Ruský vodcaInstagram/belonika/TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Z chlapcov robí sekanú, napísala slávna ruská foodblogerka o Putinovi. Teraz jej hrozí 15 rokov väzenia

dvojiDnes18.03.2022., 10:00h
Prezývajú ju ruská Nigella Lawson a je bezpochyby najslávnejšou foodblogerkou východnej Európy. Päťdesiatjedenročnej kuchárke-celebrite Veronike Bielocerkovskej teraz hrozí väzenie za protiputinovské posty, ktoré zverejňovala na Instagrame.
Lajkuj Brainee.sk na

„Z osemnástich a dvadsaťročných chalanov robí pre svoje imperiálne záujmy sekanú,“ napísala napríklad v jednom z nich. Momentálne ju sleduje takmer milión followerov.

Veronika Bielocerkevská, ktorá sa prezýva Belonika alebo Nika, sa pravdepodobne stane prvou ruskou celebritou, ktorú postihne nový zákon trestajúci akúkoľvek kritiku Putinovho vojnového počínania na Ukrajine.

Putina označuje ako starého chorého muža

Norma, ktorá bola prijatá zhruba týždeň po začatí invázie na Ukrajinu, predpokladá pokuty alebo odňatie slobody až na 15 rokov za šírenie nepravdivých alebo diskreditujúcich správ o ruskej armáde alebo za výzvy na prijatie protiruských sankcií.

Ako ruská celebrita, foodblogerka a autorka niekoľkých úspešných kuchárskych kníh má Bielocerkevská za sebou takmer miliónovú armádu fanúšikov i followerov, ktorí teraz oceňujú mieru jej občianskej statočnosti, s ktorou sa vydala do boja proti Putinovi. Má na to hneď niekoľko dôvodov. Narodila sa v ukrajinskej Odese, napriek tomu sama seba nazýva hrdou Ruskou, Putina označuje za starého chorého muža.

Na Instagrame sa rozhodla publikovať hneď sériu protivojnových príspevkov, hoci slovo vojna sa v Rusku v tejto súvislosti nesmie používať. Podľa ruského výboru pre vyšetrovanie sa žena dopustila hneď niekoľkonásobného „šírenia nepravdivých správ založených na nepriateľstve alebo pod rúškom spoľahlivých, ale evidentne nepravdivých správ o akciách ozbrojených síl Ruskej federácie".

„Bielocerkevskú teraz čaká, spolu s ďalšími dvoma ľuďmi zo Sibíru, vyšetrovanie," dodal ruský cenzorský úrad Roskomnadzor. Podľa jeho názoru svojím počínaním zdiskreditovala štátne úrady rovnako ako ruské ozbrojené sily. Putinova legislatíva ju tak teraz môže poslať až na pätnásť rokov za mreže.

Kuchárska celebrita sa však nedala. Hneď potom, čo sa o obvinení dozvedela, publikovala post, v ktorom sama seba nazýva slušným človekom a Putina obviňuje z vojny proti suverénnemu štátu. „Nepovažujem Ukrajincov za svojich nepriateľov. Naopak. Sú to moji bratia a sestry,“ napísala. „Som šokovaná z ekonomických následkov, ktoré jeho nezodpovedné počínanie zasiahne na mnoho rokov nás všetkých, a hlavne mám strach o svoje deti,“ dodala.

V ďalšom z postov zdôraznila, že sa nehanbí za to, že je Ruska, skôr za to, že je teraz človekom, ktorý nič nezmôže. „Hanbím sa za svoju bezmocnosť,“ uviedla Bielocerkevská.

V Rusku jej hrozí väzenie

Miera jej občianskeho hrdinstva sa však dostáva do iného svetla po tom, čo vyšla najavo jej momentálna situácia. Pretože Belonika až do začiatku konfliktu žila striedavo v Rusku a vo Francúzsku, s najväčšou pravdepodobnosťou v Rusku teraz nie je. Je majiteľkou vily vo Francúzsku, kde si chce otvoriť kuchársku školu. Podľa ďalšieho z postov si je vedomá, že úrady by ju zadržali okamžite, pokiaľ by sa o návrat do Ruska pokúsila.

Sociálna sieť Instagram je navyše v Rusku už nedostupná. Aplikáciu nemožno obnoviť a na stránky sa nemožno dostať inak ako s použitím virtuálnej privátnej siete (VPN), píšu reportéri agentúry AFP. Obmedzenie prístupu na platformu, ktorú prevádzkuje americká spoločnosť Meta, oznámil ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor. Ruskí influenceri tak prišli o obživu.

„Nikto ma už neumlčí, pretože môžem hovoriť. Do smrti by som si neodpustila, keby som to neurobila,“ pokračovala v kritike vojny Bielocerkevská. Chápe, že do Ruska už sa najskôr nikdy nevráti, ale ani nemá prečo. Podľa svojich vlastných slov tam zažila pocit takého úplného zla, aké za celý život nepocítila. Putina označila nálepkou starého muža unaveného životom, ktorého dlhoročná moc nad ľuďmi pripravila o rozum.

„Putin sa nebojí ničoho. V teplúčku svojho bunkra sa cíti dobre. Ale pritom je tak blízko peklu,“ napísala Bielocerkevská.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:57