Počas noci sa v tejto obci zrútilo šesť domov a ďalšie boli poškodené.TASR/DPA
StoryEditor

Mohutné záplavy sužujú Európu. Zrútili sa domy, hlásia desiatky obetí aj nezvestných

TASR15.07.2021., 13:50h
Zasahuje armáda aj hasiči. Európu zasiahli pretrvávajúce dažde a povodne.
Lajkuj Brainee.sk na

Počet obetí rozsiahlych záplav, ktoré v stredu zasiahli západnú časť Nemecka, sa zvýšil na najmenej 42. Desiatky osôb sú nezvestné, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na nemeckú políciu. Počas noci sa v dôsledku záplav zrútilo šesť domov a ďalšie boli poškodené. Nemecko do postihnutých oblastí vyslalo príslušníkov armády.

Záplavy zasiahli aj ďalšie krajiny v západnej časti Európy, píše agentúra AP. Celkovo prišlo podľa AP o život viac ako 20 ľudí. Polícia v belgickom meste Liege obyvateľov upozornila, aby dodržiavali preventívne opatrenia pred záplavami. 

Evakuovali desiatky ľudí 

V holandskom meste Valkenburg v noci na stredu evakuovali niekoľko zariadení vrátane hospica. Holandská vláda do provincie Limburg na juhu krajiny v stredu poslala približne 70 vojakov.

Záplavy hlásili i v severnej časti Francúzska a v Luxembursku, kde hasiči evakuovali desiatky ľudí.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič na Twitteri napísal, že EÚ na žiadosť Belgicka aktivovala mechanizmus civilnej ochrany. Pomoc zo strany EÚ prisľúbila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Vo svojich myšlienkach som s rodinami obetí zničujúcich záplav v Belgicku, Nemecku, Luxembursku a Holandsku i s tými, ktorí prišli o svoje domovy,“ napísala na Twitteri. 

Obete v Belgicku 

Aj Belgicko v uplynulých dňoch zasiahli pretrvávajúce dažde a povodne, pri ktorých prišli o život najmenej štyri osoby. Belgický premiér Alexander De Croo už oznámil, že vláda organizuje potrebné záchranné operácie a Belgicko zrejme požiada aj o medzinárodnú pomoc a aktivuje mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany. Informovala o tom na svojej webovej stránke televízna stanica RTBF. 

Podľa aktualizovaných správ belgických médií si povodne vyžiadali najmenej štyri obete na životoch.

Medzi obeťami je aj 20-ročný mladík z mesta Eupen a 50-ročný muž, ktorého našli v zatopenej pivnici domu v obci Aywaille. Obe tieto obce ležia v provincii Liége na východe krajiny.

​Veľká voda v mestečku Pepinster v tej istej provincii spôsobila zrútenie niekoľkých domov. Ulice kúpeľného mestečka Spa boli vo štvrtok kompletne zatopené a vyžiadajú si rozsiahle opravy.

Podmyté železničné trate v blízkosti mesta Rochefort spôsobili vykoľajenie dopravného vlaku a takisto spôsobili veľké škody na lokálnej železničnej infraštruktúre.

Pomáhajú hasiči aj armáda

Hasiči a armáda vo štvrtok pomáhali pri evakuácii aj v zatopených lokalitách v provinciách Namur a Luxemburg. 

„Naša krajina čelí bezprecedentným zrážkam. Naša podpora pre všetky postihnuté rodiny a miestne orgány je maximálna. Zmobilizovali sme pohotovostné služby v krajine s podporou ministerstva vnútra a ministerstva obrany. Belgicko môže rátať aj s medzinárodnou pomocou,“ uviedol premiér De Croo na Twitteri.

Ako prvé pomocnú ruku poskytlo susedné Francúzsko. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin oznámil, že do zatopených oblastí v Belgicku vyslal 40 záchranárov a vrtuľník s posádkou vycvičenou na pátranie pod vodou.

Belgická ministerka vnútra Annelies Verlindenová vo štvrtok oznámila, že aktivovala mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany, prostredníctvom ktorého môžu pomoc a podporu Belgicku poskytnúť aj ďalšie krajiny EÚ.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:17