Reuters
StoryEditor

Putin je potentát v zajatí nacionalizmu, povedal pápež František. Zvažuje návštevu Kyjeva

02.04.2022, 11:39
Autor:
ČTKČTK
Ak by sa František skutočne rozhodol navštíviť Kyjev, kam ho pozvali ukrajinskí politici i náboženskí predstavitelia, stal by sa najznámejšou osobnosťou, ktorá by tak počas vojny urobila.

Pápež František zvažuje, že navštívi Kyjev. "Áno, je to možné," povedal dnes novinárom v lietadle cestou na Maltu. Podrobnosti podľa agentúry Reuters neuviedol.

V prejave na Malte, kde je na dvojdňovej návšteve, dnes ruského prezidenta Vladimíra Putina nepriamo označil za potentáta v zajatí nacionalistických záujmov, ktorý podnecuje konflikty.

​Hovoril o tieňoch vojny prichádzajúcich z Východu. Ak by sa František skutočne rozhodol navštíviť Kyjev, kam ho pozvali ukrajinskí politici i náboženskí predstavitelia, stal by sa najznámejšou osobnosťou, ktorá by tak počas vojny urobila.

Veľký ohlas v marci vyvolala návšteva ukrajinskej metropoly českým premiérom Petrom Fialom a jeho náprotivkami z Poľska a Slovinska, ktorú pozorovatelia hodnotili ako silný signál podpory Kyjevu, ktorý čelí agresii Moskvy.

"Z východu Európy, z krajiny, kde vychádza slnko, sa teraz rozšírili temné tiene vojny. Mysleli sme si, že invázia do iných krajín, divoké pouličné boje a atómové hrozby sú ponurými spomienkami na vzdialenú minulosť," povedal pápež v prejave k maltským predstaviteľom .

"Avšak ľadové vetry vojny, ktoré prinášajú len smrť, skazu a nenávisť, sa mocne opreli do životov mnohých ľudí a zasiahli nás všetkých," dodal.

"Zase znovu nejaký potentát, bohužiaľ v zajatí anachronických tvrdení týkajúcich sa nacionalistických záujmov, vyvoláva a podnecuje konflikty, zatiaľ čo obyčajní ľudia cítia potrebu budovať budúcnosť, ktorá buď bude spoločná, alebo nebude vôbec," vyhlásil tiež.

Novinári si všimli, že keď 85-päťročný pápež v Ríme nastupoval do lietadla, tak nešiel po schodoch, ale využil zdvíhaciu plošinu. Podľa agentúry Reuters to bolo prvýkrát. František, pre ktorého ide o 36. cestu do zahraničia vo funkcii, trpí problémami s nervami, ktoré mu spôsobujú bolesti nôh.

V lietadle mal pápež podľa Reuters dobrú náladu, ale uličkou stroja šiel s ťažkosťami. Pontifex musel vo februári zrušiť cestu do Florencie a nezúčastnil sa ani omší počas Popolcovej stredy kvôli akútnej bolesti kolien.

Vlani v júli strávil desať dní v nemocnici po plánovanej operácii, pri ktorej mu lekári odobrali časť hrubého čreva.

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:06