Ukrajinské osobnostiFacebook/Alexei Ratmansky/Belleh G. Tarr
StoryEditor

Datsishin, Pasha Lee či Oksana Shvets. Ukrajinské osobnosti, ktoré Putinova vojna stála život

kov19.03.2022., 10:00h
Svet v piatok obletela správa o smrti známeho baletného umelca, ktorý podľahol následkom ruskej streľby. Datsishin však zďaleka nebol jedinou ukrajinskou osobnosťou, ktorú ruská invázia stála život.
Lajkuj Brainee.sk na

Vojna na Ukrajine si už vyžiadala obrovské množstvo ľudských životov. Ľudia zomierajú priamo na fronte, alebo pri ostreľovaní miest, bombardovaní či iným spôsobom.

Medzi obeťami ruskej invázie na Ukrajinu je aj množstvo známych ukrajinských osobností. Herci, tanečníci či moderátori sú len špičkou ľadovca tejto ľudskej tragédie.

Artyom Datsishin

Talentovaný tanečník patril medzi popredných ukrajinských baletných umelcov. Zomrel vo veku 43 rokov začiatkom tohto týždňa po tom, čo podľahol zraneniam, ktoré utrpel v prvých dňoch ruskej invázie.

Medzinárodne uznávaný baletný tanečník strávil takmer tri týždne v nemocnici v hlavnom meste, zraneniam však nakoniec podľahol. Jeho pohreb sa konal v piatok v Kyjeve. Píše web UNILAD.

„26. februára naňho vystrelila ruská armáda. Vážne ho zranili a následkom bohužiaľ podľahol v nemocnici,“ potvrdila správu o jeho smrti jeho priateľka Tatiana Boroviková.

Na Facebooku napísala: „Zbohom môj drahý muž!! Nemôžem vyjadriť bolesť môjho srdca, ktorá ma zdrvuje! Nech je tvoja pamiatka večná."

Datsishin, bol hlavným tanečníkom Národnej ukrajinskej opery, a počas svojej kariéry vystupoval po celom svete, stvárnil hlavné úlohy v klasických baletoch vrátane Labutieho jazera, Luskáčika, Šípkovej Ruženky, Giselle, Rómea a iných.

Správy o Datsishinovej smrti sa stretli s odozvou celého baletného sveta, pričom mnohí vyjadrili hnev nad nezmyselnou tragédiou, ktorá je výsledkom ruského ostreľovania civilných oblastí.

​Medzi tými, ktorí sa vyjadrili, bol aj známy ruský choreograf Alexej Ratmanskij, ktorý ako bývalý umelecký riaditeľ Veľkého baletu zostáva jednou z najvýznamnejších kultúrnych osobností Moskvy.

Vo vyhlásení Ratmanskij zdieľal svoje rozhorčenie nad Datsishinovou smrťou a na Instagrame napísal: „Hlavný tanečník Národnej opery Ukrajiny dnes zomrel v kyjevskej nemocnici na zranenia, ktoré utrpel 26. februára, keď sa dostal pod paľbu ruského delostrelectva. „Bol to krásny tanečník, ktorého kolegovia milovali. Neznesiteľná bolesť.“

Ratmanskij v súčasnosti žije v Spojených štátoch a otvorene podporuje Ukrajinu proti ruskej invázii.

Pasha Lee

Mladý ukrajinský herec a televízny moderátor bol zabitý v bitke, keď ruské sily bombardovali mesto Irpin pri hlavnom meste Kyjev.

Tridsaťtriročný Lee bol v priamom boji, pretože sa už v prvých dňoch vojny prihlásil do jednotiek územnej obrany Ukrajiny. Lee mal na Ukrajine značnú popularitu, a objavil sa v niekoľkých filmoch a tiež nadaboval postavy v ukrajinských verziách Levieho kráľa či Hobita.

Pasha sa narodil na Kryme v roku 1988 a nedávno začal uvádzať reláciu na ukrajinskom kanáli Dom TV. Šéfka kanála Julia Ostrovska pre ukrajinský národný zväz novinárov povedala, že Lee bol „najveselší a najslnečnejší“ moderátor, akého poznala.

Lee sa v očiach ukrajinskej verejnosti zviditeľnil v televíznych talentových šou Star Factory a X-Factor, ako aj filmom SelfieParty z roku 2016.

Oksana Shvets

Patrila k najuznávanejším ukrajinským filmovým aj divadelným herečkám. Zomrela len nedávno, pri ruskom raketovom útoku na obytnú budovu v Kyjeve. Mala 67 rokov. 

Oksana bola desaťročia veteránkou javiska a obrazovky na Ukrajine, a získala množstvo najvyšších ocenení. Bola napríklad držiteľkou ocenenia Zaslúžilý umelec Ukrajiny, jedného z najvyšších ukrajinských vyznamenaní za divadelné umenie.

Jej smrť oznámilo Young Theatre, kde bola Shvets členkou súboru už od roku 1980. „Nenapraviteľný smútok v rodine Young Theatre,“ zdieľala skupina vo svojom príspevku na Facebooku. „Svetlá spomienka pre talentovanú herečku. Nepriateľovi, ktorý prišiel do našej krajiny, niet odpustenia."

Viktor Dudar

Ďalšou osobnosťou, ktorú vojna na Ukrajine stála život je investigatívny novinár Viktor Dudar. Zahynul na fronte počas bitky s ruskými vojakmi pri meste Mykolajiv na juhu krajiny.

Jevhen Malyšev

V bojoch na fronte zomrel aj iba devätnásťročný biatlonový talent Jevhen Malyšev. Mladík bol až do minulého roka ukrajinským juniorským reprezentantom.

Potom však vstúpil do armády a vo vojne bránil svoju vlasť, čo ho napokon stálo život. O ďalších mladých ukrajinských športovcoch, ktorí padli v boji sme písali v tomto článku.

Na otázku, koľko obetí si ešte vojna na Ukrajine vyžiada, nepozná nikto v tejto chvíli odpoveď.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:01