Twitter/Anonymous24, TASR/AP
StoryEditor

Vaše tajomstvá nebudú v bezpečí. Hackerská skupina Anonymous poslala Putinovi video s varovaním

vlciDnes27.02.2022., 11:45h
Hackeri zároveň odsudzujú, že Putinova agresia donútila státisíce ľudí utiecť z krajiny a ďalších narukovať do armády, aby bránili svoju vlasť.
Lajkuj Brainee.sk na

Hackerská skupina Anonymous, ktorá kvôli invázii na Ukrajinu vyhlásila Rusku kybernetickú vojnu, poslala nový odkaz prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Varujú ho, že najsilnejší odpor príde zvnútra, od samotných občanov Ruska. Zároveň upozorňujú, že pokiaľ bude jeho agresia pokračovať, bude čeliť kybernetickým útokom z celého sveta.

„Toto je správa pre Vladimira Putina,“ hovoria hackeri v najnovšom videu. „Členovia Anonymous vyhlásili vášmu tyranskému režimu kybernetickú vojnu. V posledných dňoch sme zhodili množstvo vládnych serverov. To bol iba začiatok. Čoskoro pocítite hnev hackerov z celého sveta, mnoho z nich bude z vašej krajiny. Vaše tajomstvá nebudú v bezpečí, rovnako ako kľúčové zložky vašej infraštruktúry,“ varujú hackeri.

„Invázia na Ukrajinu ukázala, že váš režim nerešpektuje ľudské práva alebo právo na sebaurčenie vašej susednej krajiny,“ vysvetľuje vo videu maskovaný muž. Popisuje súčasnú situáciu, kedy je počas invázie bombardované civilné obyvateľstvo a sú zabíjaní nevinní ľudia.

Hackeri ďalej odsudzujú, že Putinova agresia donútila státisíce ľudí utiecť z krajiny a ďalších narukovať do armády, aby bránili svoju vlasť.

Protesty aj v Rusku 

Putina označujú ako priameho agresora, hoci predtým sám kritizoval NATO a Spojené štáty za bombardovanie a vojenské akcie na Blízkom východe. „Celý svet vidí vašu propagandu. Aj občania, o ktorých tvrdíte, že ich chránite, sú proti vojne a protestujú v mestách po celom Rusku. Vaše zásahy proti nim prebudia v krajine len ďalšie nepokoje,“ predvídajú s tým, že ruskí občania doplatia na jeho akcie oveľa viac ako on sám.

Najsilnejší odpor podľa Anonymous príde zvnútra kvôli obavám, že Putinove zámery sú oveľa väčšie, než je ochotný priznať.

V súčasnosti je podľa nich jasné, že Putinove ambície siahajú až k snahám o obnovenie územia bývalého Sovietskeho zväzu, ktorého tyranský režim padol v roku 1991.

Útokom už čelila ruská štátna televízia

Skupina Anonymous už napadla web ruskej štátnej televízii RT. Na niektorých televíznych kanáloch sa objavili v sobotu reálne zábery z bojov na Ukrajine, nechýbala ani ukrajinská štátna hymna.

Televízne vysielanie pritom nebolo jediné, ktoré čelilo útoku hackerov. Stránky niekoľkých štátnych úradov boli v sobotu nedostupné.

Tiež Ukrajina v posledných dňoch aj týždňoch čelila mnohým kybernetickým útokom na webové stránky svojich úradov, bánk či iných inštitúcií. Kyjev aj západní činitelia opakovane varovali, že takéto napadnutie môže chystať Moskva ako prípravu na inváziu.

Hackerov zháňal aj Kyjev. Podľa agentúry Reuters sa dopyt po hackeroch začal objavovať na hackerských fórach vo štvrtok ráno. Príspevok vyzýval ukrajinských hackerov a odborníkov, aby sa zapojili do ochrany kybernetického priestoru v krajine.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:43