V snahe bojovať proti nárastu umelej inteligencie, Musk v roku 2016 založil spoločnosť Neuralink. Cieľom tejto spoločnosti je vytvoriť funkčné neurálne rozhrania, aby sa ľudská myseľ mohla spojiť s počítačmi a dokonca priamo komunikovať prostredníctvom telepatie založenej na technológiách. To môže byť Muskov najambicióznejší projekt, dúfa, že v najbližších rokoch bude mať prototypy funkčných rozhraní.
StoryEditor

Musk chce pomocou mozgového čipu liečiť morbídnu obezitu. Vedci mu opatrne dávajú za pravdu

kam26.04.2022., 11:00h
Elon Musk často prichádza s odvážnymi predstavami, ktoré hraničia s futuristickým sci-fi svetom. Mozgový čip ako riešenie morbídnej obezity však medzi ne podľa vedcov nepatrí. Je tu však jeho veľké „ale”.
Lajkuj Brainee.sk na

Miliardár a v súčasnosti najbohatší muž sveta Elon Musk tvrdí, že mozgový implantát jeho spoločnosti Neuralink by mohol byť nápomocný pri liečbe morbídnej obezity. Na rozdiel od iných jeho odvážnych tvrdení, tentokrát odborníci tvrdia, že jeho sen nie je až taký pritiahnutý za vlasy, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

„Nemyslím si, že je to o nič nepravdepodobnejšie ako iné tvrdenia o potenciáli neurotechnológie,“ povedal pre Business Insider profesor Andrew Jackson, odborník na nervové rozhrania z Newcastle University. Musk navrhol toto využitie čipu 14. apríla v rozhovore na akcii TED. Podľa neho ide o ďalšiu chorobu, s ktorou by Neuralink mohol pomôcť.

Odborníci, ktorých portál oslovil, uviedli, že komerčne dostupný mozgový čip na ničenie obezity je ďaleko, ale tento koncept je sľubný, ak ho podporuje správna veda.

Elon Musk TASR/Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP

Pomoc s rôznymi chorobami

Spoločnosť Neuralink založil Musk už v roku 2016 a jeho cieľom je vyvinúť mikročip, ktorý sa implantuje priamo do ľudskej lebky. Funguje tak, že drobné drôtiky vybavené elektródami sa rozprestierajú zo zariadenia do mozgu, čo mu umožňuje čítať a potenciálne stimulovať mozgovú aktivitu.

Miliardár je presvedčený, že implantát by mohol pomôcť pri širokej škále neurologických porúch, vrátane Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Vyslovil aj rozporuplné tvrdenia, že Neuralink pomôže vyriešiť autizmus a prinesie „symbiózu“ medzi ľuďmi a umelou inteligenciou.

Realizovateľný koncept

Čo sa týky morbídnej obezity, vo všeobecnosti je však tento koncept realizovateľný, povedala Sadaf Farooqi, profesorka metabolizmu a medicíny na univerzite v Cambridge. „My aj iní sme ukázali, že u niektorých ľudí s ťažkou obezitou je to funkcia určitej oblasti mozgu, hypotalamu, ktorá skutočne často vedie k zvýšeniu chuti do jedla,“ povedala.

„Ak by ste dokázali nájsť spôsob, ako zacieliť na túto konkrétnu oblasť a dokonca aj na tie konkrétne neuróny, ktoré poháňajú chuť do jedla, potom by teoreticky mohol liek alebo technológia, ktorá by to dokázala, zlepšiť životy pacientov,“ povedala Farooqi.

Implantát mozgu by bol tiež pravdepodobne menej invazívny ako iné spôsoby liečby morbídnej obezity, povedal Jackson z Newcastle University. Niektoré z týchto liečebných postupov zahŕňajú zmenu tvaru a funkcie tráviaceho systému pacienta.

Zmiešané výsledky prvotných testov

Výskumníci, ktorí razia predstavu fungujúcich mozgových implantátov, urobili skoré testy na overenie tejto koncepcie na ľuďoch. Tie však priniesli zmiešané výsledky.

Jedna štúdia zahŕňajúca šesť ľudí s morbídnou obezitou (definovanou v štúdii ako index telesnej hmotnosti nad 40) zahŕňala mozgový implantát, ktorý prenášal časté elektrické impulzy do hypotalamu. Podľa webu Elemental jeden účastník schudol viac ako 100 libier, traja schudli trochu, ale nie výrazne, a ďalší dvaja neschudli vôbec.

V samostatnom, ale podobnom pokuse iba jeden z troch účastníkov schudol. Prebieha preto ďalšia malá skúška. „Povedala by som, že tieto skúšky sú veľmi na špici,“ povedal Farooqi. „V dôsledku toho pravdepodobne neboli také informatívne. Ale skutočnosť, že išli vpred a že to pre niektorých ľudí malo určitý prínos, je podľa mňa povzbudivé.“

Treba sa zamerať na príčiny

Francesco Rubino, predseda metabolickej chirurgie na King's College v Londýne, povedal, že technológia mozgových implantátov je sľubná, ale čip zameraný výlučne na zníženie chuti do jedla by pravdepodobne „zlyhal“. „Všetko, čo sme doteraz skúšali a vychádzalo z tohto predpokladu, nefungovalo,“ povedal.

​Nový výskum naznačuje, že nadváhu nespôsobuje len spôsob, akým sa ľudia stravujú. Môže sa tiež stať, že telo nereguluje váhu správne spaľovaním dostupného tuku na energiu, povedal Rubino. „Je to ako keby ste mali nádrž plnú paliva, ale mali nejakú dysfunkciu, takže palivo nemožno využiť efektívne.“

Mozgový čip, ktorý dokáže účinne bojovať proti obezite, je teda pravdepodobne ešte ďaleko. Samotný Neuralink napríklad ešte ani nedostal súhlas na testovanie na ľuďoch a Musk vo svojom rozhovore pre TED povedal, že keď spoločnosť začne implantovať čipy do mozgu, zameria sa hlavne na poranenia mozgu a chrbtice. Budúcnosť však vyzerá naozaj sľubne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 02:01