Muž, ktorý koláčom znečistil sklo chrániace Monu Lisu, je na psychiatrii.Youtube/Papastanimus
StoryEditor

VIDEO Útok na Monu Lisu. Muž, ktorý hodil koláč na slávnu maľbu, skončil na psychiatrii

TASR30.05.2022., 16:17h

Obraz je za nepriestrelným sklom, poškodiť sa ho chvalabohu nepodarilo.

Lajkuj Brainee.sk na

Muž, ktorý v nedeľu popoludní v parížskom múzeu Louvre hodil kus krémového koláča do sklom chráneného obrazu Mona Lisa, je pod dohľadom psychiatra.

Páchateľ tvrdí, že svojím činom chcel apelovať na umelcov, aby sa viac sústredili na ochranu našej planéty. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Video

Ku kurióznej udalosti došlo v nedeľu uprostred dňa. Podľa očitých svedkov bol páchateľ prezlečený za staršiu dámu a sedel na invalidnom vozíku.

V sále, kde je vystavené majstrovské dielo Leonarda da Vinciho, z vozíka vstal a pokúsil sa rozbiť ochranné sklo chrániace obraz Mony Lisy. Keďže ide o spevnené sklo, nepodarilo mu to. Tak naň aspoň hodil kus krémového koláča a jeho zvyšky roztrel po skle. Podľa očitých svedkov muž potom ešte okolo seba rozhadzoval ruže.

image

Celé dni pozerá porno a berie za to poriadne tučný plat. Je to práca snov, pochvaľuje si Rebecca

Muža spacifikovala ochranka, ktorá ho odovzdala polícii. Páchateľ - oblečený v bielom a s parochňou na hlave - pred tým, ako ho vyviedli z výstavnej sály, vyhlásil, že svojím činom chcel upozorniť na environmentálnu krízu.

Denník Le Parisien napísal, že ide o 24-ročného muža, ktorý žije v Neuilly-sur-Seine v departemente Hauts-de-Seine.Polícia ho po čine previezla do psychiatrickej liečebne, kde lekári určia, či je jeho zdravotný stav zlučiteľný so vzatím do väzby.

Nejde o prvý incident

Predstavitelia múzea Louvre v Paríži, kde má portrét mladej ženy so záhadným úsmevom svoje čestné miesto, odmietli v nedeľu komentovať bizarný incident, ktorého záverečná fáza bol zaznamenaná mobilmi viacerých ľudí a ich záznamy sa šíria na sociálnych sieťach.

Mona Lisa je chránená sklom od decembra 1956, keď istý Bolívijčan hodil do obrazu kameň a poškodil jej ľavý lakeť. V roku 2005 bol obraz umiestnený do spevnenej nepriestrelnej vitríny, kde sa kontroluje teplota i vlhkosť.

V roku 2009 istá Ruska hodila smerom k obrazu prázdnu šálku od čaju, ktorá vitrínu mierne poškriabala. Louvre je najväčšie múzeum na svete, v ktorom sa nachádzajú státisíce diel. Pred pandémiou vyvolanou chorobou covid-19 zbierky Louvru prilákali približne desať miliónov návštevníkov ročne. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 22:16