Mŕtve dievčatkoFacebook/Анастасія Гоцуляк
StoryEditor

Alisa sa nedožila ani ôsmich rokov, zomrela pri ruskom útoku na škôlku. Ukrajina zatiaľ vie o 16 mŕtvych deťoch

dttiDnes28.02.2022., 11:37h
Počet civilistov zabitých počas ruskej invázie na Ukrajine zo dňa na deň stúpa. Ukrajinský splnomocnenec pre ľudské práva v nedeľu vyčíslil počet civilných obetí na najmenej 210, podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je medzi nimi aj šestnásť detí.
Lajkuj Brainee.sk na

Svet v posledných dňoch obleteli fotografie sedemročného dievčaťa, ktoré zomrelo pri útoku na škôlku, či dievčatá, ktoré zabili ruskí sabotéri.

Sedemročné dievča Alisa Hlansová bola jednou zo šiestich ľudí, ktorí zomreli v piatok počas druhého dňa invázie po tom, čo jej škôlku v severovýchodnom mestečku Ochtyrka zasiahlo ruské masívne ostreľovanie.

Nevinné deti

„Alise zostávali tri mesiace do ôsmich narodenín. Pri útoku utrpela vážne poranenia, ktorým v sobotu podľahla v nemocnici,“ uviedla ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktová s tým, že lekári teraz bojujú o život druhého dieťaťa, ktoré je po ostreľovaní v Ochtyrke rovnako ťažko ranené.

Pri ruskom postupe Ukrajinou zomrelo aj niekoľko ďalších detí, jedným z nich je Polina, ktorá navštevovala posledný ročník na základnej škole v Kyjeve. Podľa ukrajinského denníka Pravda dievča aj jej rodičia v nedeľu zastrelila ruská sabotážna skupina na ulici na severozápade metropoly.

Polinin brat a sestra utrpeli pri prestrelke poranenia a záchranári ich previezli do nemocnice. Jej sestra sa teraz nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti, brat leží v detskej nemocnici v Kyjeve.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že od vypuknutia ruskej invázie o život prišlo už šestnásť detí a štyridsaťpäť ich utrpelo zranenia. Ukrajinský splnomocnenec pre ľudské práva v nedeľu vyčíslil počet civilných obetí na najmenej 210.

Hoci ukrajinskí úradníci väčšinu civilistov doteraz nemenovali, na svetlo sa v posledných dňoch dostali príbehy niektorých z nich. Malý chlapec prišiel v piatok o život po raketovom útoku na rezidenčnú oblasť v meste Čuhuiv neďaleko Charkova. Na mieste zomrelo aj niekoľko dospelých.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International útok na civilné obyvateľstvo označila za vojnový zločin. Podľa nej ruská armáda Charkovskú oblasť odstreľovala raketometom Smerč, ktorý páli neriadenými strelami.

Strážnikovi zomrela pri ostreľovaní celá rodina

Päť členov jednej rodiny počas prvého dňa invázie prišlo o život pri meste Cherson na juhu krajiny. Podrobnosti o incidente prezradil šéf ukrajinskej hliadkovej polície Jevhen Žukov s tým, že išlo o rodinu strážnika Olega Fedka.

Rodina sa údajne pokúšala uniknúť ruskému útoku v aute, keď sa v blízkosti obce Nova Kachovka neďaleko Chersonu dostala pod ruskú paľbu. Zatiaľ čo bol Fedko na smene, jeho otec na jeho povel naložil jeho manželku, dve deti a matku do áut smerom z mesta.

Rodičia a dcéra Olega Fedka, ktorí zomreli pri ostreľovaní:

„Telefonoval som s matkou, keď zrazu začala kričať, že v aute sú deti. Potom som počul iba streľbu,“ uviedol pre BBC Fedkov brat Denis. Na mieste zomreli obaja starí rodičia vo veku šesťdesiatpäť rokov, strážníkova manželka Irina i dve deti – šesťročná Sofia a niekoľkotýždňový Ivan.

Viac ako 450 kilometrov odtiaľ potom v dvoch dedinách blízko ukrajinského prístavu Mariupol zasiahla tragédia etnické grécke obyvateľstvo. Ruské ostreľovanie zasiahlo obce Sartana a Buhas a pripravilo o život desať civilistov. Gréci žijú na Ukrajine už od staroveku a vláda v Aténach uvádza, že ich na Ukrajine žije okolo 150 tisíc.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis na útok reagoval so smútkom aj hnevom. „Ihneď prestaňte bombardovať Ukrajinu,“ odkázal Rusku na Twitteri. Ruská ambasáda v Aténach však pripísala vinu za útok ukrajinským silám a tvrdila, že ruské „zvláštne vojenské operácie“ sa zameriavajú iba na vojenské jednotky a infraštruktúru.

Ukrajina v nedeľu oznámila, že na Rusko kvôli invázii oficiálne podala žalobu na Medzinárodný súdny dvor v Haagu. „Ukrajina na súde preukáže, že ruský prezident Vladimir Putin je hlavný vojnový zločinec 21. storočia," povedala v ukrajinskej televízii prokurátorka Venediktovová.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:47