VojnaTASR/AP/Gregorio Borgia
StoryEditor

Pápež František: Nastal čas skoncovať s vojnou, vymazať ju z ľudských dejín skôr, ako ona vymaže z dejín človeka

TASR27.03.2022., 15:49h
Pápež aj tento týždeň využil nedeľňajšie modlitby na to, aby vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine, ktorú označil za barbarskú, krutú a nezmyselnú.
Lajkuj Brainee.sk na

Zdôraznil, že vojenský konflikt nemá víťazov, informovali agentúry DPA a AP.

„Každá vojna je porážkou pre nás všetkých," povedal František pred veriacimi na vatikánskom Námestí sv. Petra s tým, že vo vojne rodičia pochovávajú svoje deti, pričom „mocní rozhodujú a chudobní zomierajú."

Na vojnu si nesmieme zvykať

V súvislosti so správami o tom, že konflikt vyhnal z domovov polovicu všetkých detí na Ukrajine, František povedal, že vojna neničí len súčasnosť, ale aj budúcnosť spoločnosti.

Vojna Vojna na Ukrajine TASR/AP

„Vojna sa nemôže stať niečím nevyhnutným, na vojnu si nesmieme zvykať," vyhlásil pápež s výzvou, aby sa celý svet z takýchto konfliktov a ich dôsledkov poučil. „Ak z tejto veci vyjdeme ako predtým, potom sme všetci nejako vinní," citovala ho DPA.

František dodal, že vo svetle „nebezpečenstva sebazničenia musí ľudstvo pochopiť, že nastal čas skoncovať s vojnou, vymazať ju z ľudských dejín skôr, ako ona vymaže z dejín človeka".

​Pápež od začiatku vojny na Ukrajine apeluje na mier a Vatikán sa zároveň snaží o sprostredkovanie medzi stranami konfliktu. František vo svojich vystúpeniach dosiaľ nemenoval Rusko ako agresora, a neurobil tak ani túto nedeľu, všímajú si DPA i AP.

Pápež František v piatok počas zriedkavého a symbolického slávnostného obradu vo vatikánskej Bazilike svätého Petra zasvätil Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 12:55