Kim PeekWikipedia/dmadeo/
StoryEditor

Obe strany knihy čítal naraz a doslovne si pamätal 12-tisíc kníh. Príbeh skutočného Rain Mana, ktorý šokoval svet

Miroslav KamodyiDnes.cz29.05.2022., 12:00h

Na to, aby niekoho vedel navigovať z jedného mesta do druhého, mu stačilo pozrieť sa na pár sekúnd do mapy. Kim Peek mal pamäť, ktorej sa dlho nevedeli vyrovnať ani počítače, on sám si pritom nevedel ani zapnúť gombík

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ máš rád filmy s Tomom Cruisom a nie sú ti cudzie ani staršie filmy, určite si videl road movie Rain Man s Dustinom Hoffmanom v hlavnej úlohe. V ňom Charlie Babbitt (Cruise) po smrti otca zistí, že má autistického brata Raymonda (Hoffman), ktorý ma neuveriteľnú pamäť, no nedokáže sám fungovať v spoločnosti.

Omnoho menej ľudí však vie, že inšpiráciou pre túto drámu bol Kim Peek. Jeho IQ dosahovalo len 87 bodov, no za to mal geniálnu pamäť a dokázal si uchovať až 99 % obsahu prečítaných kníh. A že ich nebolo málo. Keďže dokázal čítať každým okom inú stranu, trvalo mu prečítanie dvojstrany jednu, maximálne dve minúty. Za svoj život tak prečítal 11-tisíc kníh a takmer všetky dokázal odrecitovať naspamäť.

image

Mužovi kvôli infekcii odpadol penis. Nový si pestoval šesť rokov na predlaktí

Nevedel si zapnúť gombík, no pamätal si každú knihu

Vedel priradiť deň v týždni ku každému dátumu 1500 rokov dozadu, poznal naspamäť telefónne zoznamy a všemožné fakty z oblasti športu, histórie, zemepisu, hudby i literatúry. V podstate si ho predstav ako Marcela Merčiaka na brutálnych steroidoch. Peekov život však nebol prechádzkou ružovou záhradou a za svoje schopnosti platil veľkú daň.

Nemal takmer žiadnu sociálnu a emocionálnu inteligenciu a nedokázal sa vysporiadať so všednými vecami. Sám sa nedokázal ani len obliecť a zapnutie gombíka bolo pre neho nezdolateľnou úlohou. Takmer na každom kroku ho musel prevádzať jeho otec. Ten s ním chodil po celom svete, aby mohol Kim nielen ukazovať svoje schopnosti, ale zároveň aj búrať mýty o ľuďoch s autizmom.

Okrem toho Peek trávil čas v knižnici v rodnom Salt Lake City. Jeho otec spomína, že si prvé veci pamätal od 16 mesiacov. Zaujímal sa o veľké množstvo vedných disciplín, väčšinou ale o obory ako je geografia a história. Čo sa týkalo matematických úloh, tak tie na vyššej úrovni už riešiť nedokázal. Aj napriek tomu dokázal ľudí na stretnutí šokovať faktografickými poznámkami takmer o čomkoľvek, čo sa dalo nájsť v knihách. Dokonca vedel od slova do slova citovať Shakespearea.

Osudové stretnutie

V roku 1986 sa s Kimom stretol scenárista Barry Morrow. Išlo o osudové stretnutie, pretože Morrow sa jeho príbehom inšpiroval pri písaní scenára k filmu Rain Man. Týmto to však ani zďaleka neskončilo. S Kimom sa stretol aj Dustin Hoffman, ktorý ho sledoval na dennej báze niekoľko týždňov, aby dokonale odpozoroval jeho správanie. Film sa stal absolútnym hitom, získal štyroch Oscarov a zaručil Peekovi slávu na viac ako dvadsať rokov.

Morrow daroval svoju sošku Oscara Kimovi a ten ju potom všade nosil so sebou. Odvtedy je označovaná za najobľúbenejšieho Oscara, pretože ju v rukách držalo viac ľudí ako ktorúkoľvek inú. Okrem toho Peek rád zastavoval cudzincov a predvádzal im svoju dokonalú pamäť.

Podľa Frana Peeka bol jeho syn rovnako úžasný ako ho zohral Hoffman. A skutočný charakter Kim ukázal, keď jazdil po svete, aby pomohol vyvrátiť mylné predstavy o duševných vadách. „Bolo to neuveriteľné, všetky tie veci, ktoré poznal.” V neskoršom veku bol Peek označený zamega-učenca”, pretože sa prejavil ako génius v 15 rôznych disciplínach.

Keď rodič prežije dieťa

Kima Peeka skúmali aj vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) v nádeji, že technológia použitá pri štúdiu účinkov vesmírnych letov na mozog by mohla pomôcť vysvetliť jeho mentálne schopnosti. Prekvapujúce na celom príbehu je, že zatiaľ čo snímka pritiahla pozornosť verejnosti k ochoreniu autizmom, Peek ním podľa niektorých názorov nikdy netrpel.

image

Žijú mimo sociálnych sietí. Tieto mená šoubiznisu by si na nich hľadal márne

Jeho problém sa podľa štúdie z roku 2008 volal syndróm FG. Okrem iného sa zistilo, že jeho mozgu chýbala časť prepájajúca obe hemisféry. Viac sa už žiaľ nedozvieme, pretože Kim utrpel infarkt a neskôr, 19. decembra 2009, zomrel ako 58-ročný vo svojom rodnom meste. O to smutnejšie je, že jeho otec, ktorý sa o neho celý život staral, svojho syna prežil. Fran Peek zomrel až 5. apríla 2014 vo veku 88 rokov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 13:14