Mníška postavila vodnú elektráreň. Chce vyriešiť výpadky elektriny v konžskom mesteReprofoto/reuters/
StoryEditor

Mníška postavila vodnú elektráreň. Chce vyriešiť výpadky elektriny v chudobnom meste

som17.05.2022., 12:00h

Sestra Alphonsine Ciza trávi väčšinu dňa v gumákoch a bielom závoji zastrčenom pod stavbárskou prilbou. Obsluhuje vodnú elektráreň, ktorú postavila, aby prekonala každodenné výpadky elektriny vo svojom meste Miti na východe Konžskej demokratickej republiky.

Lajkuj Brainee.sk na

Elektráreň, ktorú postavila sestra Alphonsine Ciza v 300-tisícovom meste Miti, dodáva elektrinu nie len kláštoru a kostolu, ale aj dvom školám a klinike. Všetko zadarmo. Sestra nepretržite pracuje s tímom mníšok, premazáva stroje a kontroluje číselníky generátora, ktorý je napájaný z neďalekej nádrže.

 

Bez elektrárne by mali obyvatelia mesta neďaleko hraníc s Rwandou elektrinu len dva-tri dni v týždni na pár hodín.

My, sestry... nemôžeme fungovať týmto spôsobom, pretože musíme poskytovať množstvo služieb,“ hovorí 55-ročná Ciza pre New York Post. Sestra Ciza najprv ako mladá mníška opravovala elektrické závady v kláštore. Predstavenia kláštora jej preto zariadili štúdium strojnej priemyselnej školy. 

Nefunkčný systém

Výpadky sú v Kongu, obrovskej stredoafrickej krajine s približne 90 miliónmi obyvateľov, na každodennom poriadku. Kongo väčšinu svojej elektriny získava z nefunkčného a zle spravovaného hydroenergetického systému. Odhady Svetovej banky ukazujú, že iba 20 percent populácie v Demokratickej republike Kongo má prístup k elektrine.

 

Cíza, ktorú už omrzelo spoliehať sa na svetlo sviečok a nákladné generátory poháňané palivom, začala v roku 2015 so zbierkou peňazí na výstavbu vodnej elektrárne. Kláštoru trvalo tri roky, kým získal požadovaných 297-tisíc dolárov a postavil elektráreň, ktorý generuje 0,05 až 0,1 MW.

 

 

Pomáha aj študentom

Vďaka úsiliu Cizy sa teraz študenti strednej školy Miti's Maendeleo môžu učiť počítačové zručnosti skôr z obrazoviek ako z kníh.

„Predtým sa elektrina často zapínala len v noci, keď už deti neboli v škole. Mať vlastnú turbínu je veľká úľava,“ povedala riaditeľka Mweze Nsimire Gilberte.

 

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 12:08