TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Čuduješ sa, že celý máj pršalo, aj keď všade čítaš, že je globálne otepľovanie? Všetko to spolu súvisí

Ľubomíra Somodiová07.06.2021., 13:00h
Experti na klímu varujú, že ak nezačneme konať hneď, klimatická zmena bude naďalej zvyšovať intenzitu extrémnych zrážok, ktoré môžu viesť k prudkým záplavám.
Lajkuj Brainee.sk na

S otepľovaním zemegule bude pribúdať viac prívalových dažďov a silných búrok s nepredvídateľným správaním. Snahy znížiť otepľovanie môže tieto zmeny limitovať, napriek tomu podľa tímu vedcov z Británie a Brazílie si zmiernenie bude vyžadovať spoločenské prispôsobenie sa.

Najvyššie riziko v malých mestách

Tím vedcov publikoval nové zistenia vo vedeckom magazíne ScienceBrief Review. Tie naznačujú, že v malých a mestských povodiach riek v mnohých častiach sveta extrémne dažde zvyšujú riziko záplav. Ich rozsah výrazne ovplyvňuje miestne obyvateľstvo a infraštruktúru. Vo väčších vidieckych povodiach riek je riziko povodní menšie a závisí od viacerých faktorov.

Zistenia ukazujú, že riziko prívalových povodní v mestských oblastiach sa v posledných desaťročiach zvýšilo v dôsledku rozširovania nepriepustného terénu, zvyšovania povrchových odtokov a zvýšených extrémnych zrážok, pričom je predpoklad, že zvyšovanie bude pokračovať.

Viac vlahy v atmosfére

„V dôsledku globálneho otepľovania dokáže atmosféra zadržať viac vlahy a mení sa aj správanie búrok. Intenzívnejšie zrážky spojené so zmenami v ďalších faktoroch by mohli zvýšiť frekvenciu a závažnosť povodní v mnohých regiónoch,“ tvrdí vedúci štúdie Dr Stephen Blenkinsop, z Newcastle University's School of Engineering vo Veľkej Británii.

Je za tým jednoduchá fyzika. Vlhkosť vzduchu sa mení v závislosti od teploty. Ak sa vzduch zohreje, zadrží viac vody. Veľké búrky s veľkým množstvom zrážok sú obmedzené na množstvom vodnej pary v atmosfére. Keď zvýšime vodnú paru v atmosfére, môžeme zvýšiť množstvo zrážok v extrémnych dažďoch a búrkach.

Reprofoto Facebook

Extrémnejšie udalosti

Pochopenie toho, ako sa budú zrážky správať, má prispieť ku kvalite nášho ďalšieho života a zároveň ho ochrániť. „Aj keď sa podniknú kroky na obmedzenie globálneho otepľovania, budeme musieť zlepšiť naše chápanie toho, ako sa budú v budúcnosti meniť extrémne dažde a záplavy, aby sme naše mestá a obce prispôsobili častejším a extrémnejším udalostiam,“ uzavrel Blenkinsop.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:02