Opičie kiahneTASR/AP
StoryEditor

Opičie kiahne sa šíria po svete, experti varujú pred nárastom počtu prípadov

TASR22.05.2022., 10:00h

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) očakáva, že celosvetovo pribudnú ďalšie prípady nákazy opičími kiahňami.

Lajkuj Brainee.sk na

TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá o tom informovala v nedeľu.

WHO v sobotu oznámila, že dosiaľ 12 členských štátov, kde sa táto choroba bežne nevyskytuje, hlásilo celkovo 92 potvrdených prípadov nákazy opičími kiahňami a 28 prípadov podozrenia na toto ochorenie. WHO dodala, že v najbližších dňoch poskytne krajinám ďalšie usmernenia a odporúčania o tom, ako zmierniť šírenie nákazy.

Experti očakávajú nárast prípadov

„Dostupné informácie naznačujú, že k prenosu z človeka na človeka dochádza prostredníctvom blízkeho fyzického kontaktu s nakazenými osobami, ktoré majú symptomatický priebeh ochorenia," dodala WHO.

image

Opičie kiahne

TASR/AP

Opičie kiahne zvyčajne nie sú smrteľné, často sa však prejavujú horúčkou, bolesťami svalov, opuchom lymfatických uzlín, zimomriavkami, vyčerpanosťou a vyrážkami podobnými ovčím kiahňam. Vírus sa môže prenášať kvapôčkami vo vzduchu, ale aj kontaktom s telesnými tekutinami, krvou alebo vriedkami postihnutého.

image

Európou sa začínajú šíriť opičie kiahne. Tu je všetko, čo o novom víruse potrebujete vedieť

Šírenie ochorenia môže súvisieť s festivalom

Španielske úrady vyšetrujú, či festival pre GBTQ komunitu na kanárskom ostrove Gran Canaria na začiatku mája nebol zdrojom viacerých prípadov nákazy opičími kiahňami. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry DPA a webovej stránky denníka El País.

Na zhromaždení s názvom Gay Pride Maspalomas na kanárskom ostrove Gran Canaria sa v dňoch 5.-15. mája zúčastnilo približne 80.000 ľudí z rôznych krajín. V Madride v posledných dňoch zaznamenali výskyt tohto ochorenia u viacerých osôb, ktoré boli na tomto festivale, vrátane mužov z Talianska i ďalšieho kanárskeho ostrova Tenerife.

Úrady verejného zdravotníctva na ostrove Gran Canaria začali svoje vlastné vyšetrovanie s cieľom potvrdiť možnú spojitosť medzi týmito prípadmi a odhaliť ďalšie možné infekcie, píše El País.

Ohnisko opičích kiahní v Španielsku predtým odhalili v jednej zo štvrtí hlavného mesta Madrid v saune. Tá z tohto dôvodu dočasne pozastavila svoju prevádzku, napísala agentúra AFP. V krajine doteraz potvrdili 30 prípadov nákazy týmto ochorením, pripomína DPA. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 15:34