založil dobrovoľnícky prípaor. 

Rozdielnosť

Traja zo štyroch Kozhemjakových starých rodičov boli Rusi a počas sovietskej éry mal v pase uvedenú ruskú národnosť. Povedal však, že už od oranžovej revolúcie v roku 2004 bol silným ukrajinským vlastencom a odmietal vplyv Ruska na Ukrajine.

„Rusi a Ukrajinci sú úplne odlišní. Hovorím po rusky, myslím po rusky a mám tri štvrtiny ruskej krvi, ale časť ukrajinskej krvi vo mne urobila svoju stopu,“ myslí si.

Geografické a kultúrne rozdiely v rámci Ukrajiny boli jedným z dôvodov, prečo sa Putin a ďalší ruskí lídri snažili tvrdiť, že táto krajina je umelým konštruktom. Namiesto toho teraz na vlastnej armáde pociťujú, že ich „špeciálna operácia“ prispela k tomu, aby ešte viac spojila ukrajinské obyvateľstvo v spoločnom odpore voči Moskve. 

image

Kradnú bojlery aj posteľnú bielizeň. Ukrajinka na fotke spoznala veci ulúpené ruskými okupantmi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že má stále vieru vo víťazstvo svojej krajiny a porážku ruskej agresie. Vojnovú skúsenosť opísal prostredníctvom slov ako rakety, ruiny a deportácie, ktorých význam museli Ukrajinci pochopiť a prežiť na vlastnej koži.

Zelenskyj vo svojom videu zdôraznil, že jeho krajina bojuje za mier a víťazstvo. „Ruská armáda bola považovaná za druhú najsilnejšiu na svete v čase, keď Moskva nariadila inváziu Ukrajiny, avšak jediné, čo po nej teraz zostalo, sú vojnové zločiny, hanba a nenávisť,“ uviedol.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 03:38