Unsplash/Keith Markilie
StoryEditor

Ohrozeného nosorožca môžu zachrániť nové embryá. Vedcom pomohol sedem rokov mŕtvy samec

iDnes01.08.2021., 16:00h
Vedci, vrátane odborníkov Safari parku Dvůr Králové, hlásia ďalší úspech v boji o záchranu takmer vyhynutého nosorožca bieleho severného.
Lajkuj Brainee.sk na

Pri tvorbe troch nových embryí tohto zvieraťa sa im podarilo u jedného použiť aj spermie od doteraz nezapojeného samca Angalifu. Ten uhynul v roku 2014 v americkom San Diegu a jeho genetický materiál bol doteraz považovaný za nepoužiteľný.

„Pred posledným odberom však vedci preskúmali rôzne várky jeho ejakulátu a po teste na vajíčkach ošípaných našli zachované dávky životaschopných spermií,” opísala Zuzana Boučková, hovorca Safari parku v Dvore Králové, ktorý sa na projekte záchrany nosorožcov bielych severných veľkou mierou podieľa.

„Opäť sme mohli využiť naše jedinečné poznatky získané pri práci s domácimi zvieratami. Podarilo sa nám vďaka tomu určiť použiteľné vzorky od Angalifu, ktoré aj v budúcnosti budeme môcť využiť na záchranu druhu,” uvádza doktor Cesare Galli z talianskeho laboratória Avantea, kde sa embryá tvoria. 

Unsplash/Ashes Sitoula

​Znamená to tak, že sa projekt obohatil o gény úplne nepríbuzného zvieraťa. Od roku 2019, kedy sa projekt rozbehol, už vzniklo celkom 12 embryí. Všetky zatiaľ čakajú na transfer do náhradných samíc.

Posledné dve samice

Najnovšie embryá „vznikli” po už šiestom odbere vajíčok 9. júla v kenskej rezervácii Ol Pejeta. Vajíčka pochádzajú od jednej z dvoch posledných žijúcich samíc nosorožca severného bieleho - od Fatu.

Vedci k tomu podotkli, že aj vznik troch nových embryí ukazuje, že pravidelnosť odberu je pre túto samicu neškodná a v konečnom dôsledku zvyšuje počet embryí, ktoré sa darí vytvoriť.

​Naopak sa tím na mieste rozhodol už neodberať vajíčka druhej, staršej samice menom Najin. Jej úloha v pokračovaní projektu bude teraz podrobená diskusii, v ktorej sa bude brať zreteľ najmä na etické aspekty zákrokov. O výsledku bude tím informovať. Od Najin sa pri predošlých zákrokoch nepodarilo získať žiadne embryo. Všetkých 12 sa vyvinulo z vajíčok Fatu.

„Posledné odbery ukazovali na stále nižší počet vajíčok, ktoré Najin produkuje, aj na ich znižujúcu sa kvalitu,” hovorí riaditeľ Safari park Dvůr Králové Přemysl Rabas. „Ide o starú dámu a nezdá sa ako obhájiteľné podrobovať ju ďalšej záťaži z odberov. Jej zdravie budeme samozrejme aj naďalej obozretne sledovať,” dodal Rabas.

V Ol Pejete sa navyše posunuli aj prípravy na prenos embrya. Do spoločného výbehu so sterilizovaným samcom Owuanom boli presunuté dve samice iného druhu nosorožca, ktoré sa potenciálne stanú náhradnými matkami pre severné biele nosorožce.

Tím teraz trojicu zvierat starostlivo sleduje a zaznamenáva všetko dôležité. V prípade priaznivého vývoja by k pokusu o transfer embrya mohlo dôjsť ešte pred koncom tohto roka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:54