TASR/AP
StoryEditor

Miliardár Musk sa zapojil do vojny na Ukrajine. Namieril tam svoje satelity Starlink

iDnes27.02.2022., 10:45h
Na správu od Muska okamžite reagoval aj minister pre digitalizáciu. Ten mu predtým vyčítal, že ho zaujíma iba Mars.
Lajkuj Brainee.sk na

Miliardár Elon Musk sa rozhodol využiť svoj projekt Starlink na pomoc Ukrajine. Oznámil to na Twitteri v reakcii na otázku ukrajinského ministra pre digitalizáciu. Mykhailo Fedorov mu vyčítal, že ho zaujíma iba Mars. Majiteľ SpaceX mu však potvrdil, že jeho satelity už nad Ukrajinou operujú.

Na správu od Muska okamžite reagoval aj minister. „Starlink prichádza na Ukrajinu. Ďakujem Elonovi Muskovi,“ napísal Fedorov.

Ďalšie sú na ceste 

SpaceX pravidelne neinformuje o presnom počte aktuálne fungujúcich satelitov Starlinku. Podľa serveru Spaceflight Now však spoločnosť od roku 2018 už vypustila 2091 týchto aparátov, vrátane prototypov.

Okolo 200 sa zrútilo, zlyhalo alebo bolo vyradených z prevádzky. V súčasnosti by prístup na internet malo poskytovať viac ako 1500 družíc. Musk nezverejnil, koľko z nich má pomôcť nad Ukrajinou. Dodal len, že ďalšie sú na ceste.

Hlavným cieľom projektu Starlink je dostupnejší vysokorýchlostný prístup k internetu po celom svete, najmä vo vidieckych a odľahlých oblastiach. Spoločnosť vizionára Elona Muska pôvodne počítala s 1440 satelitmi, ale už získala súhlas pre 12-tisíc aparátov, a dokonca uvažuje o neskoršom rozšírení siete využívajúcej až 42-tisíc družíc.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:40