TASR/AP Photo/Ashley Landis
StoryEditor

Teplejšie ako v Dubaji. Horúčavy v USA a Kanade prepisujú rekordy, vo Vancouveri bolo 46 stupňov

TASR28.06.2021., 11:45h
Severozápad Spojených štátov a západnú Kanadu sužuje vlna horúčav, počas ktorej zaznamenali rekordne vysoké teploty vzduchu. Meteorológovia vydali v nedeľu varovania od amerického štátu Oregon po kanadské arktické územia, informovali agentúry AFP a AP.
Lajkuj Brainee.sk na

V kanadskej provincii Britská Kolumbia padlo cez víkend viac ako 40 teplotných rekordov – a v nedeľu tam zaevidovali aj najvyššiu teplotu, akú kedy v Kanade namerali. V dedine Lytton 250 kilometrov severovýchodne od Vancouveru vystúpil teplomer na 46,1 stupňa Celzia, oznámilo kanadské ministerstvo životného prostredia.

Doterajší kanadský rekord bol 45 stupňov Celzia, ktorý namerali v provincii Saskatchewan v roku 1937. Ďalšie rekordy sa očakávajú v pondelok, keďže podľa predpovedí bude tlaková výš v regióne naďalej udržiavať horúci vzduch – pred ochladením od utorka.

Teploty v západných oblastiach Kanady sú o 10 – 15 stupňov Celzia vyššie než obvykle. „V častiach západnej Kanady je teplejšie než v Dubaji,“ povedal klimatológ ministerstva David Phillips pre stanicu CTV.

V tamojších obchodoch podľa médií vypredali mobilné klimatizačné zariadenia i ventilátory, zatiaľ čo mestá otvorili "centrá pre ochladenie" a uzavreli viaceré strediská očkovania proti covidu.

Podobná situácia je na severozápade USA, kde americká Národná meteorologická služba (NWS) vydala varovanie o „nebezpečnej vlne horúčav“ v častiach štátov Washington a Oregon. Pondelok by mal byť najhorúcejším dňom vo veľkých mestách ako Seattle a Portland.

V Portlande v štáte Oregon namerali v nedeľu 44,4 stupňa Celzia, čo prekonalo historický rekord 42,2 stupňa Celzia, nameraný len deň predtým.

Dosiaľ najvyššie namerané teploty vzduchu hlásili aj z mesta Eugene (43,3 stupňa Celzia) v Oregone, kde v nedeľu popoludní zastavili olympijské kvalifikačné podujatia v atletike, i v početných ďalších lokalitách severozápadu USA.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 19:29