TASR/Roman Hanc/AP
StoryEditor

Vieš, čo znamenajú rôzne signály sirény a čo robiť, keď zaznie?

som27.02.2022., 16:00h
Vopred oznámené akustické skúšky sirény sú bežnou záležitosťou v mestách či obciach. Čo však v prípade, že by prišlo k reálnej hrozbe?
Lajkuj Brainee.sk na

Je dvanásť hodín a z mestského či obecného rozhlasu počuješ zvuk sirény. Nič výnimočné. Ide o pravidelný akustický test, ktorý je vopred oznámený. Vieš však čo robiť, keď sa ozvala siréna mimo akustických skúšok?

Čo znamená, keď zaznie siréna?

Varovanie obyvateľstva je jedno z najdôležitejších opatrení civilnej ochrany. Sirény sú najčastejšie dopĺňané hovorenou informáciou vysielanou hromadnými informačnými prostriedkami ako obecný alebo mestský rozhlas.

Keď zaznie siréna mimo doby pravidelného preskúšania, znamená to, že hrozí alebo vznikla mimoriadna udalosť. Počúvaj následnú hovorenú informáciu vysielanú rozhlasom, televíziou alebo hlásením obecného, prípadne mestského rozhlasu. Podľa tónu signálu a dĺžky jeho trvania zistíš, pred čím ťa varuje.

Tóny sirény

„VŠEOBECNÉ OHROZENIE“ – dvojminútovým kolísavým tónom sirén pri ohrození alebo pri vzniku mimoriadnej udalosti, ako aj pri možnosti rozšírenia následkov mimoriadnej udalosti
„OHROZENIE VODOU“ – šesťminútovým stálym tónom sirén pri ohrození ničivými účinkami vody
„KONIEC OHROZENIA“ – dvojminútovým stálym tónom sirén bez opakovania pre koniec ohrozenia alebo koniec pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti.

Čo urobiť po zaznení sirén? Pozri si postup, ktorý odporúča Ministerstvo obrany SR.

1. ukry sa do bezpečia

  • ak sa nenachádzaš v budove, po zaznení sirén by si mal čo najrýchlejšie vyhľadať úkryt, prípadne vstúp do najbližšej budovy a požiadaj majiteľa o dočasné ukrytie (úkrytom môže byť napríklad výrobný závod, úrad, kancelária, obchod, verejná budova, súkromný byt či dom)
  • ak sa nachádzaš v domácnosti – zhromaždi celú rodinu a byt neopúšťaj
  • ak máš deti v školách – nesnaž sa ich vyzdvihnúť, bude o nich postarané
  • ak sa napríklad nachádzaš v automobile alebo v dopravnom prostriedku, automobil odstav alebo vystúp z vozidla a vyhľadaj úkryt v najbližšej budove

2. zatvor okná a dvere

  • vytvor izolovaný uzavretý priestor – uzavri a utesni okná, dvere a vetráky, odstav klimatizáciu (netesnosti prelep páskou, väčšie netesnosti môžeš utesniť tkaninami namočenými vo vode s rozpustnými saponátmi, penovou hmotou, tmelom a pod.)
  • uzavretím priestoru znížiš pravdepodobnosť vlastného ohrozenia

3. zapni rádio alebo televíziu

  • sleduj vysielanie rozhlasu a televízie a riaď sa podľa vysielaných pokynov - dozvieš sa informácie o tom, čo sa stalo, prečo bola spustená siréna a varovanie obyvateľstva, a čo sa bude robiť ďalej
  • v prípade výpadku elektrického prúdu využi rádioprijímač na batérie
  • telefonuj len v súrnom prípade, nezaťažuj telefónne linky, najmä nevolaj na čísla tiesňového volania. Ťažko sa dovoláš a zbytočne tým komplikuješ činnosť záchranárov, ktorí telefónnu sieť prednostne potrebujú

Po siréne nasleduje hovorené slovo

Varovné signály a signál „KONIEC OHROZENIA“ sa následne dopĺňajú hovorenou informáciou prostredníctvom hromadných informačných prostriedkov. Tá obsahuje deň a hodinu vzniknutia alebo ukončenia ohrozenia, údaje o zdroji a druhu ohrozenia, veľkosti ohrozeného územia a tiež základné pokyny pre obyvateľov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. apríl 2024 15:49