AP/TASR
StoryEditor

Komando, ktoré má zabiť Zelenského, už môže byť v Kyjeve. Tvoria ho obávaní Vagnerovci

iDnes28.02.2022., 10:30h
V oblasti Kyjeva pôsobí podľa informácií médií viac ako 400 ruských žoldnierov, ktorí majú na príkaz Kremľa zavraždiť prezidenta Volodymyra Zelenského s jeho ministrami a pripraviť tak pôdu na prevzatie kontroly nad ukrajinskou metropolou Ruskom.
Lajkuj Brainee.sk na

Súkromnú armádu známu pod názvom Vagnerova skupina riadi jeden z najbližších spojencov prezidenta Vladimira Putina. Funguje ako štát v štáte. Už pred piatimi týždňami prileteli žoldnieri z Afriky a dostali za úlohu zbaviť sa Zelenského vlády výmenou za kráľovskú finančnú odmenu.

Ako píše denník The Times, informácia o ich misii sa dostala k ukrajinskej vláde v sobotu ráno. O niekoľko hodín neskôr vyhlásil Kyjev tridsaťšesťhodinový „prísny“ zákaz vychádzania, aby mohli mesto prehľadať vojaci a zistiť, či sa v ňom nenachádzajú ruskí sabotéri. Aj preto pre civilistov platilo varovanie, že pokiaľ budú vychádzať von v zakázaný čas, budú považovaní za agentov Kremľa a bude im hroziť fyzická likvidácia.

Na muške majú prezidenta, premiéra, ministrov aj Kličkovcov

Britský denník s odvolaním sa na zdroj úzko spojený s činnosťou skupiny uvádza, že v januári na Ukrajinu dorazilo celkom dvetisíc až štyritisíc žoldnierov. Časť z nich bola nasadená na východe Ukrajiny v oblasti Donecka a Luhanska, kde pôsobia proruskí separatisti. Ďalších 400 zamierilo do oblasti Kyjeva, pričom ako tranzitnú krajinu využili Bielorusko.

Žoldnieri vraj čakajú len na signál z Kremľa. Do konca týždňa by už mali Ukrajinu po splnenej misii opustiť.

​Okrem Zelenského majú na zozname cieľov ďalších 23 ľudí, vrátane premiéra a ministrov vlády. Zomrieť má aj kyjevský starosta Vitalij Kličko a jeho brat Vladimir, dvaja populárni bývalí boxerskí šampióni, ktorí sa zapojili do vojenského boja proti okupantom.

​Žoldnieri sa chvália tým, že presne vedia, kde sa prezident a jeho spolupracovníci v Kyjeve nachádzajú, a sú údajne schopní ich sledovať prostredníctvom mobilných telefónov.

Po začatí ruskej invázie minulý týždeň Zelenskyj pri prejave k národu vyhlásil, že ho ruské špeciálne jednotky v hlavnom meste hľadajú ako „cieľ č. 1“. Keď dostal od USA ponuku, že ho bezpečne evakuujú, odpovedal: „Potrebujem muníciu, nie odvoz.“

„Zjavia sa z tmy a zase zmiznú“

Vagnerovci tiež pripravovali pôdu na inváziu, pomáhali navádzať ruské kolóny na Kyjev. 

Vagnerova skupina je súkromná vojenská firma úzko spojená s Putinovými projektmi naprieč svetom. Vlastní ju Jevgenij Prigožin, oligarcha známy ako Putinov kuchár. Skupina vykonávala tajné operácie v Afrike a na Blízkom východe a bola tiež zodpovedná za podnecovanie nepokojov na východnej Ukrajine v roku 2014.

„Sú veľmi efektívni, pretože je ťažké ich dolapiť,“ povedal britský generál Richard Barrons. „Môžu sa zjaviť v tme, urobiť veľmi násilné veci a potom zase zmiznúť bez toho, aby bolo jasné, kto je za to zodpovedný. Nie sú priamo spojení s ruskou vládou, a preto ich možno vierohodne popierať,“ dodal.

Reuters

Tiež sa zdá, že Kremeľ dôveruje Vagnerovcom viac ako ruským jednotkám. Podľa zdrojov denníka boli o plánovanej invázii na Ukrajinu informovaní už v decembri, teda dlho predtým, než sa o nej vôbec dozvedela regulárna ruská armáda. Žoldnieri tvrdia, že Kremeľ mal obavy, že keby o tom ruskí vojaci vedeli dopredu, odmietli by rozkazy splniť. Niekoľko ich potom bolo za to, že to urobili, podľa nich popravených, píše The Times.

Prestrojenie

Operácie zamerané na prenasledovanie „sabotérov“ v Kyjeve vyústili do zabitia a dolapenia niekoľkých diverzantov. Po správach o únose ukrajinských vojenských vozidiel ruskými špeciálnymi jednotkami varovali úrady v Chersone na juhu krajiny, že zo skladu bolo ukradnutých tisíc uniforiem, čo podnietilo obavy, že sa ďalší ruskí vojaci budú snažiť preniknúť do ukrajinských miest v prestrojení za domácich obrancov.

Rovnakú taktiku používajú aj čečenskí ozbrojenci vyslaní ich vodcom a Putinovým verným Ramzanom Kadyrovom. Jednu skupinu, ktorá sa pohybovala po Kyjeve v sanitke, zneškodnili príslušníci ukrajinskej vojenskej rozviedky. „Časť bola zastrelená, časť zadržaná," ​​uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra.

Idnes.cz je súčasťou vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 10:26