TASR/AP
StoryEditor

Zložte zbrane, povedal pápež František. Patriarcha Kirill naopak vyzýva Rusov, aby sa zomkli okolo svojej vlády

TASR10.04.2022., 15:27h
Pápež František vyzýva k veľkonočnému prímeriu. Najvyšší predstaviteľ pravoslávnej cirkvi zasa k tomu, aby sa v ťažkých časoch Rusi zomkli okolo svojho vedenia.
Lajkuj Brainee.sk na

Pápež František vyzval v nedeľu Moskvu a Kyjev, aby uzavreli veľkonočné prímerie, ktoré by viedlo k rokovaniam o trvalom mieri. TASR prevzala správu od stanice Sky News a agentúry AFP.

„Zložte zbrane!“ vyzval František bojujúce strany počas bohoslužby na Námestí svätého Petra vo Vatikáne, kde sa na Kvetnú nedeľu zišli desaťtisíce ľudí.

„Nech sa začne veľkonočné prímerie. Ale nie na opätovné vyzbrojenie a obnovenie boja, ale na dosiahnutie mieru prostredníctvom skutočných rokovaní,“ povedal pápež.

František odsúdil vojnu, kde sú podľa jeho slov "bezbranní civilisti" vystavení „ohavným masakrom a príšernej krutosti“. „Aké víťazstvo spočíva v umiestnení vlajky na hromadu trosiek?“ spýtal sa.

Patriarcha Kirill vyzýva k podpore ruskej vlády

Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill vyzval v nedeľu ľudí, aby sa v ťažkých časoch zomkli okolo vlády. Spravil tak v čase, keď Rusko pokračuje vo svojej vojenskej operácii na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

„Nech nám Pán všetkým pomôže v týchto pre našu vlasť ťažkých časoch spojiť sa, a to aj okolo vlády. Vláda nech si splní svoje povinnosti k ľudu – pokorne a pripravene mu slúžiť, a to aj ak by za neho mala položiť svoj život,“ uviedol Kirill počas kázne v Moskve.

Ruský patriarcha ďalej povedal, že po tom, ako sa populácia zjednotí okolo vedenia krajiny, dosiahne skutočnú solidaritu a získa schopnosť „odrážať vonkajších i vnútorných nepriateľov“.

Patriarcha Kirill svojimi vyhlásenia aj v minulosti obraňoval konanie Ruska na Ukrajine, pričom uviedol, že konflikt vníma ako obranu proti liberálnej kultúre Západu, ktorú považuje za dekadentnú, píše Reuters.

Kirillova podpora ruskej vojenskej invázie na Ukrajine, pri ktorej zomierajú tisíce vojakov i ukrajinských civilistov, však podľa Reuters rozhnevala niektorých predstaviteľov pravoslávnej cirkvi v Rusku ale i niektorých cirkevných predstaviteľov v zahraničí, ktorí máju spojenie s Moskovským patriarchátom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 23:48