Odsúdili vydieračov z Pokecu. Získavali od mužov intímne fotky, za mlčanie si pýtali peniaze.Facebook/Polícia Slovenskej Republiky
StoryEditor

Odsúdili vydieračov z Pokecu. Vydávali sa za dievča a od mužov chceli intímne fotky, za mlčanie pýtali peniaze

Lukáš Kovalčík30.05.2022., 13:25h

Na sociálnej sieti sa vydávali za za 14-ročné dievča. Od mužov vylákali chúlostivé fotografie, následne ich vydierali.

Lajkuj Brainee.sk na

Košický súd rozhodol v prípade skupiny vydieračov, ktorá mámila cez internetový chat od mužov intímne fotografie a následne ich vydierala. Informuje o tom denník Korzár.

Organizovaná skupina, ktorá zarábala na vydieraní mužov z celého Slovenska, pôsobila ešte začiatkom roka 2019 v Lučenci. Skupinu podvodníkov tvorila trojica Michaela R. (22) a jej priateľ Daniel K. (27), ku ktorým sa pridal Bruno M. (26).

Vydávali sa za 14-ročné dievča, získavali intímne fotky

Ich systém fungoval tak, že sa na Pokeci vydávali za 14-ročné dievča. Keď sa im podarilo vylákať chúlostivé fotky mužov, písali im z falošného profilu „matky dievčaťa“. Kvôli dôveryhodnosti celej situácie a vystrašeniu obete, mužom zo sociálnej siete potom napísal aj falošný policajt, píše web Živé.sk.

image

Odsúdili vydieračov z Pokecu. Získavali od mužov intímne fotky, za mlčanie si pýtali peniaze

Unsplash/Thom Holmes

Trojica vydieračov mužom hrozila, že ak nezaplatia peniaze, fotky zverejnia. Mali si pýtať od 2-tisíc do 10-tisíc eur.

Polícia objasnila deväť prípadov týchto vydieračov, pričom súčasťou vyšetrovacieho spisu sú prepisy odposluchov, výpisy bankových účtov, fotografie a ďalší dôkazový materiál, píše Korzár

image


Zbohom polročné prázdniny. Ministerstvo školstva ich označilo za zbytočné

„V tomto prípade ide o trestnú činnosť súvisiacu s vydieraním prostredníctvom sociálnych sietí, kde je prvotný kontakt poškodeného a páchateľov na sociálnych sieťach so sexuálnou tematikou. Počas komunikácie sú cielene vyžiadané fotografie intímneho charakteru s tým, že po zaslaní týchto fotografií je poškodený telefonicky kontaktovaný neznámou osobou, ktorá sa predstaví ako pohoršený rodič s odôvodnením, že vo veci bude podané trestné oznámenie, respektíve vec bude postúpená médiám, pričom v rámci telefonickej komunikácie navrhne neoznámenie polícii alebo stiahnutie oznámenia za finančnú náhradu," objasnila fungovanie skupiny na svojich sociálnych sieťach polícia.

Vydieračov odsúdili

„Následne do deja vstupuje osoba vydávajúca sa za policajta, ktorý potvrdzuje reálnosť oznámenia kvôli výmene fotografií intímneho charakteru s neplnoletou osobou, pričom údajný policajt odporučí možnosť dohody s oznamovateľom, ktorej predmetom je stiahnutie oznámenia za finančnú náhradu, ktorá má byť následne prevedená na poskytnuté číslo bankového účtu," vysvetlili muži zákona.

Michaela R. v skupine vydieračov fungovala ako „matka dievčaťa". Bruno M. zase vystupoval ako falošný policajt, obetiam navrhoval vyriešenie incidentov „mimosúdnou cestou", čiže od nich pýtal peniaze. Išlo o sumy od 2 000 do 10 000 eur.

Daniel K. sa staral o o bankové účty, mobilný telefón a tiež mal na starosti to, aby celé vydieranie pôsobilo „vierohodne".

Bruno M. a Daniel K dostali podmienečné 3-ročné tresty, Michaela R., ktorá sa priznala už počas prípravného konania, dostala trest 2 roky a 8 mesiacov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. apríl 2024 08:07