Unsplash/Janko Ferlič
StoryEditor

Na svete sa rodí oveľa viac chlapcov ako dievčat. Starí rodičia kedysi varovali, že sa blíži vojna

Miroslav Kamody09.08.2021., 14:00h
Vo viacerých krajinách sveta môžu byť nasledujúce generácie v drvivej väčšine mužské, pretože kultúrny tlak spôsobuje, že rodičia sa sústredia hlavne na pôrody chlapcov. To môže vo výsledku priniesť viacero problémov.
Lajkuj Brainee.sk na

Tím vedcov z univerzít a agentúr v USA, Saudskej Arábii, Singapure a Indii predpovedajú, že spoločenské tlaky potratiť plody ženského pohlavia v niektorých kultúrach v nasledujúcich desaťročiach výrazne skosí populačnú demografiu. Informoval o tom portál Medical News Today.

Podľa súčasných trendov môže do roku 2030 v krajinách, kde je lepšie mať syna, podľa zverejnených odhadov až 4,7 milióna „chýbajúcich“ ženských pôrodov. Do roku 2100 by sa tento počet mohol zvýšiť na 22 miliónov. Tieto čísla pochádzajú z miliárd záznamov o narodení z 12 krajín, o ktorých je známe, že skreslili pomer pohlaví medzi novorodencami.

Prenatálna diskriminácia

Vedci napočítali celkovo 45 miliónov „nezvestných“ narodených žien v rokoch 1970 až 2017 - 95 percent z nich pochádzalo z Indie a Číny - čo do značnej miery vyplývalo z toho, čo nazývajú „prenatálna diskriminácia na základe pohlavia“.

Unsplash/Christian Bowen

​Vedci upozornili na začarovaný kruh rodovej nerovnosti, kde skutočnosť, že synovia sú uprednostňovaní pred dcérami, vedie k nadbytku mužov, ktorí budú mať už na základe jednoduchej matematiky problém nájsť si partnerku a oženiť sa. Vedci varujú, že to pravdepodobne povedie k násiliu a ešte horšiemu zaobchádzaniu so ženami.

„Pohlavná štruktúra zameraná na mužov v spoločnosti by mohla viesť k demografickým problémom, ako je napríklad nútenie manželstva s nedostatkom žien,” píšu vedci v novom dokumente. „Menej žien v populácii, než sa očakávalo, by mohlo mať za následok aj zvýšenú úroveň asociálneho správania a násilia a v konečnom dôsledku to môže ovplyvniť dlhodobú stabilitu a sociálne udržateľný rozvoj.”

​Aby sa tento cyklus prerušil, vedci požadujú dôslednejšie monitorovanie demografie novorodencov v príslušných krajinách a najmä lepšiu právnu ochranu žien a dievčat, ktoré môžu byť počas svojho života zanedbávané alebo týrané.

Ženy majú na Slovensku prevahu

Na Slovensku zatiaľ trend uprednostňovania pohlavia detí nepozorujeme. Za minulý rok sa na Slovensku narodilo 56 650 novorodencov, Štatistický úrad však nezverejňuje na celonárodnej úrovni pomer chlapcov a dievčat. Podľa ďalší údajov však majú ženy v našej krajine miernu prevahu. 

Unsplash/Patrik Velich

​Predstaviteľky nežného pohlavia podľa údajov z roku 2019 tvoria 51,2 % z populácie obyvateľov SR. „Najvýraznejšie sa to prejavuje v Bratislavskom kraji, kde ženy tvoria 52,3 % z obyvateľov. Naopak, najmenšia prevaha v početnosti žien nad populáciou mužov je v Prešovskom kraji, tvoria 50,5 % podiel na obyvateľstve. Nadpolovičná väčšina žien (54,1 %) žije v mestách,” píše sa na webe štatistického úradu.

Chlapcov sa však momentálne rodí o trošku viac ako žien. Počet narodených chlapcov na 1 000 narodených dievčat je 1045. Nejde však o taký zásadný rozdiel, ako v iných krajinách. Práve vývoj v nich totiž môže mnohým pripomenúť varovania našich starých rodičov, ktorí hovorili, že keď sa rodí viac chlapcov, bude vojna.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 10:39